Konservavimas ir marinavimas. Skaitytojų receptai

Konservuoti agurkai

4 kg agurkų (gali būti ir peraugę)
4 morkos
2 valgomi šaukštai druskos
nevisai pilna stiklinė sukraus
1 stiklinė 9% acto
1 stiklinė aliejaus
petražolių, krapų, česnakų kas kiek mėgsta.

Agurkus supjaustyti griežinėliais apie 1 cm storio ir sudėti į dubenį. Ten pat sudėti plonais griežinėliais supjaustytas morkas, supilti druską, cukrų, actą, aliejų, sudėti susmulkintus česnakus, krapus ir petražoles. Viską išmaišyti ir palikti per naktį. Kitą dieną viską užkaitinti iki virimo ir kokias 10 min. pamaišant pavirti, bet neleisti suminkštėti agurkams. paskui sudėti į stiklainius ir užsukti dangtelius. Skanaus!

Straipsniai 1 reklama

Violeta

Kopūstų mišrainė

5 kg kopūstų
1 kg svogūnų
1 kg paprikos
500 ml pomidorų padažo
250 ml aliejaus
250 ml acto
1 stiklinė cukraus, 3 šaukštai druskos
prieskonių, pipirų, lauro lapų

Kopūstus smulkiai supjaustyti, morkas sutarkuoti, svogūnus pusžiedžiais, paprikas kubeliais.

Aliejų, actą, cukrų sumaišyti ir užpilti ant supjaustytų daržovių.

Viska palikti nakčiai, viską pradėti virti ant silpnos ugnies, kol daržovės suminkštės, prieš pabaigą sudėti pomidorų padažą ir pavirti 10 min, karštą dėti į stiklainius ir užsukti.

Kopūstų ir grybų salotos

3 kg kopūstų
2 litrai virtų grybų (bet kokių, bet geriausiai tinka maži kalpokai)
1 kg morkų
1 kg svogūnų
0,5 l pomidorų padažo
100 g acto
0,5 l aliejaus
druskos, pipirų prieskonių pagal skonį

Svogūnus ir morkas truputį pakepinti, viską sudėti į puodą ir 40 min. troškinti pamaišant. Actą geriausia pilti pabaigoje troškinimosi. Supilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti.

Tai labai skani užkandėlė tirk žiemą, tiek vasarą. Galima atidarius valgyti ir šaltą, iršiltą, tinka prie visko.

Salotos „Lečio”

3,5 kg pomidorų
1 kg saldžiosios paprikos (geriau kelių spalvų)
1 kg morkų
1 kg svogūnų
300 g aliejaus
300 g cukraus
150 g druskos
150 g acto
jeigu mėgstate aštriau galima įdėti čili pipirą
galima įdėti pipirų, prieskoninių žolelių pagal skonį

Pomidorus sumalti mėsmale. Svogūnus, paprikas supjaustyti (gražiau šiaudeliais), morkas sutarkuoti stambia tarka. Viską sudėti į puodą ir troškinti 15 minučių. Actą pilti prieš baigiant troškintis. Supilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti.

Tikrai labai skanu, gražiai atrodo, puošia vaišių stalą.

Pomidorų ir agurkų salotos

2 kg pomidorų
2 kg agurkų
2 kg saldžiosios paprikos (gražiau įvairių spavų)
1 kg svogūnų
3 šaukštai druskos
1 šaukštas aliejaus
1 stiklinė acto
1 stiklinė cukraus
jeigu mėgstate aštriau galima įdėti čili paprikytę

Viską supjaustyti (pagal savo norą: ką kubeliais, ką šiaudeliais ir tt.) sudėti į puodą ar troškintuvą. Reikia, kad truputį pastovėtų ir išsiskirtų sultys, tada 10-15 minučių patroškinti ir supilstyti į stiklainius.

Konservuoti aguročiai

3 kg aguročių
150 g aliejaus
150 g acto
100 g druskos
lauro lapai, juodieji ir kvapnieji pipirai žirneliais, krapai

Marinatas:

Užvirinti 2 l vandens, supilti aliejų, actą, druską, lauro lapus, krapus ir virti 10 min.

Aguročius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti (galima žiedais arba kaip jums patinka) sudėti į stiklainius, užpilti marinatą ir 20 min. pasterizuoti.

Galima pagal šį receptą marinuoti patisonus, o gražiausiai ir skaniausiai asorti su aguročiais, patisonais, cukinijomis (baltais ir geltonais).

Kopūstų salotos su riešutais

1 kg kopūstų
200 g svogūnų
100 g graikiškų riešutų
30 g acto
česnako
40 g druskos
pipirų

Kopūstą supjaustyti ir 5 minutes blanširuoti, atšaldyti, nusunkti. Svogūną supjaustyti. Česnaką sutraiškyti. Graikiškus riešutus (geriau truputį pakepti keptuvėje be nieko) ir taipogi sutraiškyti. Viską pilti į indą gerai išmaišyti. Paruoštą masę dėti į stiklainius 15-20 min. pasterizuoti.

Gero apetito
Lidija

Burokėliai su paprika

3kg virtų burokėlių
0,5kg svogūnų
0,5kg paprikos
1stiklinė vandens
1stiklinė acto
1stiklinė cukraus
1stiklinė aliejaus

Papriką,svogūnus supjaustyti kubeliais,sudėti į puodą ir užpilti 1 stikline vandens. Kaitinti 15min. Po to sudėti sutarkuotus arba supjaustytus kubeliais burokėlius ir visus priedus. Kaitinti iki užvirimo ir sudėti į stiklainius. Labai skanus garnyras, taip pat galima išsivirti ir labai skanią sriubytę, pridėjus bulvyčių. Skanaus.

Vaida

Ryžių mišrainė žiemai

4 kg.pomidorų
1 kg.svogūnų
1 kg.morkų
1 kg.paprikų
2 stiklinės ryžių

Ryžius pamerkti 2 valandoms. Morkas nuskust ir sutarkuot burokine tarka, svogūnus supjaustyt kubeliais ir pakepint ant aliejaus, pomidorus pjaustyti skiltelėmis, paprikas kubeliais. Viską sudėti į puodą virti, kol atsiras sulčių. Atsiradus sultims, sudėti ryžius, troškinti, kol išvirs ryžiai. Druskos ar prieskonių pagal skonį.

Loreta

Adžika

3 kg pomidorų
1 kg morkų
1 kg paprikų
1 kg obuolių (geriau kuo rūgštesnių)
2 čili pipiriukai
2 stiklinės aliejaus
3 šaukštai druskos (be kaupo)
3 šaukštai cukraus
300 g česnako
150 g acto

Nulupti pomidoriukų plėvelę (man patogiausiai lupasi kelias minutes pomidoriukus palaikius karštame vandenyje, tada plėvele labai lengvai nusilupa), morkytes sutarkuoti smulkia tarkyte, o pomidorus, paprikas, obuolius, čili pipiriuką ir česnakus sumalti su mėsmale.

Į sumaltus (išskyrus česnaką) ir sutarkuotus produktus supilti aliejų, sudėti druską, cukrų ir troškinti apie 1 – 1,5 val. Likus iki troškinimo pabaigos apie 10 min. sudėti sumaltą česnaką, o prieš pat pabaigą supilti actą. Gautą masę supilstyti į iškaitintus stiklainiukus ir sandariai užsukti. Skonis tai tikrai pasakiškas, ir tinka prie daug ko.

Skanaus, mielieji ir mielosios!

Ingrida Čaika

Norėčiau ir aš pasidalinti savo daržovių konservavimo receptuku. Tai greičiausiai iš lentynų dingstantys daržovių stiklainiai mūsų šeimoje. Tai tikrai nesudėtingas receptukas. Vienintelė sąlyga, kad į gaminimo procesą būtų įtrauktą kuo daugiau šeimos narių. Juk tai gali būti ne vien varginantis darbas o galimybė visai šeimai pabūti drauge.

Mišrainė su perlinėmis kruopomis

2 kg svogūnų, 2 kg morkų, 2 kg agurkų, 2 kg pomidorų, 1 kg perlinių kruopų, 200 g acto, 2 šaukštai druskos, 300 g cukraus, 0,5 l aliejaus, 0,5 l vandens.

Perlines kruopas išvirti, smulkintus svogūnus pakepinti aliejuje, burokine tarka tarkuotas morkas pakepinti, agurkus (aš nuskutu žievelę) supjaustyti kubeliais, pomidorus (be žievelės) supjaustyti kubeliais (žievelę nulupti tai aš pomidorus panardinu į verdantį vandenį minutei, paskui po šaltu vandeniu).

Viską sudėti į puodą ir virti apie 30 min. pastoviai maišant (nes perlinės kruopos labai svyla ir puodą gali pritraukti).

Masę dėti į iškaitintus stiklainius ir užsukti. Skanaus!

P.s. Mano vaikams labai ji patinka, o vaikai išrankūs, ne viską valgo..
Ir dar… vietoj perlinių kruopų galite dėti ryžių, taip pat labai skanu.

Konservuotos šparaginės pupelės

Marinatui: 1 l vandens, 1 stiklinė acto, 1 stiklinė cukraus, 2 šaukštai druskos.

Pupeles su visomis ankštimis (svarbiausia, kad jos nebūtų peraugusios) sudėti į puodą su verdančiu vandeniu ir virti apie 15 min. Išgriebti, sudėti į iškaitintus stiklainius ir užpilti verdančiu marinatu.

Taip pat labai vaikams patinka, jie pupeles valgo net vienas.

Labai skanu ir greita!

Pomidorų mišrainė

3 kg neprinokusių pomidorų (žalių), 1,5 kg svogūnų, 1,5 kg morkų, 100 g druskos, 200 g cukraus, 250 g aliejaus, 0,5 stiklinės acto.

Nuskustas morkas virti 15 min. Pomidorus, svogūnus, morkas supjaustyti griežinėliais.

Į puodą dėti po sluoksnį pomidorų, svogūnų, morkų ir vėl sluoksniuoti. Ant kiekvieno sluoksnio užbarstyti druskos. Palaikyti 12 val. Paskui supilti aliejų ir virti apie 30 min. Kai masė bus beveik išvirusi, supilti actą, cukrų ir dar pavirinti. Sudėti į stiklainius.

Labai skanu ir gražiai atrodo. Kiek neįprasta su žaliais pomidorais.

Ramutė

Agurkai žiemai „Nostalgija”

Į švarų stiklainį dedame krapų, vyšnių lapų, krienų lapų, sudedame švarius agurkus ir dar ant viršaus uždedame krapų. Viename litre šalto vandens ištirpinti 1,5 šaukšto rupios druskos ir užpilti agurkus.

Stiklainį pridengti paprastu dangteliu ir palikti dviem parom stovėti kambario temperatūroje. Po to marinatą nupilti, užvirinti ir vėl užpilti ant agurkų, palaikyti 10 min. ir dar kartą užvirinti.

Po antro užpylimo sandariai su metaliniu dangteliu uždaryti. Apversti stiklainį dangteliu žemyn, apkloti šilta antklode ir laikyti po ja, kol stiklainis visiškai atvės. Tuomet jau galima nešti stiklainius į rūsį.

Žiemą agurkai būna nuostabiai skanūs.

Asta

Vyšnių kompotas

Vyšnių
Cukraus
Vandens

Vyšnias perrinkti, nuplauti, nusausinti. Į iš anksto paruoštus trijų litrų stiklainius (juos gerai išplauti ir iškaitinti) berti nuo pusės litro iki litro vyšnių, pridengti dangteliais. Verdam sirupą – vienam litrui vandens stiklinė cukraus (200g). Užvirus sirupui pilti ant vyšnių, iškarto užsukti dangtelius, stiklainį apversti dangteliu žemyn ir užkloti iki stiklainiai atvės savaime. Laikyti vėsiau, geriau rūsyje.

Agurkai žiemai

Prireiks:

Agurkų, česnako, krapų žiedų, pipirų, gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų, krieno lapo, cukraus, druskos, acto esensijos arba acto, vandens.

Agurkus nuplauti. Ruošiam 3 litrų stiklainius, į dugną stiklainio dedam krieno lapą, krapo žiedą, talpiai sudedam agurkus ant viršaus dedam dalį krieno lapo ir krapo žiedą, užpilam verdančiu vandeniu ir pridengiam dangteliais kol vanduo pravės. Tuomet nupilam vandenį nuo agurku į puodą ir vėl jį užvirinam.

Į stiklainį dedam 5 vnt. pipiro žirnelių, 3 vnt. gvazdikėlių, 3 vnt. kvapniųjų pipirų, 3 skilteles česnako, valgomą šaukštą druskos su kaupu, 2 valgomus šaukštus cukraus su kaupu ir 70% acto esensijos 1 valgomą šaukštą arba 100 ml acto 9%. Užpilam stiklainį vėl užvirusiu vandeniu, užsukam dangtelį, apverčiam stiklainį dangteliu žemyn, apklojam ir laikom, kol pilnai atvės.

Pomidorai

Sunokinti pomidorai, druska, cukrus, česnakas, vanduo.

Pomidorus sveikus nuplauti, sudėti į paruoštus stiklainius. Trijų litrų stiklainiui imam kupiną šaukštą druskos beriam ant pomidorų, du kupinus šaukštus cukraus, dedam 3 skilteles česnako. Paruoštą stiklainį su pomidorais užpilam verdančiu vandenių ir užsukam dangtelius. Stiklainį apversti dangteliu žemyn, apkloti, laikyti kol pilnai atvės.

P.s. Čia jokio acto ar rūgšties nereikia!

Janina

Rauginti agurkai

Vienam 3 l stiklainiui reikės:

3 šaukštai druskos
2 krieno lapai
pora česnako skiltelių
krapų šakelė
5 vyšnių lapeliai

Į stiklainio dugną įdedame krieno lapą, vyšnių lapus,krapus

Burokėlių mišrainė

Reikės: 6 kg burokėlių(sverti žalius), 4 kg morkų, 4 kg svogūnų, 0,5 l aliejaus, 0,5 l pomidorų padažo, 2 l obuolių sulčių, keleto lauro lapų, truputis kvepiančių ir truputis karčiųjų pipirų, 3 nubraukti šaukštai druskos, šaukštelis citrinos rūgšties.

Burokėlius ir morkas išvirti,atšaldyti, nulupti ir sutarkuoti. Svogūnus pakepinti aliejuje iki geltonumo, tada viską sudėti į puodą,užpilti obuolių sultim ir troškinti 10-15min. Likus 5 minutėm iki troškinimo pabaigos supilti pomidorų padažą ir sudėti visus prieskonius,nurodytus recepte ir patroškinti penkias minutes. Besitroškinančius sudėti į stiklainius ir užsukti. Skanaus!

Angelė.

ŠPARAGINIŲ PUPELŲ MIŠRAINĖ

1 kg šparaginių pupelių,
0,5 kg svogūnų,
0,5 kg morkų,
2-3 paprikos,
1 litras pomidorų padažo (geriausia „Daumantų tradicinis”),
3 šaukštai cukraus,
7-8 šaukštai 9% acto,
petražolių, lauro lapelių, pipirų.

Pupeles verdame 10-15 min. Susmulkintus svogūnus ir sutarkuotas morkas troškiname vandenyje kol suminkštės ir išgaruos vanduo. Paprikas supjaustome kubeliais. Viską sumaišome, supilame padažą, actą, suberiame cukrų, prieskonius ir troškiname 15 min. Sudedame į stiklainius ir sandariai uždarome.

Asta iš Druskininkų

Ananasų skonio
Patisonų (cukinijų, aguročių) kompotas su kaukazietiškomis slyvutėmis

Imkite norimą kiekį patisonų (aguročių arba cukinjų) nulupkite ir išėmę sėklas supjaustykite kubeliais ir dėkite į stiklainius (pusę ar daugiau negu pusę stiklainio). Slyvutes nuplaukite ir dėkite ant patisonų.

Sirupui: 1 l vandens 200-300 g cukraus (priklauso nuo slyvučių kiekio stiklainyje), keleto gvazdikėlių.

Sirupą užvirti ir pilti į stiklainį. Galima pasterizuoti, bet aš darau kitaip: palaikau užpylusi apie 20 minučių, nupilu atgal į puodą sirupą (turiu specialiai tam skirtą sietelį) ir tap dar du kartus, užsuku dangtelius, apvožiu stiklainius.

Skanaus

Tai labai skanus kompotas ananasų skonio. Labai tinka valgyti vienus, prie vištienos, mėsos, o sirupas atsigaivinti.

Česnakinė

Reikia prinokusių pomidorų (geriausiai tinka kur mažiau sėklų), česnakų, druskos.

Nuplautus pomidorus sumalkite mėsmale, nuluptus česnakus išspauskite česnakų spaustuvu arba sumalkite mėsmale per smulkų sietelį. Kiekį aš imu „iš akies”, česnakų turi būti daug, kad nebūtų labai skysta, druskos dėti tiek, kad būtų sūroka.

Viską gerai išmaišome, supilstome į indelius ir laikome šaltai. Jeigu neturite šalto rūsio, laikykite šaldytuve gali stovėti tikrai labai ilgai. Tinka įvairiems padažams, sriuboms, troškiniams ir t.t. Mano šeima labai mėgsta sumaišytą su grietine prie įvairių patiekalų.

Lidija

Mišrainė su šparaginėm pupelėm

1 kg tarkuotų morkų
1 kg supjaustytų ir aliejuje pakepintų svogūnų
1 kg apvirtų ir pjaustytų šparaginių pupelių
1 indelis pomidorų padažo
2 šaukštai druskos ir cukraus
1 arbatinis šaukštelis citinos rūgšties

Pakepintus svogūnus, morkas, cukrų, druską, rūgštį ir pomidorų padažą sudedam į puodą ir patroškinam, kol suminkštės morkos. Tada sudedam šparagines pupeles ir dar patroškinam apie 15 min,tada sukrečiam į stiklainius ir užsukam.

SKANAUS
Kazimiera

Views All Time
Views All Time
11573
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

13 − 10 =