Žyma: Alkoholiniai gėrimai

Vyrų džiaugsmas su saiku

Vyrų džiaugsmas su saiku
Galime teigti, kad alaus istorija nuolat papildoma vis naujomis šio gėrimo gydomosiomis savybėmis. Jau senovės šumerai rekomendavo, dančiui suskaudus, burną skalauti alumi. Viduramžiais šiuo gėrimu iš inkstų varydavo akmenis, plaudavo pavargusias kojas, o veido kaukė iš alaus atgaivindavo pasenusią odą. Žymusis Paracelsas juo gydė kepenų ir kvėpavimo takų ligas. Čekų gydytojai laikė patikima priemone nuo choleros. Ir tikrai, šios ligos bacilos alaus tirpale žūdavo per keletą minučių. Tai liudija istorija. Didelių miestų gyventojus sunaikinanti choleros epidemija nepaliesdavo tik alaus viryklų darbininkų. Įdomu, kad...

Rožinis vynas

Vilnius antrą kartą rengiasi tapti vyno kultūros sostine
Daugelis vyno mėgėjų jaučia didžiulį potraukį būtent rožiniam vynui. Prancūzijoje šis vynas vadinamas Rose, Italijoje - Rosato, Ispanijoje - Rosado. Ana Fabiano, žurnalo Wine News korespondentė, teigia, kad “viena didžiausių saugomų Ispanijos vyndarių paslapčių yra rožinis vynas”. Martinez Bujanda yra viena iš aukščiausius įvertinimus pelniusių rožinio vyno gamintojų Ispanijoje bei kitose šalyse. Lietuvoje taip jau įprasta, kad rožinis vynas vartotojų lieka visiškai nepastebėtas ir tik nedaugelis ryžtasi jo paragauti. Pagrindinės tokio abejingumo priežastys gali būti tai, jog trūksta žinių, kuo šis vynas ypatingas,...

Baltasis kviečių alus

Baltasis kviečių alus
Alaus gurmanai ir kritikai dažniausiai taip aprašo baltojo alaus sukeltą įspūdį: „Kai kalbama apie baltąjį kvietinį alų, pirmiausiai kylančios asociacijos yra „švelnus”, „gaivinantis” ir „vos karstelėjęs” – balkšvas, padūmavęs kvietinis alus iš visų alaus rūšių išsiskiria ypatingai gaiviu skoniu bei aromatų puokšte, kurioje sumišę vos juntami gvazdikėlio ir net banano kvapai; dėl savo putojimo ir gaivumo baltasis alus dar vadinamas šampanu tarp visų alaus rūšių”. Alaus istorikai juokauja, jog būtent kvietinis baltasis alus atvedė Europą iš Tamsiųjų amžių (ankstyvųjų viduramžių) į Atgimimo epochą...

Prancūziškas vynas

Prancūziškas vynas
Teigiama, jog Prancūzijoje yra gaminamas pats geriausias, kartu ir pats blogiausias vynas pasaulyje. Šiandien nei viena kita šalis negali varžytis su Prancūzija savo vyno kokybe bei įvairove. Kiekvienais metais Prancūzijoje pagaminama daugiau kaip 67 milijonai hektolitrų (745 milijonai dėžių) vyno, iš kurių didžioji dalis gali puikuotis aukščiausios kategorijos įvertinimu. Taip yra todėl, kad visas vyno gamybos procesas nuo vynuogių pasodinimo iki vyno pagaminimo labai griežtai kontroliuojamas įvairių įstatymų bei normų. Tai vynas, kuris išgarsino Prancūziją visame pasaulyje ir leido tapti viena iš labiausiai...