Vadybos psichologijos konsultacijos gali išgelbėti verslą

Praėjus juodžiausiam bedarbystės laikotarpiui, daugelio organizacijų vadovai jaučia darbuotojų, o ypač – kvalifikuotų, stygių. Tačiau ar daugelis jų susimąstė, kad nauja darbo rinkos situacija iš jų reikalauja naujo požiūrio į vadovavimą? Dinamiškoje šiandienios situacijoje darbuotojui svarbu ne tik gauti pinigus, bet ir tai, kaip jis jausis darbe, kur praleis didelę savo laiko dalį, ar jis jausis psichologiškai saugus. Vertindami Lietuvos organizacijų vadybos psichologiją, specialistai pastebi, kad nemaža dalis vadovų jaučia įtampą, kuri persiduoda kolektyvui, o dėl tokio emocinio fono kenčia darbo kokybę ir našumas. Kita problema, su kuria susiduria vadovai – kaip prognozuoti darbuotojų elgesį ir sudaryti tokias darbo sutartis, kurios padėtų išvengti dilemos, kai, atrodytų, geras darbuotojas laikas nuo laiko elgiasi neleistinai ir jį tenka bausti ar net atleisti.

Vadybos psichologijos konsultacijos – naujas reiškinys Lietuvoje, nors užsienyje ši psichologų ar psichoterapeutų teikiama paslauga yra labai paplitusi, ir suvokiama kaip būtina sprendžiant organizacijoje kylančias bendravimo ir personalo valdymo problemas. Tokios konsultacijos labiausiai reikalingos naujai besikuriančioms įmonėms arba toms, kurios išgyvena plėtros etapą. Kodėl? Nes ką tik įkurtos organizacijos darbuotojai dar nežino kai kurių dėsningumų, santykiai ir vaidmenys įmonėje dar nėra nusistovėję ir ateitis yra neapibrėžta. Po konsultacijos darbuotojai lengviau priima kitus organizacijos vystymosi etapus, dėl to gerėja ir pačios įmonės rezultatai. Besivystanti organizacija, pasak psichologų, išgyvena savotišką „paauglystės“ periodą, todėl kaip šeimoje tėvams, taip šiuo atveju – įmonės vadovams kyla problemų valdant personalą, o tarp darbuotojų gali kilti „vaidmenų pasidalinimo“ konfliktų. Vystytis organizacija gali tik pasiekusi tam tikrą stabilumo, kuris yra patrauklus darbuotojams, etapą. Tačiau po šios „ramybės“ kolektyvo laukia naujovės – ateina nauji žmonės, kurie konkuruoja su senaisiais darbuotojais. Dėl padidėjusio žmonių skaičiaus vadovas nebespėja su visais bendrauti tiek, kiek anksčiau. Tai pajutę senieji darbuotojai nesąmoningai kaltina dėl sumažėjusio dėmesio naujokus, o šie jaučiasi nepatogiai, nes dar neturi tvirto vaidmens naujajame darbe. Tokiame etape organizacijai gresia personalo valdymo krizė, o vadovui – papildoma emocinė įtampa. Visa tai tiesiogiai veikia organizacijos darbo našumą ir rezultatus.

Kad organizacijos darbuotojai išvengtų tarpusavio santykių krizių, o vadovams sektūsi valdyti personalą, išvengti bereikalingos kadrų kaitos, ir siekti savo verslo tikslų, svarbu, kad įmonė pasirinktų tinkamą vadybos psichologijos modelį. Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro specialistai teigia, kad užsienyje paplitusios vadybos psichologijos konsultacijos, nors ir naujos mūsų šalyje, – įmonių vadovų vis labiau vertinamos. Nauja paslauga teikiama dvejopai –organizuojami seminarai arba specialistas ruošia specialią programą, pagrįsta konkrečios įmonės darbuotojų poreikiais ir lūkesčiais. Kolektyvo nariai gauna atsakymus, kaip konkrečioje situacijoje, dalyvaujant konkretiems asmenims geriausiai būtų susitarti, susikalbėti ir siekti bendrų tikslų. Konsultantų tikslas – padėti suvokti, kad viskas priklauso ne nuo kito, bet nuo paties žmogaus elgsenos. Padedama suvokti, kaip vadovui ar darbuotojui efektyviausiai funkcionuoti konkrečioje organizcijoje ir išvengti emocinės įtampos. Pastebėta, kad po konsultacijų, ne tik žymiai pagerėja darbuotojų tarpusavio santykiai ir sumažėja kadrų kaita, bet ir pagerėja ekonominiai organizacijos rodikliai, padidėja personalo valdymo efektyvumas.

Straipsniai 1 reklama

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *