Darbo ieškančių daug, tačiau mokančių tai daryti – mažuma

Prispaudus ekonominiam sunkmečiui beveik visiems gyvenimas pablogėjo. Tiesa, vieniems daugiau, kitiems – gal kiek mažiau. Ypatingai sunku tapo tiems, kurie neteko darbo, o kartu su juo ir pragyvenimo šaltinio. Natūralu, kad netekus senojo darbo – reikia ieškoti naujo. Tačiau vien ieškoti – neužtenka. Reikia ir rezultato – tai yra jį rasti. O tai, šiuo metu, misija, kuri tikrai ne kiekvienam įmanoma. Ir ne tik dėl kandidatų gausos ar esamų ekonominių sąlygų. Dažnai mes visiškai nemokame ne tik pristatyti savęs, bet ir bent pradžioje parodyti, kad tikrai esame tokie, kaip apie save parašėme.

Nesenai teko sudalyvauti darbuotojų atrankoje, todėl nusprendžiau pasidalinti pastebėjimais, kurie išryškėjo viso proceso metu.

Kaip žinia, pirmasis kontaktas su potencialiu darbdaviu prasideda nuo gyvenimo aprašymo (ang. CV arba Curriculum Vitae). Šį dokumentą reiktų paruošti ypatingai gerai, nes būtent nuo jo priklausys kokią pirminę nuomonę apie jus susidarys darbdavys. Pirmiausia šis dokumentas turi atitikti tam tikrus reikalavimus, todėl visada pasinaudokite internetu ir susiraskite tokią CV formą, pagal kurią paruošta Jūsų CV būtų išsami ir informatyvi, bet ne per ilga. Vienas geriausių variantų – savo CV paruošti pagal europass reikalavimus.

Straipsniai 1 reklama

Jei CV būsimasis darbdavys prašo siųsti elektroniniu paštu – galite pasinaudoti ir tam tikrų tinklalapių teikiama galimybe, išsiųsti juose susikurtą CV. Tokiu atveju darbdavys gaus elektroninį laišką su nuoroda į Jūsų CV. Kai kuriais atvejais, toks laiškas gali išvis nepasiekti darbdavio (toks jūsų laiškas gali būti palaikytas nepageidaujamu ir išvis nepristatytas į pašto dėžutę) arba jei darbdavys ir gaus – gali būti kiek keblu atsispausdinti jį, todėl galite būti nepelnytai pamirštas. Štai todėl, esant galimybei, visada geriau savo CV siųsti laiško priede.

Kitas svarbus dalykas rašant CV – tai niekada nemeluoti apie save. Ypač jei tai akivaizdu ir turėsite prisipažinti melavę jau pirmo pokalbio metu. Dažniausiai žmonės meluoja nurodydami savo adresą, darbo patirtį, buvusio darbo specifiką, mokėjimą naudotis tam tikra programine įranga, užsienio kalbų mokėjimą. Labai dažnai pasitaiko atvejų, kai žmonės nurodo moką dirbti keliomis dešimtimis programų, tačiau realiai nemoka beveik nieko. Jei, pavyzdžiui, rašote, kad mokate labai gerai dirbti su MS Office paketu, tai pradžiai pasidomėkite kiek ir ką realiai galima padaryti su šiuo paketu ir paskui pabandykite įsivertinti kiek realiai mokate Jūs. Tikiu, kad tai tikrai neviršys 15-20 proc. to, ką gali ši programinė įranga.

Absurdiškai nuskamba įrašas apie Jūsų mokėjimą dirbti su MS Word, jei Jūs nesugebate net savo CV paruošti su normaliu formatavimu. Užtenka pasinaudoti standartinėmis MS Word funkcijomis, kad peržiūrėti Jūsų atsiųsto CV formatavimą ir iškart visi įrašai apie Jūsų mokėjimą naudotis kompiuteriu pasidaro gryniausias melas. Jei tikrai dėl kokių nors priežasčių nepavyksta paruošti normalaus MS Word dokumento (o to tikrai neturėtų būti) – konvertuokite savo CV į PDF formatą, kuris neturi galimybės peržiūrėti Jūsų naudotų formatavimo komandų.

Siunčiant savo CV elektroniniu laišku, labai pageidautina laikytis elementariausių elektroninio laiško rašymo taisyklių. Būtinai užpildykite laukelį „Subject“, o ir pačio laiško nepalikite tik su prikabintu CV. Visada laiške reikia pasisveikinti ir parašyti bent jau vieną sakinį, jog norite kandidatuoti į tokias pareigas ir siunčiate savo CV. Taip pat būtina mandagiai atsisveikinti.

Kita problema, su kuria teko susidurti – tai lietuvybė. Na, ponai, ieškantieji darbo! Jei jau pretenduojate į darbą biure, tai parodykit kad ir lietuviškai dar mokat rašyti. O išvis bjauriausia būna, kad gauni laišką, o jame ne tik, kad nėra lietuviškų raidžių, tačiau dar panaudoti „w“, „sh“ ir kiti panašūs simboliai, kurių lietuvių kalboje visai nėra. Na tokius laiškus su visais CV norisi iškart siųsti į šiukšlinę ir negadint sau nuotaikos.

Galiausiai, jei jau pavyko susitvarkyti su techninėmis problemomis, tai pasirūpinkite, kad internete neliktų informacijos apie Jus, kuri ne itin tinkama darbo paieškai. Susidomėjęs Jūsų gyvenimo aprašymu, darbdavys, prieš paskambindamas Jums, tikrai nepatingės įvesti Jūsų vardą, pavardę, elektroninio pašto adresą ar telefono numerį į google paieškos laukelį. Ir tikrai neliks sužavėtas, jei Jūsų telefono numeris puikuosis šalia intymių paslaugų skelbimo ar Jūsų elektroninis paštas bus rastas prie nešvankaus komentaro. Ne ką geriau apie Jus pasakys ir Jūsų anketa pažinčių svetainėje ar socialiniame tinkle. Ypač jei esate vedęs ar ištekėjusi arba kurio nors socialinio tinklo sąskaitoje puikuojasi Jūsų erotinės fotografijos. Todėl prieš siųsdami CV, patys pasitikrinkite ką internetas turi sukaupęs apie Jus ir Jūsų kontaktinius duomenis. Internetas tik iš pirmo žvilgsnio yra nereikšmingas ir neturintis įtakos realiam gyvenime. Tačiau kiekvienas neatsargus žingsnis jame – gali smarkiai atsiliepti ateityje. Tai būtina prisiminti visada, prieš paviešinant duomenis apie save.

Gerų rezultatų darbo paieškoje!

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *