„Pankai nemirė – šiandien jie tik kvepia“

„Pankai nemirė – šiandien jie tik kvepia“

Devyniolikmetis vilnietis, draugų pankų vadinamas „Stakta“, tvirtina kartais pasišlykštėjantis kitų  save taip vadinančių jaunuolių elgesiu. Tokiomis akimirkomis tikrojo vardo nenorėjęs minėti vaikinas sakė pradedąs abejoti net savo „pankiškumu“. Tačiau jo nuomonė apie gotus ir „forsus“ – kur kas blogesnė. Pastaruosius „Stakta“ laiko beždžionėmis ir mano, jog jų vieta tik tarp keturių sienų su geležinėmis grotomis.

Kiek laiko tu jau esi pankas? Ar save tokiu laikai?

Panku? Tikrai nepamenu. Gal kokius ketverius metus …  Pankas pankui nelygus – kiekvienas tai suvokia skirtingai. Be to, kartais, paklausęs istorijų apie juos, net pasišlykštėju ir pradedu galvoti, ar esu pankas, ar tik juo save laikau.

Straipsniai 1 reklama

Kodėl pasirinkai būtent pankus? Kas tau labiausiai juose patinka – aprangos stilius, ideologija, muzika ar kas nors kita, ko kiti nepastebi?

Man žiauriai patinka jų muzika, nors kai kuri – per sunki. Ideologija taip pat miela – pankai visą laiką randa prie ko prisikabinti. Nesenai buvo „Nieko nepirkimo diena“. Šią idėją palaikiau ir aš bei visus informavau apie ją. Net mano mama nieko nepirko. Stilius taip pat priimtinas, nes nuo vaikystės mėgdavau visus šokiruoti, o išvaizda tai padaryti labai lengva. Pamenu, rugsėjo pirmąją į mokyklą nuėjau su sijonu – ir mokytojai, ir mokyklos valdžia buvo šokiruoti.

Užsiminei apie „nieko nepirkimo akciją“. Ar tokios akcijos rengiamos dažnai? Kaip apie jas galima sužinoti?

Būna dažnokai, bet apie jas gana sunku sužinoti – reikia ilgokai miestą apžiūrinėti. Tuomet gal ir rasi kokią skiautę, užklijuotą ant stulpo. Per žinias apie jas niekas nepraneša (juokiasi).

Kuo įpatinga pankų ideologija?

Ideologija – labai skirtinga. Pavyzdžiui, įvesti naujas taisykles, prieš kurias vėliau būtų galima maištauti, gelbėti pasaulį nuo visko, kas yra „pop“, – „Macdonald‘ai“, reklama, konservatizmas ir visa tai „daryti“ su daugybe „pjankių“ bei daug daug sekso.

O kaip tu pats supranti žodį „pankas“?

Dar niekada nepagalvojau apie tai. Manau, kad tai toks nemielas žmogelis, kuriam viskas, kas yra aplink, nepatinka. Kažkas panašaus į paauglį. Ir dar: maistas, maistas, maistas! Kur juo kvepia, ten būna ir pankų.

Kaip pankai bendrauja tarpusavyje – ar jie draugiški, ar lengvai įsileidžia naujokus į savo ratą?

Reikia tiesiog būti. Mano pažįstami pankai – draugiški, bet yra ir tokių, kurie į savo ratą sunkiai įsileidžia. Tačiau, galiu sakyti, jog jie draugiški. Be to, dar yra 12 -13 metų vaikų – pankų (jei juos galima taip vadinti), kurie geria ir šiaip visokį „š“ naudoja. Tokie teršia pankų vardą, tačiau tai jau jų reikalas. Galėtų ir nusišauti su tokiu mąstymu.       

Kokie tavo santykiai su šeima, pedagogais ir policija?

Turiu mamą ir brolį, jie mane myli. Mano mama labai miela, ji leidžia elgtis ir daryti tai, ką noriu jau nuo penkiolikos metų. Mes draugiškai galime apie daug ką pasikalbėti ir ji tuo labai džiaugiasi. Tuo tarpu brolis ne tuos draugus pasirinko, todėl dabar degraduoja ir tampa tipiniu „forsu“. Nors kartais ir pykstamės su juo, tačiau mūsų santykiai yra geri. Su mokytojais, kurie mane gerbia, santykiai – tikrai labai geri, bet jei jie save laiko „aukščiau“, tuomet prasideda karas. Policininkai yra reikalingi, gerbiu juos.

Kokie tavo santykiai su kitų subkultūrų atstovais?

Gyvenu su dviem kambariokais metalistais. Gotai man – šlykštūs. Kodėl, net nežinau. Tačiau merginas gotes mėgstu, jos man atrodo protingos ir seksualios. Na, o „forsai“ … Ką apie tas beždžiones galiu pasakyti? Jų vieta – ne tarp žmonių, o tarp keturių sienų su geležinėmis grotomis, kad kiti galėtų pamatyti, kaip atrodė pirmykščiai žmonės. Tai socialinės padėties ir auklėjimo įtaka. Žmogus turi galvoti, deja, jie to nemoka arba „bumeris“ smegenis suskystino.

Ar pankai agresyvūs, nes dauguma „eilinių“ jų bijo?

Eiliniai bijo ne pankų, o jų išvaizdos. Gal ir yra agresyvių, tačiau labai nedaug. Pankams labiau patinka kitaip atrodyti ir ne „eilinius“, o, pavyzdžiui, šiukšlines spardyti. „Eiliniai“ geriau tegul vengia ne pankų, o dailių berniukų su treningais, ant kurių lyg herbas kabo firmos pavadinimas.

Koks yra šių dienų pankas ir jo gyvenimas? 

Pankai nemirė – jie tik šiaip kvepia!

Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Domas Raibys, Studentuera.lt

Views All Time
Views All Time
5387
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

15 + = 23