Saulės šalies policija – didžiulis autoritetas

Saulės šalies policija – didžiulis autoritetas

Šį pavasarį mūsų šalies spaudoje kaip niekad buvo populiari Egipto tema. Ši paslaptinga šalis vilioja viso pasaulio turistus. Mes į Egiptą žvilgtelėsime tikro egiptiečio – Egipto Arabų Respublikos piliečio trisdešimtmečio SAYED SALAMA akimis. Jis maloniai sutiko papasakoti apie savo šalį, neužmiršdamas paliesti ir svarbiausios mums temos – ar yra Egipte gaisrų ir gaisrininkų…

Sayedas Kairo universitete baigė komercijos mokslus, vėliau šio miesto institute – rusų kalbą ir istoriją. Ketverius metus Egipte dirbo gidu. Šiuo metu Vilniaus universitete lanko lietuvių kalbos kursus ir yra egiptietiškų prekių parduotuvės „Izidė” konsultantas. Tėvai gyvena Kaire. Tėvas – darbų vykdytojas statybose, mama – namų šeimininkė. Sayedas turi vieną brolį ir keturias seseris. Visi jie jau baigę arba siekia mokslų aukštosiose mokyklose.

Kokia jo šalis? 96 proc. Egipto teritorijos užima dykumos. Oro temperatūra vasarą siekia 35-40, o kai kur net 60 laipsnių C. Žmonės gyvena tik palei ilgiausią pasaulio upę Nilą, Sueco kanalą bei pakrantėse. Egipto sostinė Kairas – ne tik didžiausias Afrikos žemyno miestas, bet ir viena draugiškiausių bei saugiausių pasaulio vietų. Egiptiečiai moka džiaugtis gyvenimu ir nenusiminti dėl smulkmenų. Be arabų, Egipte paplitusios anglų ir prancūzų kalbos.

Straipsniai 1 reklama

Lietuva ir Egiptas – labai skirtingos šalys. Ir ne tik savo geografija. Pasak Sayedo, Egipte kyla daug mažiau gaisrų ir įvyksta daug mažiau avarijų negu mūsų šalyje. Jo nuomone, svarbiausia priežastis yra ta, kad žmonės Egipte negeria alkoholio. Populiariausi gėrimai – kava, arbata ir nealkoholinis alus, labiau panašus į girą. Egiptiečiai moka gyventi ir linksmintis blaivūs.

Egipte nėra miškų. Todėl gaisrai dažniausiai kyla miestuose. Čia užsidega namai, mašinos, fabrikai. Dažniausia gaisrų priežastis – netvarkingi elektros prietaisai. Vienas didžiausių gaisrų, kurį teko regėti Sayedui, tai baldų fabriko gaisras, prieš trejus metus kilęs Kaire. Jo priežastis taip pat buvo elektros įrenginiai. Kaip prisimena Sayed, ugniagesiai jį gesino šešias valandas.

Nors Kaire knibždėte knibžda automobilių, kurie važiuoja, atrodo, nesilaikydami jokių taisyklių, avarija čia irgi didelė retenybė. Na, o jeigu jau žmogus pateko į bėdą – kilo gaisras, įvyko avarija ar atsitiko kita nelaimė – į pagalbą jam Egipte skuba policininkai-ugniagesiai gelbėtojai, kuriuos rengia Policijos akademija. Ši profesija Egipte labai gerai vertinama. Gabiausi policininkai-ugniagesiai siunčiami stažuotis į Vokietiją, Italiją ir Ameriką. Gelbėtojai Kaire aprūpinti šiuolaikine technika, ugniagesiai į gaisrus skuba moderniais automobiliais. Policininkų ir ugniagesių darbas ne tik gerai vertinamas, bet ir apmokamas. Turėdami tokį darbą, žmonės gali ramiai ir gerai gyventi.

„Prieš 10 metų Egipte įvyko didžiulis žemės drebėjimas,- prisimena Sayed.- Šalies policininkams-ugniagesiams teko dirbti dieną naktį gelbstint žmones. Jų pečius užgulė didžiulė atsakomybė. Gelbėtojams tai buvo didžiulis išbandymas. Ir žmonės jais nenusivylė. Gelbėtojų darbas buvo aukštai įvertintas, nes jų pagalba buvo ir operatyvi, ir efektyvi.”

Policijos autoritetas Egipte labai didelis. Į ją drąsiai gali kreiptis pagalbos ir užsienio turistai. Iškilus konfliktui su vietiniais gyventojais angliškai pasakyta frazė: „Aš paskambinsiu policijai” būna labai veiksminga.

Lietuvoje Sayedas gyvena pusantrų metų. Per tą laiką spėjo prisitaikyti prie mūsų gyvenimo būdo ir papročių, priprato netgi prie lietuviškų valgių. Sako nemėgstąs ir nevalgąs tik cepelinų. Jį šiek tiek stebina, kad lietuviai valgo ypač daug mėsos ir bulvių. Egipte populiariausi ryžiai. Iš jų Sayedas ir Lietuvoje pasigamina savo šalies patiekalų.

Lietuviškai Sayedas dar nekalba, tačiau sako suprantąs daug. Su pašnekovais bendrauja angliškai ir rusiškai. Egipte laisvalaikiu jis mėgdavo skaityti istorines knygas, žaisti futbolą. Sayedas svajoja pakeliauti po Vakarų Europos šalis, tačiau visada didžiausia jo meilė bus Egiptas, kurio labai pasiilgsta.

Nuotraukos iš http://www.stanford.edu/~duncanb/

Views All Time
Views All Time
5291
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

+ 86 = 91