Vitaminai – gyvybės šaltinis
| |

Vitaminai – gyvybės šaltinis

Vitaminai – smulkiamolekuliai organiniai junginiai, reikalingi gyviems organizmams gyvybinei būklei palaikyti, bet kurių pats organizmas pasigaminti (sintetinti) negali, todėl gauna su maistu. Kai kuriuos vitaminus (B grupės ir vitaminą K) sintetina žarnyno bakterijos, tačiau organizmui jų nepakanka. Vitamino terminą 1912 metais pirmasis panaudojo lenkų biochemikas Kazimieras Funkas (Kazimierz Funk). Žodis sudarytas iš lotyniško žodžio vita (gyvenimas) ir priesagos -amin, kadangi tuo metu visi žinomi vitaminai priklausė aminams, nors dabar tai nėra taisyklė. Vitaminai gali būti skirstomi į dvi grupes: tirpūs vandenyje ir tirpūs riebaluose. Dėl to maisto racionas, kuriame visiškai nėra riebalų, gali nebūti visiškai sveikas. Normaliomis sąlygomis pilnavertiškai besimaitinančio žmogaus organizmas turi gauti pakankamą kiekį vitaminų. Deja, nedaug žmonių gali pasigirti visiškai sveika ir subalansuota mityba. Tuo pat metu užteršta aplinka, intensyvus gyvenimo būdas ir žalingi įpročiai ženkliai padidina organizmo poreikius vitaminams. Vitaminai parduodami vaistinėse nėra tobuli. Tam, kad organizmas gerai funkcionuotų, jam nepakanka pametėti keletą laboratorijoje pagamintų cheminių junginių. Dažnai vaistinėse parduodami vitaminai yra dirbtinės kilmės, ne iš natūralių šaltinių, išgryninti.

10 klausimų, kaip greitai sulieknėti
| |

10 klausimų, kaip greitai sulieknėti

Šiandien tūkstančiai lieknėjimo būdų padės jums atsikratyti nereikalingų kilogramų. Bet iš pradžių reikėtų išsiaiškinti, ar tikrai jūsų svoris per didelis. Galbūt visiškai nebūtina prakaituoti sporto salėse ir laikytis alinančių dietų. Klausimas. Ar egzistuoja medicininė idealaus svorio formulė? Atsakymas. Medicinoje kalbama apie dvi svorio sąvokas: idealus ir normalus. Idealus svoris apskaičiuojamas pagal griežtus standartus atsižvelgiant į žmogaus amžių, ūgį, svorį ir kūno sudėjimą. Normalus svoris – tai efektinga išorė ir dvasinis komfortas. Kažkas yra pasakęs, kad žmogaus svoris priklauso nuo riebalų kiekio… O kaulai, raumenys? Kaulai gali būti smulkūs ir stambūs, o raumenys – silpni ir stiprūs. Ne tik riebalų sluoksnis, bet ir kaulų bei raumenų masė turi įtakos žmogaus svoriui. Klausimas. Kaip nustatyti, kam lieknėti, o kam ne? Atsakymas. Svarstyklės čia jums nepadės, nes neįmanoma pasverti savo kūno “dalių” – atskirai riebalų sluoksnio, kaulų, raumenų… Ir ne bėda! Svarstykles galite išmesti! Kūno svoris neturi reikšmės, svarbus tik riebalų kiekis. Taigi, ar ne geriau nustatyti būtent šį organizmo rodiklį? Tai galima padaryti baseine, ir geriausia, jei eksperimente dalyvautų grupė žmonių. Visi kartu įkvėpkite į plaučius oro, atsigulkite vandenyje ant nugaros. Po to visi iškvėpkite ir nekvėpuokite. Greičiausia į baseino dugną nugrimzta tie, kurių riebalų sluoksnis yra mažiausias, nes kaulai ir raumenys skęsta, o riebalai iškyla į paviršių.

Vitaminų nauda jūsų grožiui ir sveikatai
| |

Vitaminų nauda jūsų grožiui ir sveikatai

Vitaminai – tai ne tik sveikas kūnas, bet ir skaisti oda, žvilgantys plaukai, stiprūs nagai ir puiki nuotaika. Jeigu valgysite daug šviežių daržovių ir vaisių, šviežios mėsos ir žuvies, vitaminų gausite pakankamai ir nereikės papildomai jų pirkti vaistinėse. Žinoma, nemanykite, kad jeigu jums netrūksta vitaminų, jūs visada būsite žvali ir sveika. Privalote reguliariai ilsėtis, makštintis ir valgyti sveiką maistą, tuomet vitaminai padės jums sustiprinti ir išlaikyti pukų kūną, sugebantį efektyviai kovoti su įvairiomis ligomis ir negalavimais. Kiekvieną dieną rinkitės valgyti vis kitokį maistą, nes jūsų organizmui reikia įvairių vitaminų, tačiau nė viename maisto produkte nėra jų visų. Kaip pastebėjote, daugiausia vitaminų turi grūdai, pieno produktai ir įvairios daržovės bei vaisiai. Šie maisto produktai turėtų įeiti į jūsų kiekvienos dienos valgiaraštį, kad organizme visuomet būtų pakankamai vitaminų ir kad atrodytumėte sveika.

Lieknėjimas ir dieta
| |

Lieknėjimas ir dieta

Lieknėjimas – tai procesas, su kuriuom vienaip ar kitaip susidūrė kiekvienas. Tik ne kiekvienam pasisekė šiame procese pasiekti rezultatų. Šioje svetainėje pateiksime informaciją apie lieknėjimą, dėl kurios panaudojimo praktikoje kiekvienas turi prisiimti atsakomybę pats. Mes nesame gydytojai, mes esame sportininkai, kurie turi daug žinių apie sportą ir sveiką mitybą. Taigi – tai tik mūsų nuomonė. Šioje svetainėje mes kalbėsime ne apie kulturistų ar kitų profesionalių sportininkų lieknėjimo metodus, bet apie metodus, kurie turėtų būti įdomūs paprastiems žmonėms. Kas svarbiausia, tai informacija, kuri tikrai veikia. Pirmiausia, norime pasakyti, kad laikantis dietos nebūtina pirkti brangių maisto papildų – todėl jie ir yra maisto papildai, kad tik papildo sveiką gyvenimo būdą, jei to negalima padaryti dėl objektyvių priežasčių – labai sunku laiku pavalgyti dėl įtemto darbo laiko, dėl kelionių ir pan. Yra labai daug populiarių dietų, kurios yra populiarios vienu ar kitu metu. Keletas tokių dietų pavyzdžių – Atkinso dieta, Kremliaus dieta, Pietų paplūdimio dieta, Glikeminio indekso dieta, Paleo dieta, Daržovių sriubos dieta daug kitų… Problema ta, kad tokios dietos labai suvaržo žmogaus laisvę, apriboja pasirinkimą ir žmogus naturaliai pasamonėje tam priešinasi. Jam sunku jos laikytis ilgesnio laiko ir dažniausiai uždraustos pagundos nugali.

Rauginti kopūstai – vitaminų šaltinis
| |

Rauginti kopūstai – vitaminų šaltinis

Rauginti kopūstai visą šaltąjį metų laikotarpį yra puikus vitaminų šaltinis, padedantis išvengti daugelio negalavimų. Juk 100 g raugintų kopūstų yra apie 30—40 mg vitamino C — beveik pusė rekomenduojamos paros normos. Nepatingėkime savo namiškiams paruošti šio puikaus produkto, iš kurio galima pagaminti daugybę skanių patiekalų. Rauginimui skirti indai turi būti tinkamai paruošti, nes nuo to labai priklauso produktų kokybė. Indai bei įrankiai turi būti gerai nuplauti ir dezinfekuoti. Medinės statinės 2—3 paras mirkomos švariame vandenyje, išplaunamos karštu 0,1 % sodos tirpalu ir perskalaujamos šaltu vandeniu. Dažnai šeimininkės statines iškloja maisto produktams skirta polietileno plėvele arba įdeda polietileno maišą. Raugiant mažesnį produktų kiekį, atitinkamai pasirenkama ir tara. Produktus galima rauginti emaliuotuose kibiruose, puoduose bei moliniuose induose. Tinkamas rūgštingumas padeda išvengti nepageidaujamų mikroorganizmų. Skirtingų rūšių mikroorganizmams vystytis reikalingas skirtingas rūgštingumas: puvimo bakterijoms — pH 4,4—5,0, sviesto rūgšties — pH 4,5, pieno rūgšties — pH 3,0—4,4. Pastarosioms bakterijoms vystytis reikalingas cukrus. Kai jo per mažai, produktai silpnai rūgsta ir blogiau išsilaiko. Tinkamas druskos kiekis slopina puvimo ir sviesto rūgšties bakterijų veiklą. Raugintame produkte optimalus 1,5—2 % druskos kiekis. Druska padeda skverbtis pieno rūgščiai į konservuojamus produktus, todėl pagreitėja rūgimo procesas.

Mikroelementai – Cinkas
| |

Mikroelementai – Cinkas

Cinkas yra mikroelementas, būtinas daugeliui organizmo biologinių funkcijų. Cinkas svarbus imunitetui, virškinimo sistemos veiklai. Cinkas palaiko normalų augimą ir vystymąsi, svarbus moterų ir vyrų lytinėms funkcijoms. Cinkas gali apsaugoti prostatą nuo pažeidimų ir sumažina prostatos piktybinių susirgimų riziką. Šis mikroelementas svarbus skonio ir uoslės pojūčiams, apetito reguliavimui, skatina žaizdų gijimą. Cinkas taip pat turi antioksidacinių savybių. Cinko šaltiniai: pupelės, lęšiai, riešutai, grūdai, moliūgo sėklos. Suaugusiems per parą rekomenduojama suvartoti 10 – 15 miligramų cinko. Cinko trūkumas pasireiškia esant kasos sutrikimams, cukriniam diabetui, alkoholizmui, virškinimo sutrikimams. Esant cinko trūkumui slenka plaukai, trūkinėja oda, viduriuojama, gali pablogėti atmintis, regėjimas, uoslės ir skonio pojūčiai, susilpnėja imunitetas, sutrinka augimas, sumažėja lytinių organų vystymasis, gali išsivystyti vyrų nevaisingumas. Per didelis kiekis cinko gali būti kenksmingas organizmui. Cinkas mažina geležies, vario, fosforo ir kai kurių vaistų isisavinimą. Cinkas gali sukelti pykinimą, pilvo skausmą, burnos sudirginimą, nemalonų skonį burnoje. Per didelis kiekis cinko silpnina imunitetą.

Piene gausu mineralinių medžiagų ir vitaminų
| |

Piene gausu mineralinių medžiagų ir vitaminų

Šalia šių produktų kur kas kuklesni, skirtingi, visada organizmui naudingi yra pieno pakeliai, iš kurių turime išsirinkti tinkamiausią. Daugelis iš mūsų geria pieną, nes jis pagardina kavos puodelį, rytinę košę ar šviežių vasaros uogų dubenėlį. Ne visada susimąstome, kad pienas prisideda prie mūsų sveikatos puoselėjimo. Įdomu, kiek reikia išgerti pieno, kad gautume mums reikalingas maistingąsias medžiagas? Specialistai pataria išgerti vieną stiklinę pieno per dieną. Kokį tuomet pieną derėtų rinktis? Kaimo žmonės patars gerti pieną, pagardintą turtingu grietinėlės sluoksniu, miestiečiai stengsis išsirinkti iš įmonių siūlomų pieno pakuočių – ar UAT perdirbtą pieną su skirtingu riebalų kiekiu, arba pasterizuotą pieną. Koks gi pienas geresnis, skanesnis, vertingesnis – tai klausimai, kuriuos bandome atsakyti. Visada stengiamės palyginti prieš nuspręsdami, kas geriau. Bet ar išties mes žinome skirtumą tarp pieno, kurį siūlo ūkiai, ir to, kurį perdirba įmonės ir termiškai apdorojus siūlo pirkėjams? Tai nebus pasakojimas apie riebalų sudėtį ar pieno gebėjimą rūgti palikus jį šiltoje vietoje, bet – straipsnis apie maistines pieno medžiagas, kurias gauname su viena pieno stikline. Taip pat atsakysime į vartotojus dominantį klausimą, ar iš tiesų pasterizuotas pienas vertingas, kodėl UAT pienas taip ilgai negenda, ar kartais jis nėra pagamintas iš pieno miltelių.

Mikroelementai – Fluoras
| |

Mikroelementai – Fluoras

Fluoras yra būtinas mikroelementas kaulams ir dantims formuotis, svarbus ėduonies profilaktikai. Trūkstant fluoro padidėja dantų ėduonies, osteoporozės rizika. Fluoro šaltiniai: kava, arbata, soja, špinatai, ryžiai, svogūnai. Rekomenduojama paros norma vaikams – 1,4 – 4 mg, paaugliams – 0,5 – 2,5 mg fluoro. Suvartojant per daug fluoro vaikams gali atsirasti baltos dėmės ant dantų.

Žalieji žirneliai – vitaminų slėptuvė
| |

Žalieji žirneliai – vitaminų slėptuvė

Žirnelių galima nusipirkti ir natūralių, ir konservuotų, šaldytų. Perdirbti žirniai, žinoma, turi mažiau sveikatai naudingų medžiagų, tačiau savo vertės nepraranda. Tai tik mitas, kad šaldytos daržovės praranda visus vitaminus. Užšaldžius daržoves, vitaminai taip pat tik „užšaldomi“. Kad šaldyti žirneliai neprarastų maistinės vertės, verdant į puodą reikia pripilti tiek vandens, kad žirneliai būtų vos vos apsemti. Kuo mažiau vandens pilsite, tuo mažiau vitamino C bus prarasta. Puodą būtina uždengti dangčiu. Nuoviro išpilti taip pat nederėtų. Iš jo galima paruošti sveiką ir vitaminingą padažą arba naudoti kaip vaistus šlapimui varyti. Žalieji žirneliai tiesiog plyšta nuo maistingų medžiagų. Valgydami žirnelius, žmonės gauna daugiau nei 8 rūšių vitaminų, 7 mineralų, proteino ir skaidomųjų medžiagų, kurios svarbios besilaikantiems dietos. Iš žirnelių organizmas gauna tokių medžiagų, kurios būtinos išlaikyti stiprius kaulus. Tai didžiulis vitamino K1 šaltinis, kuris palaiko kauluose esantį kalcį. Žalieji žirneliai naudingi ne tik kaulams, bet ir širdžiai, kraujagyslėms. Vitaminas K padeda reguliuoti kraujo krešėjimą. Žirneliuose taip pat yra tokių medžiagų, kurios padeda atsikratyti nuovargio ir tingulio pojūčio. Daug besimokantiems ir protinį darbą dirbantiems žmonėms gydytojai rekomenduoja kasdien suvalgyti po šaukštą žaliųjų žirnelių. Žinoma, nebūtina jų valgyti vienų. Jie puikiai pagardina bet kokį patiekalą.

Mikroelementai – Jodas
| |

Mikroelementai – Jodas

Jodas yra mikroelementas, būtinas normaliam organizmo augimui ir vystymuisi. Jis yra būtinas skydliaukės hormonų komponentas. Skydliaukės hormonai veikia širdies ritmą, kraujospūdį, kūno temperatūrą, medžiagų apykaitą ir kūno svorį. Jodo šaltiniai: joduota druska, žuvis, moliuskai, jūros dumbliai, vanduo, kiaušiniai, pieno produktai. Suaugusiems per parą reikia apie 150 mikrogramų jodo. Vartojant joduotą druską papildomai vartoti jodo nereikia. Esant jodo trūkumui sulėtėja medžiagų apykaita, padidėja kūno masė, vystosi struma. Jei jodo trūkumas pasireiškia motinai nėštumo metu, kūdikiui gali pasireikšti protinis atsilikimas, fizinio vystymosi sutrikimai, kretinizmas. Vartojant per daug jodo didėja skydliaukės navikų rizika.