Apie žmonių perteklių

A.Vincentas Sakas, nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas: Mūsų dienomis jokia vyriausybė nedirba tautai, žmonėms – jie tarnauja tam, kas daugiau moka – bankams ir pinigų dirbėjams. Daugiausia pinigų daro „maisto produktų“ gamintojai, kuriems visai nerūpi žmonių skaičiaus mažėjimas ir „vaistų“ gamintojai, kurie taip pat nėra suinteresuoti žmonių skaičiaus mažėjimu. Tačiau didysis totalinio genocido paradoksas slypi tame, jie visi, pradedant ištaigingu banku, skatinančiu pirkimą ir baigiant jaukia bandelės kepyklėle, savo produkcijos gamyboje naudojanti sintetinius priedus, vieningai nuodija ir beatodairiškai naikina ne tik kitus, bet ir patys save. Tai nėra reikalo virkauti dėl žmonių skaičiaus didėjimo ar mažėjimo: kuo greičiau civilizacija vystosi, tuo greičiu ji pati save sunaikins. Be išimčių. Ir niekas nuo šito niekur nepabėgs. Nei bankininkas su savo jachta į negyvenamą salą, nei Belize fazendą įrengęs verslininkas, nei komunistinis ar kapitalistinis mafijozas, savo šalyje pasistatęs tvirtoves, – valgyti reikia visiems, o ką valgysi jei viskas iki to bus apnuodyta, – ir vaisiai medžiuose, daržovės dirvose, ir paukščiai ore, ir žuvys vandenynuose…

|

Konservavimas. Uogienės

Šviežias uogas perrinkite, nuplaukite ir, sluoksniuodami su cukrumi, sudėkite į dubenį. Palikite 8-10 valandų pastovėti, paskui išvirkite. Virdami pakaitomis kaitinkite ir atvėsinkite puodą su uogomis: iš pradžių puodą įkaitinkite iki virimo temperatūros, paskui 15-20 minučių nukelkite jį nuo ugnies. Tada vėl užvirkite, pavirkite kelias minutes ir vėl nukelkite nuo ugnies – taip darykite kelis kartus, kol uogienė išvirs. Žemuogių uogienė lengvai susicukruoja.Tad kad taip neatsitiktų, prieš baigdami virti įdėkite citrinų rūgšties. Atvėsusią uogienę supilkite į kruopščiai išplautus sausus stiklainius. Trintas braškes sumaišykite su cukrumi ir virkite, kol pradės tirštėti. Tada sudėkite griežinėliais supjaustytus bananus, supilkite citrinų sultis ir pavirkite 15 min. Supilsty-kite į kaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite. Braškes šiek tiek sumaigykite ir sumaišykite su cukrumi. Palaikykite 2-3 vai. Citrinas supjaustykite, išrinkite sėklas ir sumalkite mėsmale. Braškes virkite, kol pradės tirštėti.Tada sudėkite citrinas ir virkite dar 4-7 min. Uogienę supilstykite į kaitintus stiklainius, atvėsinkite ir uždarykite.

|

Marinavimas. Skaitytojų receptai. 6 dalis

Marinuoti saldžiarūgščiai žali pomidorai. Pomidorus supjaustome skiltelėmis arba griežinėliais, svogūnus pjauname per pusę ir supjaustome griežinėliais (pusmėnuliais), suberiame druską ir viską išmaišę paliekame pastovėti parą. Išverdame marinatą ir užpilame jį ant pomidorų ir svogūnų. Viską paverdame apie 2-3 minutes ir supilstome į stiklainius. Stiklainius apverčiame dangteliais žemyn ir kuo nors šiltai užkloję leidžiame pamažu atvėsti. Pamėginkit, juk nesudėtinga ir labai skanu! Marinuoti baravykai (raudonikiai). Nuplautus ir susmulkintus baravykus (tinka tik jauni, tvirti grybai) sudėti į puodą ir užvirti iki
putų bei nugraibius putas sudėti į indą su verdančiu marinatu, pavirti marinate 15 min. supilti į stiklainius ir užsukti su dangteliu karštus. Žiemą puikiai tinka prie visų mėsos patiekalų. Marinuotos voveraitės. Voveraites apvirti pasūdytame vandenyje 20-30 minučių ir įdėti į kiaurasamtį, kad padžiūtų. Vandenį su druska ir actų pakaitinti iki virimo, įdėti į verdantį vandenį grybus ir virti juos 20-25 minučių ir gale pridėti cukraus ir prieskonių. Tada viską atvėsinti ir išdėlioti į stiklainius, sandariai juos uždaryti.

|

Konservavimas. Uogos ir vaisiai

Į 0,5 I stiklainius dėkite po 2 pipirus, gvazdikėlius ir gabalėlį cinamono žievės. Apgremžkite ir truputį patrumpinkite vyšnių kotelius, uogas sudėkite į stiklainius ir užpilkite išvirtu pravėsu-siu marinatu. Kaitinkite 85 °C temperatūroje 15 min. Sandariai uždarykite. Marinuotos vyšnios labai tinka šventiniams mėsos patiekalams papuošti – jos ir dekoratyvios, ir skanios. Spanguoles pavirkite 3 min. su trupučiu vandens ir pertrinkite per tinklelį. Riešutus truputį pavirkite ir susmulkinkite. Iš vandens ir medaus išvirkite sirupą. Jį supilkite į spanguolių tyrę, užvirkite ir staigiai atvėsinkite. Taip kartokite 3 kartus. Paskutinį kartą užvirinę, suberkite riešutus ir pavirkite 10 min. Karštą uogienę supilkite į stiklainius ir uždarykite. Įkirpkite agrastus ir iš jų išspauskite sėklas. Į vidų prikimškite smulkintų riešutų. Įdarytus agrastus virkite meduje, kol jie taps skaidrūs. Sudėkite į stiklainiukus ir uždarykite. Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas ir, sudėję į puodą bei užpylę truputį vandens, virkite, kol suminkštės. Šiek tiek atvėsusius obuolius sutrinkite, sudėkite spanguoles, cukrų, nuluptus susmulkintus apelsinus, susmulkintą vieno apelsino žievelę, razinas ir virkite 20 min. Tada suberkite riešutus, dar keletą minučių pavirkite. Tyrę supilkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

|

Konservavimas ir marinavimas. Skaitytojų receptai

Konservuoti agurkai. Agurkus supjaustyti griežinėliais apie 1 cm storio ir sudėti į dubenį. Ten pat sudėti plonais griežinėliais supjaustytas morkas, supilti druską, cukrų, actą, aliejų, sudėti susmulkintus česnakus, krapus ir petražoles. Viską išmaišyti ir palikti per naktį. Kitą dieną viską užkaitinti iki virimo ir kokias 10 min. pamaišant pavirti, bet neleisti suminkštėti agurkams. paskui sudėti į stiklainius ir užsukti dangtelius. Skanaus! Kopūstų mišrainė. Kopūstus smulkiai supjaustyti, morkas sutarkuoti, svogūnus pusžiedžiais, paprikas kubeliais. Aliejų, actą, cukrų sumaišyti ir užpilti ant supjaustytų daržovių. Viska palikti nakčiai, viską pradėti virti ant silpnos ugnies, kol daržovės suminkštės, prieš pabaigą sudėti pomidorų padažą ir pavirti 10 min, karštą dėti į stiklainius ir užsukti. Kopūstų ir grybų salotos. Svogūnus ir morkas truputį pakepinti, viską sudėti į puodą ir 40 min. troškinti pamaišant. Actą geriausia pilti pabaigoje troškinimosi. Supilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti. Tai labai skani užkandėlė tirk žiemą, tiek vasarą. Galima atidarius valgyti ir šaltą, iršiltą, tinka prie visko. Salotos “Lečio”. Pomidorus sumalti mėsmale. Svogūnus, paprikas supjaustyti (gražiau šiaudeliais), morkas sutarkuoti stambia tarka. Viską sudėti į puodą ir troškinti 15 minučių. Actą pilti prieš baigiant troškintis. Supilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti. Tikrai labai skanu, gražiai atrodo, puošia vaišių stalą.

|

Konservavimas. Daržovių ruošimas ilgam laikymui

Konservavimas. Kadangi paruoštuose konservuose vitaminų po truputį mažėja, tai neruoškite atsargų ilgesniam laikui. Nepa­mirškite, kad konservų atsargų šeimai reikia penkiems arba še­šiems žiemos ir pavasario mėnesiams. Žemės ūkio produktams konservuoti namie naudokite druską, cukrų, actą ir citrinos rūgštį. Konservuojamą žaliavą plaukite nesupjaustytą po čiaupu arba sudėkite į sietelį ir kelis kartus panardinkite į švarų vandenį. Supjaustytą žaliavą kuo greičiausiai paruoškite kaitinimui. Jos paruoškite tik tiek, kiek galite iškaitinti vienu kartu. Konservavimui nevartokite geležinių, varinių indų bei įran­kių— nei darbo procese, nei paruoštiems konservams laikyti. Kaitinant labai svarbu, kad prie žaliavos prieitų kuo mažiau oro. Apvirinti patariama aukštuose induose. Paruoštą žaliavą kai­tinkite stikliniais arba metaliniais dangteliais uždengtuose stik­lainiuose. Parūgštintas arba rūgščias daržoves pakanka kaitinti 70—90°C temperatūroje. Namie gaminamų konservų marinatai turi būti rūgštūs. Nerūgščius konservus ruoškite ne didesniuose kaip 0,5 l talpos stik­lainiuose. Kaitinant juose bus aukštesnė temperatūra. Namie ga­mintus konservus laikykite šaltai — šaldytuvuose, ledainėse, rū­siuose, t. y. ne aukštesnėje kaip 4—8°C temperatūroje. Žemoje temperatūroje neatsiranda botulizmo sporų.

|

Marinavimas. Skaitytojų receptai. 1 dalis

Marinuoti agurkai griežinėliais. Į 2,5 l verdančio vandens įdėti krapus, vyšnių lapus ir pavirinti 2-3 minutes. Nuovirą nukošti ir į jį įdėti prieskonius agurkų marinavimui, cukrų, druską bei actą. Užvirinti ir pavirti 2-3 minutes. Marinatą užpilti ant supjaustytų griežinėliais agurkų. Užpylus palaikyti per naktį vis pamaišant, kad visi agurkėliai gerai įsimarinuotų.
Ryte pakaitinti, bet neužvirinti ir supilti į stiklainius. Daržovių iešmeliai žiemai. Prieš ruošiant daržovytes, iešmelius patrumpinu ir užplikau verdančiu vandeniu (iešmeliai labai lengvai trumpinami replių pagalba). Nuplautas paprikas pasmulkinu, agurkėlius perpjaunu pusiau. Išspaudžiu iš citrinos sultis. Prilaikydama pirštu, stiklainyje vertikaliai surikiuoju iešmelius. Įberiu pipirų, sudedu 2 česnako skilteles ir ant viršaus įdedu krapų šakelę: Užverdu apie 750 ml vandens, įdedu 2 šaukštelius druskos ir 2 šaukštus cukraus ir užpilu ant iešmelių prieš tai įpylus ant jų citrinos sulčių. Uždedu dangtį (bet neužsuku) ir įstatau stiklainį į puodą su verdančiu vandenių, apačioje išklotą medžiaga, perlenkta į kelias dalis (kad netrūktų stiklainis), ir sterilizuoju 10-15 minučių.

|

Marinavimas. Skaitytojų receptai. 2 dalis

Marinuotos morkos. Jaunas morkas nuvalykite ir nuplaukite, verdančiame vandenyje pamirkykite 2 – 4 min. Tada morkas atvėsinkite šaltame vandenyje ir supjaustykite vienodos formos gabaliukais, suberkite į stiklainius, prieš tai ant dugno pribėrę prieskonių. Morkas užpilkite karštu marinatu. Stiklainius pasterizuokite verdančiame vandenyje 0,5 l – 15 min., o 1 l talpos 25 min. Švieži saldžiarūgščiai marinuoti agurkai. Paruoštus agurkus 2-3 min. Plikyti pasūdytame verdančiame vandenyje ir, staigiai atvėsinus šaltu vandeniu, sudėti į stiklainius. Iš nurodytų produktų išvirti marinatą ir karštą užpilti ant agurkų. Stiklainius pridengti dangteliu ir palaikyti 5-6 min. Tuomet marinatą nupilti, pavirinti ir vėl užpilti ant agurkų. Agurkus konservuojant 3l stiklainiuose marinatą nupilti ir kaitinti du kartus, 1l stiklainiuose – 3 kartus. Užpylus paskutinį kartą stiklainius sandariai uždaryti. Lečo su ryžiais. Pomidorus supjaustyti skiltelėmis, pipirus šiaudeliais, svogūnus griežinėliais, morkas sutarkuoti. Daržoves pavirti 40min., supilti cukrų, aliejų, ryžius ir dar pavirti 30 min. Įberti druskos, prieskonių ir pavirti 10min. Išpilstyti ir uždaryti metaliniais dangteliais.

|

Marinavimas. Skaitytojų receptai. 3 dalis

Agurkai su medumi. Išvirti marinatą. Agurkus stambiai juostelėmis supjaustyti, dėti į stiklainį, tarpuose berti pipiriukus, dėti krapus, česnaką, lauro lapelį. Užpilti verdančiu marinatu ir pridengus palaikyti, kol atvės stiklainiai, apie 1 valandą. Tada pakaitinti stiklainius apie 10min. ir užsukti. MArinuotos daržovės arba agurkai. Į 3 litrų stiklainį sudėti įvairias daržoves: mažas cukinijas, mažų jaunų morkų, svogūno, česnako, moliūgo, šparaginių pupelių, agurkų, kvapniųjų ir karčiųjų pipirų. Berti 12 arbat. šaukštelių cukraus; 6 arbat. šaukštelius druskos; pilti 150 ml. acto (9 proc.). Tada pripilti į stiklainius vandens (šalto) ir kaitinti, kol daržovės pakeis spalvą. Mažesnio tūrio stiklainiams atitinkamai mažinti normą. Skanu tokiu receptu vien agurkėlius marinuoti. Marinuota paprika su medumi. Papriką supjaustyti į 4 dalis, išimti sėklas, sudėti į verdantį vandenį ir pavirti apie 3 min. Dėti į iškaitintus 0,5l stiklainius, kur jau turi būti įdėta 1 šaukštelis medaus ir skiltelė česnako. Po to supilti paruoštą marinatą, kuriam reikės: 1l vandens, 1 st. aliejaus, 1 st. acto, 1 st. cukraus, 1 v.š. druskos.

|

Marinavimas. Skaitytojų receptai. 4 dalis

Pomidorai savo sultyse. Užpilui skirtus produktus supilti į puodą ir užvirinti. Pomidorus sudėti į stiklainius ir užpilti verdančiu užpilu. Sterilizuoti iki užvirs ir tuoj pat sandariai uždaryti. Marinuoti agurkai. Agurkus nuplauti,sudėti į 3 l talpos stiklainius, užpilti verdančiu vandeniu, pridengti dangteliais ir palaikyti 10 min. Tuo metu į kiekvieną stiklainį dedame krapų žiedynų, po 5 pipirus, 2 šaukštus druskos, 3 šaukštelius cukraus, 100 g acto, morką (supjaustytą griežinėliais), česnako skiltelių. Nupiltą vandenį vėl užvirinti užpilti juo paruoštus agurkus ir sandariai uždaryti. Marinuoti pomidorai. Pomidorus sudėti į stiklainius. Marinatą užvirinti ,truputi pravėsusiu užpilti pomidorus ir sterilizuoti (1 l talpos stiklainius) 15 min. Po to sandariai uždaryti. Agurkėliai “Kareivėliai”. Geriausia konservuoti 0,5 l stiklainiukuose. Į kiekvieną stiklainiuką įdedame šakelę krapų ir 1 skiltelę česnako. Tuomet švariai nuplautiems agurkams nupjauname galiukus, o pačius agurkus išilgai perpjauname į keturias dalis. Taip supjaustytus agurkus stačius sustatome į stiklainiuką. Marinatą verdame iš vandens, lauro lapų ir kvepiančiųjų pipirų. Užvirintą marinatą supilstome į stiklainiukus su agurkais. Galiausiai stiklainiukus su agurkais ir marinatu reikia pakaitinti iki 70 – 75 laipsnių C.