Archives for Alkoholiniai gėrimai

Vilniuje – tikro alaus restoranas „Alaus namai“

Vasario 13 d., penktadienį, per pilnatį, Vilniuje duris atvėrė tradicinio tikro lietuviško alaus restoranas "Alaus namai" (A. Goštauto g. 8). Tai pirmasis žingsnis Lietuvoje besikuriančio tradicinio gyvo alaus gaivintojų judėjimo kelyje. "Tai - ne restoranas, tai – ideologija. Nepaisant to,…
Plačiau >>

Nuo 2010 m. siūloma drausti visų formų alkoholio reklamą

2007 m. lapkričio 8 d. pranešimas VIR (iš plenarinių posėdžių) VAKARINIS POSĖDIS Opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos darbotvarkė PATEIKTI PROJEKTAI Seimo narys Antanas Matulas pateikė: - Alkoholio kontrolės įstatymo 2, 17, 18, 22, 29, 34 straipsnių pakeitimo ir papildymo bei IV…
Plačiau >>

Trauktinė „Trejos devynerios“

Trauktinė „Trejos devynerios“ yra vienas paslaptingiausių Lietuvoje gaminamų gėrimų. Kai kurie šaltiniai užsimena, kad yra ženklų, leidžiančių spėti, kad mūsų kraštuose ji gaminta jau viduramžiais. Galime juo didžiuotis, kaip airiai didžiuojasi viskiu. Pavadinimas „Trejos devynerios“ turi kelias reikšės lietuviui toks…
Plačiau >>

Portveinas

Portveinas. Tai vienas geriausiai žinomų pietietiškų vynų. Jo tėvynė – pietinė Portugalija. Žodis “portveinas” kilęs iš vieno svarbiausių Portugalijos jūrų uosto Portu pavadinimo. Įprastas vynas tapo stipresnis dėl to, jog portugalai į eksportuojamą vyną įpildavo vyno spirito ir taip ilgiau…
Plačiau >>

Brendis

Brendis (iš olandų brandewijn - rūkytas vynas) - spiritinis (40-60% stiprumo) gėrimas, gaunamas, distiliuojant vynuogių vyną. Kartais brendžiais vadinami ir gėrimai, gauti distiliuojant išspaudas (grapa) arba sidrą (kalvadosas). Bendros žinios Brendis laikomas seniausiu iš distiliuotų (spiritinių) gėrimų, pradėtas gaminti dar…
Plačiau >>

Absentas

Absentas (pranc. absinthe – pelynas) - stiprus, daug eterinių aliejų (1-20%) turintis alkoholinis gėrimas. Gėrimo pavadinimas kilęs iš pelyno (lot. Artemisia absinthium, graik. Absinthion) pavadinimo. Karčiojo pelyno trauktinė yra žalios spalvos, turi anyžių prieskonį, jai būdingas kartus skonis. Gėrimas labai…
Plačiau >>

Degtinė

Degtinė (rus. - водка) — 40-75% stiprumo spiritinis gėrimas, gaminamas iš rektifikuoto rugių, bulvių ir pan. spirito, jį skiedžiant vandeniu bei pridedant aromatizuojančių medžiagų. Istorija Degtinės istorija siekia XIII a. pabaigą, kai ji pradėta gaminti Lenkijoje. Primieji rašytiniai šaltiniai, kuriuose…
Plačiau >>

Jim Beam

Amerikos užkariavimo pionieriai, įsikūrę Kentukyje, derlingoje žemėje užaugino gausius kukurūzų derlius. Jacobas Beamas įsteigė malūną ir už savo paslaugas prašydavo atseikėti dalį kukurūzų. Gautą užmokestį jis panaudodavo gaminti namuose viskį. Jį ragaudavo su šeima ir draugais. Tik po 1795 metų…
Plačiau >>