Kompiuterių įsilaužėlis sunaikino informacijos už pusę milijono litų

Kompiuterių įsilaužėlis sunaikino informacijos už pusę milijono litų

Per internetą įsilaužęs į „Penkių kontinentų” įmonių grupės serverius ir duomenų bazes ir sunaikindamas juose saugomą informaciją bei duomenis, kompiuterių įsilaužėlis padarė apie pusės milijono litų nuostolį.

Įtariamąjį, informacinių technologijų specialistą 31 metų Edvardą Filistovičių Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo skyriaus pareigūnai (NEETS) sulaikė pirmadienį.

Pareigūnai nustatė butą Vilniaus Šeškinės rajone, iš kurio, iš kurio per internetą buvo įsilaužta į „Penkių kontinentų” įmonių grupės serverius ir duomenų bazes.

Straipsniai 1 reklama

Iš nuomojamo buto E.Filistovičius paspruko iš karto po įsilaužimo, tačiau, NEETS specialistų profesionalumo ir operatyvumo dėka, netrukus buvo surastas.

Pasak pranešimo spaudai, liepos 29-31 dienomis buvęs „Penkių kontinentų” sistemų administratorius E.Filistovičius, keršydamas už neva bendrovėje patirtas skriaudas bei konfliktus, įsibrovė į įmonės serverius ir sunaikino svarbius buhalterinius duomenis, klientų užsakymus, sutartis, projektus, įvairių tinklalapių turinius.

Vienas pastarųjų bendrovės projektų – Atėnų olimpinėms žaidynėms skirtas portalas www.olimpiada.lt – dėl nusikaltėlio padarytos žalos startavo tik prasidėjus žaidynėms.

„Nors įsilaužėlis veikė profesionaliai ir greitai, tačiau padarė klaidą. Mūsų administratoriams pavyko užfiksuoti jo veiksmus, todėl operatyviai buvo nustatyta, iš kur prasidėjo kompiuterinė ataka,” – apie spartų darbą užfiksuojant nusikaltimo pradžią sako „Penkių kontinentų” Kompiuterinių sistemų administratorius Aleksandras Sevostjanovas.

Įtariamasis buvo uždarytas į areštinę. Baigiantis dviejų parų sulaikymo terminui, E. Filistovičius buvo nuvežtas į teismą, ten prokuroras paprašė leidimo suimti jį dar 1 parai. Kompiuterininkas už grotų praleido iš viso 3 paras. Iš areštinės jis paleistas ketvirtadienį pasižadėjęs neišvykti.

E.Filistovičius pareigūnams aiškina bendrovei kenkęs keršydamas už tai, kad su juo buvo neteisingai elgiamasi. Kilus konfliktui dėl turto, jis pasitraukė iš bendrovės.

E.Filistovičius su buvusiais kolegomis ir partneriais ilgai bylinėjosi teismuose, bet, nieko nepešęs, nusprendė vykdyti „teisingumą” pats.

Už kompiuterinės informacijos sunaikinimą nusikaltėliui gresia viešieji darbai, bauda arba laisvės atėmimas iki 3 metų. Iki šiol Lietuvos teismai dar nieko neįkalino už informacinių technologijų nusikaltimus, o dažniausiai skiria pinigines baudas.

Pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl šio įvykio.

***

Aplinkybės, dėl kurių buvo įkurtas Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo skyrius – NEETS (angl. CYBERPOLICE)

Visuotinė kompiuterizacija bei interneto technologijų plėtra šiuolaikinės informacinės visuomenės gyvenime, deja, turi ne tik pozityvių pasekmių. Prie plataus interneto tinklo kartu su eiliniais vartotojais prisijungia vis daugiau ir nusikalstamo pasaulio atstovų – virusų kūrėjų, kompiuterinių įsilaužėlių, angliškai vadinamų „hacker“ vardu, įvairiausių sukčių, turto prievartautojų, vaikų pornografijos gamintojų ir platintojų.

Vis dažniau pripažįstama, kad pastaruoju metu pasaulyje, o kartu ir Lietuvoje, nusikaltimų, įvykdomų elektroninėje erdvėje, skaičius nuolat auga, įgaudamas vis didesnį pagreitį ir rezonansą, o šį augimą labiausiai nulemia itin sparti naujausių technologijų, taikomų elektroninėje erdvėje, plėtra. Sunku net apskaičiuoti, kokia materialinė žala yra padaroma pavagiant konfidencialią informaciją ar sutrikdant korporatyvių informacinių sistemų darbą arba kokia didžiulė ir dažnai neatitaisoma psichinė ir moralinė žala vaikui, įtrauktam į pedofilijos verslą.

Dėl šių aplinkybių Lietuvai, kaip ir kitoms pasaulio valstybėms, tapo būtina įgyvendinti efektyvų šių nusikalstamų veikų atskleidimą bei tyrimą, taip pat užtikrinti skubų ir visapusišką tarptautinį bendradarbiavimą su kitų šalių teisėsaugos institucijomis užkertant kelią elektroniniams nusikaltimams ir juos išaiškinant.

Siekdama efektyviai kovoti su nusikaltimais, daromais naudojantis šiuolaikinėmis technologijomis, 2003-07-23 Lietuva prisijungė prie tarptautinės Konvencijos dėl elektroninių nusikaltimų, o 2004-01-22 minėta Konvencija buvo ratifikuota Lietuvos Respublikos Seime. Šios Konvencijos ratifikavimas įpareigojo Lietuvą suderinti jos teisės aktus su Konvencijos nuostatomis, o atsakingas institucijas – įgyvendinti Konvencijoje numatytus reikalavimus.

Staigi skaitmeninių technologijų ir nuo jų neatsiejamos informacinės visuomenės plėtra kuria ir informacinių technologijų saugumo problemas, todėl siekiant sukurti sparčiai informacinės visuomenės plėtrai būtinas sąlygas reikia užtikrinti tarptautinius reikalavimus atitinkančią saugią elektroninę aplinką. Norėdama pasiekti šį tikslą ir prisijungdama prie Konvencijos Lietuva žengė vieną svarbiausių žingsnių informacinių technologijų saugumo link.

Dėl aukščiau paminėtų priežasčių bei atsižvelgiant į vyraujančias nusikalstamumo tendencijas bei pasaulinę praktiką, 2001-10-01 Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo vyriausiojoje valdyboje buvo įkurtas specializuotas Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo skyrius – NEETS.

NEETS yra centrinės šalies kriminalinės policijos padalinys, kurio misija yra užtikrinti Konvencijos dėl elektroninių nusikaltimų reikalavimų įgyvendinimą, užkardyti, tirti ir atskleisti ruošiamus, daromus ar padarytus nusikaltimus elektroninėje erdvėje – pasauliniame interneto tinkle bei korporatyvinėse informacinėse sistemose – intranete, taip siekiant užtikrinti Lietuvos visuomenės ir informacinių technologijų saugumą šioje sferoje.

Views All Time
Views All Time
2026
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

66 + = 71