Gamintojas

Gamintojas

Gamintojas gaminantis vien tik nemokamą programinę įrangą tikrai ilgai neišsilaikys rinkoje – tol kol užteks vidinių resursų. Taigi, aptarsime, kada yra naudinga gaminti bei naudoti gamyboje atvirojo kodo programinę įrangą.

Be abejo, atvirojo kodo produktų panaudojimas kuriant naujus produktus naudingas gamintojui. Pirmiausia, vien dėl to, kad galima mokytis iš kitų žmonių patirties, panaudoti ją savo tikslams. Tačiau prieš naudojant atvirojo kodo programų išeities tekstų fragmentus savo tikslams, reiktų atidžiai išstudijuoti licenciją, nes ne visos licencijos leidžia taip elgtis autoriaus kodu. Pati demokratiškiausia licencija šiuo atveju yra BSD, kuri leidžia tai daryti be apribojimų. Tad net Microsoft firma kurdama Windows 2000 bei Windows XP pasinaudojo FreeBSD sistemoje naudojamu TCP/IP steko realizavimu. Pasirodė, kad Bilo Džojaus (Bill Joy) sukurta TCP/IP steko realizacija yra geresnė nei ta, kurią galėjo sukurti 20 tūkstančių Microsoft programuotojų. Taip pat šiuo metu yra nemažai atvirojo kodo bibliotekų, kurios gali būti panaudotos kuriant naujus produktus (pavyzdys, Apache projekto subprojektai).

Gaminti atvirojo teksto programinę įrangą galima reklamos arba rinkos plėtimo tikslais, kaip tai daro Netscape kompanija dalindama Netscape Communicator Internet naršyklę.

Straipsniai 1 reklama

Su dalinama nemokama įranga galima reklamuoti kitus savo produktus bei paslaugas. Panašiai elgiasi Red Hat bei Caldera firmos, kurios siūlo ne vien tik nemokamas Linux distribucijas, bet ir komercines taikomąsias Linux programas. Šis modelis gana dažnas. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai atvirojo kodo programa yra supaprastintas komercinės programos variantas. Pavyzdys, Sendmail Inc. kompanija galima atvirojo teksto programą – sendmail, tačiau siūlo ir komercinį jos variantą – Sendmail Pro.

Pavienių programuotojų dalyvavimas kuriant atvirojo kodo programinę įrangą irgi teigia jiems naudos – vardas bei pripažinimas. Tokiu būdu galima užsitikrinti reputaciją darbo biržoje. Tačiau papildomi ir neapmokami darbai atima dalį laisvalaikio ar laiko, kuris galėtų būti skirtas šeimai, draugams ar artimiesiems.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *