1026 tarnautojai bus tikrinami dėl žemės sklypų

1026 tarnautojai bus tikrinami dėl žemės sklypų

Speciali premjero sudaryta darbo grupė, patikrinusi dešimties apskričių viršininkų administracijų pareigūnus, nustatė 1026 tarnautojus, kurie toliau bus tikrinami dėl žemės sklypų įsigijimo teisėtumo.
Tai po antradienį vykusio susitikimo su premjeru Algirdu Brazausku pranešė grupės vadovas Vidaus reikalų ministerijos sekretorius Algirdas Astrauskas.

Pasak jo, pirmasis patikrinimas buvo „paviršutiniškesnis”, dabar vyks nuodugnus tikrinimas. Todėl darbo grupė pasiūlė premjerui sudaryti 10 darbo grupių – po vieną kiekvienai apskričiai, kurioje dirbtų vienas žemėtvarkininkas ir vienas teisininkas.

Jie patikrins, ar teisėtai žemės sklypą įsigijo kiekvienas į minėtą sąrašą įtrauktas valstybės tarnautojas. „Šios darbo grupės atliktų išsamesnį patikrinimą ir sudarytų sąrašus tų asmenų, kuriuos reikėtų teikti prokuratūrai arba Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai”, – pabrėžė A.Astrauskas.

Straipsniai 1 reklama

Pasak jo, premjeras susitikime pritaręs tokių darbo grupių sudarymui.

Darbo grupės vadovo teigimu, iš viso apskrityse dirba apie 3 tūkst. valdininkų, todėl dėl sklypų įsigijimo teisėtumo bus tikrinamas maždaug kas trečias darbuotojas. Jų tarpe dominuoja neypatingai aukštose pareigose dirbantys asmenys – vyriausieji ir vyresnieji specialistai, skyrių vedėjai.

Tačiau, pasak A.Astrausko, nuostabą kelia tai, kad tarp šių darbuotojų yra ir ūkvedžių, ir vairuotojų. A.Astrauskas pažymėjo, kad visi šiuo metu tikrinami asmenys nėra įtariamieji, o ikiteisminį tyrimą dėl jų įsigytų žemės sklypų gali pradėti tik teisėtvarkos institucijos.

Jei pažeidimai bus nusikalstamos veiklos pobūdžio, tikrinimo medžiaga bus perduodama prokuratūrai, o vėliau ir teismui. Jei duomenų apie nusikaltimus nepakaks, tuomet medžiaga bus teikiama tos institucijos, kur dirba neteisėtai sklypą įsigijęs asmuo, vadovams. Pastarasis privalės atlikti tyrimą.

Daugiausiai tikrintinų valstybės tarnautojų yra Utenos apskrityje – 139, mažiausiai Tauragės – 66. Po 74 valstybės tarnautojus nustatyta Alytaus ir Marijampolės apskrityse, 93 – Vilniaus, 109 – Panevėžio, 112 – Šiaulių, 116 – Klaipėdos, 117 – Telšių, 126 – Kauno apskrityje.

Pasak A.Astrausko, 20 ir daugiau sklypų savo vardu turi 75 valstybės tarnautojai, mažiau nei 10 – 3 tūkst. valstybės tarnautojų, tarp kurių dominuoja 3-4 sklypų turėtojai. Tačiau nemažai sklypų turi ir valstybės tarnautojų artimieji.

A.Astrausko vadovaujama darbo grupė jau patikrino apskričių administracijų darbuotojus, dabar baigiamas sudaryti tikrintinų savivaldybėse dirbančių asmenų sąrašas, vėliau bus sudarytas žemės matininkų sąrašas, o po jų bus pradėtos tikrinti visos kitos valstybės institucijos.

„Mes pradėjome nuo tų institucijų, kuriose rizikos laipsnis yra pats didžiausias”, – pabrėžė A.Astrauskas. Savarankišką tyrimą dėl savo darbuotojų įsigytų sklypų teisėtumo atlieka Žemės ūkio ministerija. Jos atliekamą darbą koordinuoja A.Astrausko darbo grupė.

Tuo tarpu Seimo narių turimų žemės sklypų įsigijimo teisėtumą tiria Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Šios tarnybos vadovas Valentinas Junokas antradienį žurnalistams sakė, kad tikrintinų dabartinių ir buvusių parlamentarų sąrašas dar nesudarytas. „Dabar negalėčiau pasakyti ir konkretizuoti, kiek asmenų bus tikrintinų. Tai nėra nei įtariami, nei kaltinami asmenys”, – pabrėžė V.Junokas

Šiuo metu STT vykdo 14 ikiteisminių tyrimų, kuriose 20 asmenų skirti laikini apribojimai disponuoti 79 žemės sklypais.

STT su Seimo kontrolieriais, Nacionaline žemės tarnyba taip pat atlieka tyrimą dar 23 atvejuose, kur tikrinami 43 valstybės tarnautojai, turintys iš viso 357 žemės sklypus. V.Junokas pabrėžė, kad šis tyrimas nėra ikiteisminis. Pasak V.Junoko, užbaigti vieną ikiteisminį tyrimą STT prireiks pusmečio.

Kita premjero potvarkiu sudaryta darbo grupė jau pateikė Vyriausybės vadovui savo pasiūlymus, kaip patobulinti teisės aktus, susijusius su žemės reformą vykdančių ir kontroliuojančių valstybės tarnautojų veiklos reglamentavimu bei jų atsakomybės didinimu.

Skandalas dėl žemėtvarkos valdininkų piktnaudžiavimo dalijant sklypus kilo birželio pradžioje.

Views All Time
Views All Time
396
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

− 3 = 4