Valgyk dabar už du – šią frazę iš kai kurių draugių ar mamų išgirsta kone kiekviena besilaukianti moteris. Na, kad taip vadinamos draugės moko, galima suprasti joms seniai akis badė tavo nepriekaištinga figūra. Tai ir primygtinis siūlymas – valgyk valgyk, mieloji, vardan vaikelio sveikatos dabar yra tiesiog gerumo šydu pridengtas pavydas. Bet kai taip moko mama ar močiutė, aišku, jos tai daro iš meilės ir iš nežinojimo.

Jeigu vis tik pasiduodi savo padidėjusio apetito reikalavimams, visiems  priminimams iš šalies ir atleidi vadeles, dažniausiai sulauki kito rezultato – gydytojo nuosprendžio, kad priaugai per daug svorio. Ir kad vaikeliui tai nėra gerai. Taip pat kaip ir tau pačiai.

Žinoma, maistas – ypač svarbus besilaukiant. Tik esmė yra ne kiekybė, o kokybė. Subalansuotas ir įvairus racionas – tai ne tas pats, kas didelės maisto porcijos ir nuolatinis užkandžiavimas tarp didžiųjų valgymų. Taip pat svarbu ne tik ką valgai, bet ir kaip bei kada valgai.

Vienų ar kitų mikroelementų trūkumas ar perteklius gali pakenkti tiek besilaukiančiai moteriai, tiek jos būsimam vaikeliui. Kad nekiltų jokių problemų, tiesiog reikia klausyti gydytojų ir dietologų rekomendacijų.

Nėščiosios raciono gairės

Pirmoje nėštumo pusėje būsima mama gali nekeisti savo įprastinio raciono. Tačiau būtina atkreipti dėmesį į tai, kad racione netrūktų vaisių ir daržovių, o taip pat rauginto pieno produktų, kurie papildys organizmo atsargas angliavandeniais, vitaminais ir būtinais mikroelementais. Pirmoje nėštumo pusėje rekomenduojama per dieną suvalgyti apie 600 g daržovių ir 200-300 g šviežių vaisių.

Antroje nėštumo pusėje reikėtų atkreipti dėmesį į baltyminį maistą – mėsą, pieno produktus, žuvį. Nes reikėtų, kad baltymai būtų kuo įvairesni. Iš mėsos reikėtų rinktis neriebią jautieną, triušieną, taip pat vištos krūtinėlę ar kalakutieną. Ir geriau rinktis virtą, ne keptą mėsą.

Gerai subalansuotas maistas padės išvengti toksikozės, kuri dažnai kamuoja besilaukiančias.

O dabar apžvelgsime, kokie vitaminai ir mineralai turi didelę įtaką normaliam vaiko vystymuisi. Pirmoje vietoje reikėtų atkreipti dėmesį į vitaminą A, kuris yra pagrindinis augimo ir ląstelių dauginimosi stimuliatorius. Vitamino A gausu kiaušinio trynyje, svieste, grietinėlėje, piene, kepenėlėse.

Vitaminas E padeda išvengti priešlaikinio gimdymo. Taip pat jis palengvina vitamino A įsisavinimą. Vitamino E yra augaliniuose aliejuose, todėl maistą reikėtų gaminti naudojant būtent augalinį aliejų – alyvuogių, saulėgrąžų ar kukurūzų.

Vitaminas C  padeda formuotis būsimo kūdikio kaulams ir dantukams. Jo gausu citrusiniuose vaisiuose, juoduosiuose serbentuose, pomidoruose, salotose ir daugumoje daržovių. Ir geriausia valgyti šviežius, o ne virtus ar konsrevuotus vaisius ir daržoves. Nes verdant ar kitaip termiškai apdorojami vaisiai ir daržovės praranda vitaminą C.

Labai svarbią rolę atlieka B grupės vitaminai. Ypač vitaminas B1 ir B2. Jo gausu grūdinėse kultūrose, duonoje, riešutuose. Vitamino B2 yra kiaušinio trynyje, pieno produktuose, mėsoje, sūryje.

Būsimai mamai reikalingi ir kiti vitaminai – B6, B12, PP, D. Kiekvienas iš jų labai svarbus tiek pačiai mamai, tiek kūdikiui. Jeigu vartoji specialius maisto papildus, tai nėra blogai, tačiau reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Folinė rūgštis padeda vystytis kūdikio smegenims. Folinės rūgšties gausu geltonuose vaisiuose ir daržovėse. Tai saldžioji paprika, morkos, abrikosai, persikai, taip pat lapinės daržovės, špinatai.

Kalcis padeda vystytis būsimo kūdikio skeletui. Dėl to labai svarbu, kad motinai jo netrūktų. Priešingu atveju kūdikis išeikvos visas motinos organizme esančias kalcio atsargas. Reikia valgyti daug pieno produktų: pieno, varškės ar sūrio. Tačiau nepamirškite, kad norint, jog organizmas gerai pasisavintų kalcį, reikia su maistu gauti ir fosforo. O jo yra žuvyje.

Geležis – dar vienas svarbus elementas, reikalingas besilaukiančiai motinai. Jis garantuoja gerą kraujo sudėtį tiek mamai, tiek būsimam kūdikiui. Geležies gausu kepenyse, kopūstuose, špinatuose, obuoliuose ir granatose, petražolėse ar krapuose. O geriausiai geležis įsisavinama kartu su vitaminu C.

Skysčius reikėtų vartoti saikingai, kadangi būsimos mamos inkstai nėštumo metu dirba už du. Taigi, skyčių perteklius dar labiau padidina krūvį inkstams, be to, gali tinti kojos ir rankos. Dėl to, norint numalšinti troškulį, patartina negerti saldžių gazuotų gėrimų. Vietoj to geriau suvalgyti sultingą vaisių – taip vienu šūviu nušausite du zuikius – jūsų organizmas gaus ir vitaminų, ir skaidulų dozę, tuo pačiu ir troškulys bus numalšintas.

Jeigu labai kamuoja alkis, nepulkite užkandžiauti kaloringu maistu. Pabandykite pasigaminti gaivių salotų iš žalių lapų. Jos nekaloringos, o labai naudingos. Pridėjus į salotų lapus paukštienos ar liesos mėsos gabaliukų, tai gali būti ir pagrindinis, sotus  patiekalas.

Mėgaukitės savo nėštumu, pasilepinkite ramybe, atsipalaiduokite, pailsėkite. Tik neatpalaiduokite vadžių valgydamos už du. Tai tikrai nėra taisyklė besilaukiant. Tai greičiau yra tabu – valgyti už du.

Views All Time
Views All Time
1858
Views Today
Views Today
1
0 0