V. Uspaskichas toliau diriguoja Darbo partijai

Lietuvos teisėsaugininkų ieškomas Darbo partijos (DP) įkūrėjas Viktoras Uspaskichas iki šiol dalija nurodymus savo partiečiams. Prieš savaitę paskelbta Rusijoje besislapstančio Kėdainių verslininko paieška kol kas rezultatų nedavė.

Nepasidalija kompetencijomis

Šiomis dienomis Valstybės saugumo departamentas (VSD) visuomenę įspėjo apie galimus Lietuvos teisėsaugos ieškomo DP įkūrėjo V. Uspaskicho keršto išpuolius prieš Lietuvos valstybės institucijas bei jos vadovus.

Straipsniai 1 reklama

„Stebėdami šiandienos tendencijas, viešas diskusijas bei bandymus įvelti VSD ir Užsienio reikalų ministeriją į politikavimą, norėtume informuoti visuomenę apie naujai ruošiamas ir gerai finansuojamas juodąsias informacines atakas ir viešųjų ryšių akcijas kaip kerštą už valstybės institucijų vaidmenį, pateikiant kaltinimus vienam iš Lietuvos politikų, pasislėpusių Maskvoje“, – rašoma ketvirtadienį išplatintame VSD pranešime.

Pareiškusi įtarimus dėl DP apgaulingos apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie partijos finansus pateikimo, Generalinė prokuratūra galų gale nusprendė skelbti DP įkūrėjo ir buvusio pirmininko V. Uspaskicho tarptautinę paiešką.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis savaitraščiui „Panorama“ aiškino, kad kriminalinei policijai yra deleguota teisė pradėti paiešką ir atlikti formalias procedūras.

„Asmens paieškai reikalingą informaciją įtraukėme į Interpolo duomenų bazę. Tam tikrus paieškos veiksmus atliekame Lietuvoje, tam tikrais nustatytais kanalais paieška inicijuojama ir kitose šalyse“, – aiškino A. Matonis.

Per DP suvažiavimą, vykusį prieš kelias savaites, su partiečiais telefonu bendravęs V. Uspaskichas tvirtino gyvenąs savo deklaruotame bute Maskvoje.

Šiek tiek vėliau jis Lietuvos žiniasklaidai pareiškė tame bute priimdavęs ir svečių iš Lietuvos, tarp jų – ir Naujosios sąjungos (socialliberalų) pirmininką Artūrą Paulauską.

Paklaustas, ar iš šių asmenų Lietuvos policija negalėtų gauti duomenų apie V. Uspaskicho buveinę, A. Matonis sakė, kad tai ne policijos, bet Generalinės prokuratūros kompetencija.

Tačiau šalies generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis teigė, kad prokurorų pagrindinė funkcija yra surinkti ikiteisminio tyrimo duomenis, kurie patvirtintų nusikalstamos veikos buvimą.

„Asmenų apklausa, ieškant pasislėpusių įtariamųjų, papildomų įrodymų byloje surasti nepadės, todėl tuo rūpinasi policijos pareigūnai. Ar jie imsis dėl paieškos apklausinėti asmenis – reikėtų jų klausti“, – kalbėjo G. Jasaitis.

Dar anksčiau jis siūlė žiniasklaidos atstovams, besidomintiems tyrimo dėl V. Uspaskicho eiga bei šio veikėjo adresu, jį sužinojus „nusisamdyti traukinį ir patiems važiuoti į Maskvą“.

Bendraus raštiškai

Kol prokurorai ir kriminalinė policija neapsisprendžia, kokios funkcijos kuriai priklauso, V. Uspaskichas toliau diriguoja darbiečiams.

V. Uspaskichas ne tik išlieka DP narys, bet ir tebėra jos idėjinis šauklys. Partijos internetinio puslapio centre vis dar puikuojasi V. Uspaskicho portretas, šalia surašyti skambūs partijos tikslai – sukurti „demokratinę, modernią, pilietinę visuomenę, ginti žmogaus teises ir laisves, telkti visuomenės pastangas, siekiant Lietuvą įtvirtinti kaip šiuolaikišką valstybę Europos Sąjungoje ir pasaulyje“.

Nors V. Uspaskichas sėdėdamas Rusijoje viešai deklaruoja bendraujantis su žiniasklaida, su juo susisiekti nelengva. K. Daukšys savaitraščiui „Panorama“ tvirtino su DP įkūrėju jokių ryšių nepalaikąs ir telefonu nebendraująs.

DP pirmininko pavaduotoja išrinkta V. Uspaskicho patikėtinė Loreta Graužinienė apie tai apskritai nenorėjo kalbėti. „Nesu informacijos biuras ir niekuo negaliu padėti. Ieškokite kitų šaltinių“, – siūlė ji savaitraščiui „Panorama“.

Pagaliau pavykus prisiskambinti pačiam V. Uspaskichui, jis į savaitraščio „Panorama“ klausimus telefonu atsakyti nepanoro. „Atsakysiu raštiškai. Klausimus siųskite į DP būstinę“, – pokalbį baigė bėglys.

Svečiavosi prieš kelerius metus

DP būstinės administracijos vadovė sutriko paklausta, kokiu adresu siųsti klausimus buvusiam DP pirmininkui. „Dar nesame gavę jokių nurodymų. Nežinau, kokiu būdu jam perduosime, galbūt elektroniniu paštu“, – svarstė moteris.

Jos teigimu, V. Uspaskichui adresuotų laiškų būstinė dar nėra gavusi. „Nežinau, per kiek laiko sulauksite atsakymų, gal per savaitę“, – spėliojo DP būstinės administracijos vadovė.

Su buvusiu bedarbių lyderiu susisiekia ir kiti žurnalistai. Televizijos laidos „Spaudos klubas“ vedėjas Audrius Siaurusevičius, kurio laidose kartais nuskamba V. Uspaskicho balsas, dėl telefoninių prisijungimų su pašnekovu sakė susitariąs mobiliosiomis žinutėmis. „Parašau, o jis vėliau perskambina“, – pasakojo žurnalistas.

Prieš kelerius metus, Lietuvos ambasadoriaus Maskvoje Rimanto Šidlausko kvietimu dalyvavęs vienoje televizijos laidoje Rusijos sostinėje, į kurią buvo pakviestas ir V. Uspaskichas, A. Siaurusevičius turėjo progos apžiūrėti ir tuometinio ūkio ministro būstą. „Nieko ypatinga“, – paklaustas, ar prašmatnus V. Uspaskicho Maskvos butas, atsakė A. Siaurusevičius.

Socialliberalų vadovas A. Paulauskas apie apsilankymą V. Uspaskicho bute Maskvoje pasakojo nenoriai.

Jis tikino nė neprisimenąs, kaip atrodo buvusio DP pirmininko apartamentai. „Lankiausi labai seniai, prieš septynerius aštuonerius metus. Daugiau neturiu ką pridurti“, – pareiškė A. Paulauskas.

Tikisi rezultatų

Teisėsaugininkams neskubinant tyrimo, premjeras Gediminas Kirkilas šią savaitę pareiškė tikįs, kad Rusija nesispyrios išduoti Maskvoje nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstantį V. Uspaskichą.

„Jeigu Rusijos teisėsauga bendradarbiaus, tai nebus sunku padaryti“, – sakė jis Lietuvos radijui.

Šiek tiek anksčiau vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys įpareigojo Migracijos departamentą išsiaiškinti, ar V. Uspaskichas neturi Rusijos pilietybės.

Jei paaiškėtų, kad V. Uspaskichas nuslėpė ją turįs, lietuviškos pilietybės jis netektų, tačiau tuomet taptų nepasiekiamas Lietuvos teisėsaugai.

Kai kurių teisininkų nuomone, jei V. Uspaskichas neturi Rusijos pilietybės, pagal Lietuvos ir Rusijos pasirašytą teisinės pagalbos sutartį Rusija privalo jį išduoti.

Jeigu jis pilietybę turi – tai Rusija gali V. Uspaskicho neišduoti. Be to, DP įkūrėjas, būdamas rusų tautybės, pagal Rusijos įstatymus bet kada gali gauti šios šalies pilietybę.

Įtariamuoju tapęs ir Lietuvos teisėsaugos ieškomas buvęs DP lyderis kartoja nepasitikįs Lietuvos teisėsauga ir dėl to neketinąs kol kas grįžti į Lietuvą.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *