V.Uspaskichas melavo studijavęs Maskvoje ekonomiką?

Vienas pagrindinių pastarojo meto politikos košės maišytojų, Darbo partijos įkūrėjų ir vadovų, ūkio ministras Viktoras Uspaskichas klimpsta į naują skandalą, kuris gali baigtis ikiteisminiu tyrimu. Po „Ekstros” atlikto žurnalistinio tyrimo aiškėja, jog Lietuvos ūkio ministras, A.Brazausko ministrų kabineto narys ir koalicijos partneris, save įvardijantis be penkių minučių ekonomikos mokslų daktaru, – gali būti viso labo penktos kategorijos suvirintojas dujomis.

„Dirbdamas neakivaizdiniu būdu studijavo Maskvos Plechanovo liaudies ūkio akademijoje (Rusija), kurią 1993 m. baigė ir įgijo ekonomisto specialybę. 1999 m. Kauno technologijos universitete baigė ekonomikos magistrantūros studijas. Nuo 2000 m. yra Kauno technologijos universiteto doktorantas”, – skelbia V.Uspaskicho autobiografija Seimo interneto tinklalapyje.

„Paties politiko sąžinės reikalas, ką jis rašo autobiografijoje. Mes netikriname faktų, žiūrime, kad neprasprūstų antikonstitucinių dalykų. Jei politikas sumelavo, atsako bendra tvarka, prieš rinkėjus”, – „Ekstrai” sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, paklaustas, kas būtų paaiškėjus, kad Seimo narys pateikė neteisingus duomenis, neva Maskvoje baigęs aukštąją mokyklą.

Straipsniai 1 reklama

„Uspaskich Viktor pavardė sąrašuose studentų, besimokiusių Rusijos G.V. Plechanovo ekonomikos akademijoje 1990 -1993 metais, neaptikta. Jo taip pat nėra sąrašuose studentų, baigusių akademiją 1993 metais”, – tokį 2005 m. birželio 9 d. oficialų atsakymą iš Rusijos G.V.Plechanovo ekonomikos akademijos (REA) gavo „Ekstros” redakcija.

Praėjusią savaitę akademijos rektoriui V.Vidiapinui „Ekstra” pateikė oficialų paklausimą, ar tikrai Archangelsko srityje, Urdomos gyvenvietėje, gimęs Lietuvos politikas V.Uspaskichas 1990 -1993 metais neakivaizdžiai mokėsi šioje prestižinėje, šimtmečio tradicijas turinčioje Maskvos aukštojoje mokykloje, 1993 metais ją sėkmingai baigė ir įgijo, jo paties teigimu, ekonomisto išsilavinimą.

Abejonių dėl V.Uspaskicho viešai autobiografijoje deklaruojamo išsilavinimo „Ekstrai” kilo po to, kai keistomis aplinkybėmis Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius Ramutis Bansevičius kategoriškai uždraudė „Ekstros” žurnalistams susipažinti su archyve turinčia būti magistranto V.Uspaskicho stojamųjų egzaminų byla. Rektoriui šis prašymas greičiausia buvo itin nemalonus, nes skubėdamas tokį draudimą jis motyvavo 1996 metų dabar jau negaliojančiu Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu.

Kodėl rektorius R.Bansevičius ryžosi ignoruoti kitus įstatymus, nurodančius neslėpti jokių duomenų apie politikus (juk studijos nėra asmeninis gyvenimas), nesunku atspėti. Mat Maskvoje nestudijavęs ir diplomo teisėtai neįgijęs V.Uspaskichas jokiu būdu negalėjo įstoti į KTU magistrantūrą. Kyla abejonių ne tik dėl to, ar pats politikas mokėsi Kauno aukštojoje mokykloje, bet ir dėl jo sugebėjimų parašyti doktoranto darbą. Bet Kaunas yra Kaunas – čia viskas įmanoma?

„Čia dar vienas blefas, dar vienas kompromatas, – V.Uspaskichas gana ramiu tonu reagavo į „Ekstros” klausimą, ar tikrai jis Maskvoje įgijo aukštąjį ekonomisto išsilavinimą. Mat vienoje savo pirmųjų biografijų jis diplomatiškai teigė, jog REA tėra mokęsis, ir jokių užuominų apie jos baigimą. – Tikrai mokiausi. Na, įstojau gal 1987, gal 1986 metais, mokiausi neakivaizdiniu būdu ir gavau diplomą”.

„Kam skleidžiate gandus, kad nesimokiau. O jūs paklauskite, gausite atsakymą”, – vėl ramiai porino ministras, vangiai sklaidydamas ant stalelio savo pamestus dokumentus.

Kai „Ekstra” ūkio ministrui prasitarė, kad jau paklausė akademijos rektoriaus, ir pasiūlė susipažinti su pateiktais klausimais – ar teisingai, ministro nuomone, jie suformuluoti ir ar neįvelta klaidų, -V.Uspaskichas pokalbiu susidomėjo: „Na, ir kur problema? Palaukite, gausite atsakymą, aš garantuoju”.

Ramaus ministro iš vėžių neišmušė ir iš Maskvos prieš kelias valandas gautas jam neparankus atsakymas. „Iš kur jūs gavote šią klastotę? Sakote, iš akademijos? Tai gal nežinojote, į ką kreiptis. Reikia tiesiai į rektorių. Norite, aš jums parašysiu raštelį, jūs su juo nuvažiuosite į Maskvą pas rektorių, ir jis jums pažymą parašys. Jokių problemų. O dabar kišate man kokias tai klastotes”, – nerodydamas susijaudinimo, V.Uspaskichas ir toliau kartojo baigęs Maskvos prestižinę mokyklą, bet staiga griebėsi šiaudo: „O gal čia kokia nors klaida? Man kartą jau pasitaikė, kai pavardės viena raidė buvo pakeista kita…”

Galima suprasti politiko aklą gynimąsi, tačiau sveiku protu nesuvokiama, kaip ekonomistu save vadinantis V.Uspaskichas negali prisiminti, kokiame fakultete jis studijavo: „Na, nepamenu nei fakulteto, nei kas diplomą teikė”.

Tačiau yra aplinkybė, kuri niekais paverčia visą V.Uspaskicho gynybą. Sovietiniais metais šioje aukštojoje mokykloje egzistavo trylika stacionarių fakultetų ir tik vienas – neakivaizdinis. „Neakivaizdinis fakultetas kaip struktūrinis padalinys buvo panaikintas 1992 metų rugpjūtį. 1993 metais neakivaizdininkai mokslus baigė Inžineriniame technologijos fakultete, kaip ir anksčiau įgydami visuomeninio maitinimo technologo ir organizavimo specialybę”, – taip skamba „Ekstros” gautas oficialus atsakymas iš Maskvos. Tokiu atveju deklaruojantis 1993 metais baigęs REA, V.Uspaskichas turėtų save vadinti ne ekonomistu, o virėju.

„Jei yra duomenų, kad asmuo naudojasi suklastotu diplomu ir jo pagrindu įgijo kitą aukštąjį išsilavinimą, būtina pradėti ikiteisminį tyrimą. Žinoma, gal ir nepavyks nustatyti visų nusikaltimo aplinkybių, visų kaltininkų, bet tas, kuris, jam žinant, pasinaudojo suklastotu dokumentu, turėtų atsakyti pagal įstatymą”, – taip skandalingą istoriją V.Uspaskichui siekiant aukštojo mokslo diplomų „Ekstrai” pakomentavo generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis.

„Jeigu taip yra, Brazauskui bus per daug”, – „Ekstros” paprašyta pakomentuoti premjero Algirdo Brazausko nuomonę ir galimą reakciją į naują skandalingą faktą sakė atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *