V.Uspaskichas: Lietuvos atstovai prašo Briuselio paskelbti neigiamą išvadą dėl SAPARD lėšų

Lietuvos atstovai prašo Europos Komisijos (EK) pareigūnų parašyti neigiamą išvadą dėl Specialiosios žemės ūkio ir kaimo plėtros paramos programos (SAPARD) lėšų skirstymo ir taip patvirtinti įtarimus, esą su ūkio ministru Viktoru Uspaskichu susijusios bendrovės gavo daugiau Europos Sąjungos (ES) paramos lėšų nei galėjo gauti.

Taip pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė pats V. Uspaskichas. „Klastotojai ir klastočių platintojai, suprasdami, kad EK vėl atsiųs teigiamą išvadą, mano žiniomis, prašo EK narius, kad jie parašytų neigiamą išvadą”, – teigė ministras ir pridūrė, esą Briuselyje jau juokiamasi, kad Lietuva prašo save nubausti.

Konkrečių asmenų, kurie neva spaudžia EK biurokratus, jis nenurodė. „Nenoriu iš šitos tribūnos vardinti pavardžių. Neturiu slaptos tarnybos. Sužinojau apie tai iš žiniasklaidos ir atkreipiau vadovybės dėmesį. Nagrinėjame šitą klausimą. Neoficialiomis žiniomis, girdime, kad toks kreipimasis jau buvo iš Lietuvos”, – kalbėjo V. Uspaskichas.

Straipsniai 1 reklama

EK turės nustatyti, ar atvejai, kai su V. Uspaskichu ir Seimo vicepirmininku „valstiečiu” Alfredu Pekeliūnu susijusios įmonės „Krekenavos agrofirma” bei „Krekenavos mėsa” iš SAPARD fondo gavo 8,7 mln. litų daugiau nei galėjo gauti, vadintini pažeidimais. Apie tai neseniai pranešė Valstybės kontrolė, patikrinusi, kaip Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) skirstė SAPARD lėšas 2003-2004 metais.

Valstybės kontrolė nustatė, jog „Krekenavos agrofirma” galimai dirbtinai suskaidė vieną projektą į kelis, siekdama gauti didesnę nei leistina paramos sumą. Pagal su EK pasirašytą sutartį vienas paramos gavėjas vienam projektui gali gauti ne didesnę nei 5 mln. eurų paramą.

„Krekenavos agrofirma” parengė projektą „Moderni kiaulių ir galvijų skerdykla”, o su šia bendrove glaudžiai susijusi „Krekenavos mėsa” parengė dar vieną projektą – „Šiuolaikinė mėsos perdirbimo įmonė”. Pateikusios atskirus du projektus, nors iš esmės tai galėjęs būti vienas investicinis projektas, abi bendrovės iš viso gavo 26 mln. litų.

V. Uspaskichas per spaudos konferenciją pareiškė, esą Valstybės kontrolė savo išvadoje pateikė ne visą informaciją. Anot jo, praėjusių metų rudenį tuometinis valstybės kontrolierius Jonas Liaučius, NMA vadovai ir kiti specialistai prezidentui Valdui Adamkui buvo pateikę EK Audito teismo išvadą, kurioje esą teigiama, jog pretenzijų dėl lėšų skyrimo „Krekenavos agrofirmai” nėra.

„EK Audito teismo sprendimas dėl NMA ir SAPARD lėšų tinkamo panaudojimo bei išlaidų 2003-2004 metais patvirtina, kad agentūros išlaidos pripažintos tinkamomis”, – pabrėžė ministras.

Jo tvirtinimu, Valstybės kontrolė minėtą pažymą dėl SAPARD lėšų buvo priversta parengti paskubomis. „Tai rodo trys skirtingi projektai, kurie buvo rašomi beveik vienu metu ir taip, kad kuo skaudžiau skambėtų”, – sakė V. Uspaskichas.

Tuo tarpu valstybės kontrolė atmeta ūkio ministro Viktoro Uspaskicho kaltinimus, esą rengiant skandalą sukėlusią pažymą dėl Europos Sąjungos (ES) SAPARD programos lėšų panaudojimo buvo parengti keli skirtingi projektai.

Pasak Valstybės kontrolės viešųjų ryšių tarnybos vadovo Gedimino Končiaus, rengiant ataskaitą buvo parengtas jos projektas, kuris aptartas su SAPARD lėšų skirstymą administruojančia Nacionaline mokėjimo agentūra (NMA). „Tokie aptarimai yra normali audito praktika. Valstybės kontrolei nėra žinoma apie jokias kitas ataskaitos versijas”, – Eltai sakė G. Končius.

G. Končius taip pat teigė, kad Europos audito rūmai bei Europos Komisija nagrinėjo SAPARD paramos skyrimą kitais aspektais nei Valstybės kontrolė. Anot G. Končiaus, šios išvados taip pat minimos Valstybės kontrolės parengtoje ataskaitoje.

Valstybės kontrolės išvados buvo pateiktos V. Adamkui ir Finansų ministerijai. Galutinį sprendimą, ar minėti atvejai vadintini pažeidimais, EK turėtų pateikti iki rugsėjo pabaigos.

EK praėjusią savaitę pareiškė esanti labai susirūpinusi, jei Lietuvos valdžios institucijų atliktas auditas patvirtins padarytus pažeidimus administruojant SAPARD programos lėšas. Sprendimus dėl galimai neteisėto SAPARD lėšų panaudojimo turės priimti Valstybės kontrolė.

Dabartinis ūkio ministras V. Uspaskichas valdo 17,44 proc., o A. Pekeliūnas – 10,09 proc. „Krekenavos agrofirmos” akcijų. Ši įmonė turi 49 proc. „Krekenavos mėsos” akcijų.

„Krekenavos agrofirma” pernai pasiekė 132 mln. litų apyvartą – daugiau kaip pustrečio karto didesnę nei 2003-iaisiais (48 mln. litų). Teigiama, kad augimą lėmė SAPARD bei įmonės lėšomis įgyvendintas investicinis projektas.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *