V.Uspaskichas: atsistatydinsiu tik kartu su konservatoriais

Ūkio ministras Viktoras Uspaskichas, anksčiau tikinęs, jog pasitvirtinus įtarimams dėl interesų konflikto pasitrauks iš posto, pakeitė nuomonę ir sako atsistatydinsiąs tik, jei jo pavyzdžiu paseks Tėvynės sąjungos atstovai.

„Jeigu Lietuvos labui atsistatydinsiu, jei kartu su manimi atsistatydins visi konservatoriai už savo nusikaltimus”, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą teigė ministras, atsakydamas į liberaldemokrato Remigijaus Ačo klausimą, ar pasitrauks iš posto pasitvirtinus įtarimams dėl neskaidraus SAPARD lėšų skirstymo.

V. Uspaskichas priminė naftos perdirbimo bendrovės „Mažeikių nafta” akcijų pardavimą JAV kompanijai „Williams International”. Šis sandoris buvo pasirašytas 1999 metais, kai Tėvynės sąjunga priklausė valdančiajai daugumai. Beveik dvejus metus „Mažeikių naftos” privatizavimo aplinkybes tyrusi Seimo laikinoji komisija konstatavo, jog bendrovė buvo ne privatizuota, o atiduota amerikiečių kompanijai.

Straipsniai 1 reklama

„Atsimenu praėjusią kadenciją, kai buvo sukurta komisija ištirti „Mažeikių naftos” pardavimą arba padovanojimą. Konservatoriai pasakė, kad tai vyko praėjusioje kadencijoje, mes jau už tą kadenciją atsiskaitėme, o šitoje kadencijoje davėme naują priesaiką”, – kalbėjo V. Uspaskichas.

Anot jo, SAPARD pinigai, dėl kurių skirstymo kilo įtarimų, buvo panaudoti 2003-2004 metais. „Neabejoju, kad viskas buvo padaryta sąžiningai, tvarkingai, be jokios mano įtakos. Aš net ne viską ten žinau ir ne visus pažįstu”, – tvirtino ministras.

Anksčiau šią savaitę V. Uspaskichas pareiškė, kad jei galimą viešųjų ir privačių interesų konfliktą tirsiančios Seimo komisijos išvados būtų nepalankios, jis pasitrauks ne tik iš ūkio ministro posto, bet ir iš Seimo. „Jeigu man bus kas nors inkriminuota, aš pasitrauksiu, nes nenoriu žlugdyti sėkmingos politinės jėgos – Darbo partijos”, – sakė šios partijos lyderis.

Seimas antradienį sudarė tris laikinąsias komisijas V. Uspaskicho ir kitų pareigūnų galimai sukeltiems interesų konfliktams tirti.

Opozicinių Tėvynės sąjungos bei Liberalų ir centro frakcijų inicijuota laikinoji tyrimo komisija aiškinsis V. Uspaskicho galimai neteisėtą veikimą proteguojant kai kuriuos asmenis ir bendroves. Šį tyrimą paskatino įtarimai dėl galimai neskaidraus Specialiosios žemės ūkio ir kaimo plėtros paramos programos (SAPARD) lėšų skirstymo, taip pat numanomas su ministru susijusios bendrovės „Krekenavos agrofirma” ir jam artimų asmenų protegavimas svarstant valstybinės reikšmės projektus su Rusija bei kuriant verslo informacijos centrus.

Darbo partijos frakcijos siūlymu sudaryta komisija aiškinsis, ar žiniasklaidoje paskelbtą tekstą rusų kalba apie Maskvos vyriausybės atstovo Baltijos šalims Aleksandro Mizgario raštą Maskvos vyriausybė yra oficialiai perdavusi Lietuvos valstybinėms institucijoms, juridiniams ar fiziniams asmenims ir ar paskelbtas tekstas yra dokumentas.

Nustačius, kad tekstas yra oficialus dokumentas, komisijai siūloma pasirūpinti jo vertimu į lietuvių kalbą ir ištirti dokumento turinį dėl Lietuvos politikų galimų viešųjų ir privačių interesų nesuderinamumo požymių, sprendžiant tarpusavio bendradarbiavimo klausimus tarp Ūkio ministerijos ir Maskvos vyriausybės.

Kita Darbo partijos frakcijos inicijuota komisija turėtų ištirti politikų viešųjų ir privačių interesų nesuderinamumo požymius, išryškėjusius Valstybės kontrolės atliktame 2004 metų SAPARD lėšų panaudojimo audite.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *