„Šilų paukštyno” byla prokurorus atvedė iki Darbo partijos būstinės, o VSD tiria, ar į Darbo partijos kasas neplaukė Rusijos specialiųjų tarnybų pinigai

Šilų paukštyno byla prokurorus atvedė iki Darbo partijos būstinės

Prieš trejus metus pradėtas ikiteisminis tyrimas prokurorus atvedė prie Darbo partijos vedamos buhalterinės apskaitos. Pasak prokurorų, iš 2003-iais pradėto ikiteisminio tyrimo dėl įmonės „Šilų paukštynas” ir buvusių Nacionalinės mokėjimo agentūros tarnautojų veiklos buvo gauti duomenys apie galimus pažeidimus tvarkant buhalterinę apskaitą ir kitose įmonėse bei organizacijose.

„Taigi, analizuojant gautus duomenis, tiriamos ir galimos šių pažeidimų sąsajos su Darbo partijos būstinėje vedama finansine apskaita”, – spaudos konferencijoje sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka anksčiau tikino, kad Darbo partijos būstinėje nebuvo atliekama jokia krata ir nepaimti jokie dokumentai.

Straipsniai 1 reklama

Ketvirtadienį LNK televizijos žinios pranešė, kad Valstybės saugumo departamento ir Generalinės prokuratūros pareigūnai surengė kratas pas Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho patikėtinį Romą Ruškulį, įtarę jį ėmus kyšius iš Europos Sąjungos paramą gavusių verslininkų.

VSD ir Generalinės prokuratūros pareigūnai atliko kratas ir bendrovės „Suskystintos dujos” direktoriaus R.Ruškulio darbovietėje ir namuose bei apklausė šį verslininką. Televizija teigia, kad pareigūnai tikriausiai ieško įrodymų, kad per R.Ruškulį Darbo partijai buvo mokami pinigai už įvairioms firmoms skirtą ES paramą.

Neoficialiomis LNK žiniomis, įtariama, kad ES paramą gavę verslininkai atiduodavo iki 20 proc. gautos paramos sumos. V.Uspaskichas televizijai teigė apie kratas pas jo patikėtinį girdėjęs, tačiau „nesidomėjęs, nes jis ne vietoje”.

Neoficialiomis žiniomis, V.Uspaskicho jau nuo trečiadienio nėra Lietuvoje. Jis sakė išvykęs į Rusiją, nes žuvo jo brolis.

Paklaustas, kada grįš į Lietuvą, V.Uspaskichas atsakė, jog tuomet, kai „sutvarkys reikalus”.

„Kol kas sunkiai orientuojuosi, kas vyksta Lietuvoje”, – sakė V.Uspaskichas, paklaustas nuomonės apie kratas pas R.Ruškulį. G.Jasaičio teigimu, jeigu ikiteisiminio tyrimo duomenys prokurorus nukreips į tai, kad būtina apklausti V.Uspaskichą, tai bus atlikta. Kol kas tokios būtinybės nėra.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Generalinės prokuratūros pareigūnai balandį sulaikė Lietuvos verslo paramos agentūros direktoriaus pavaduotoją Mindaugą Vilčinską. Ši agentūra vertina projektus pinigams iš Europos Sąjungos fondų gauti.

Iškart po sulaikymo LVPA biure buvo atliktos kratos.

Kiek anksčiau buvo suimtas ir šios agentūros Kontrolės departamento priežiūros skyriaus vadovas Tomas Ulinauskas.

Spaudos žiniomis, M.Vilčinskas įtariamas prieš trejus metus aplaidžiai vykdęs savo – Nacionalinės mokėjimo agentūros departamento vadovo – pareigas ir sudaręs sąlygas fiktyviai bendrovei „Šilų paukštynui” gauti apie 200 tūkstančių litų iš ES fondų.

Yra duomenų, kad pagrindiniai šios aferos organizatoriai buvo vienos Kauno gaujos vadeiva Bronislavas Sirutis ir M.Vilčinsko pavaldinys – T.Ulinauskas.

Manoma, kad prieš ketverius metus Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetas B.Sirutis kreipėsi į tuo metu dar Nacionalinėje mokėjimo agentūroje dirbusį savo vaikystės draugą T.Ulinauską, kad šis padėtų pagrobti ES SAPARD pinigus.

Pinigų grobstymui buvo pasirinkta netoli Kauno esanti neveikianti „Šilų paukštyno” bendrovė.

Klastodami dokumentus nusikaltėliai gavo apie 200 tūkstančių litų Europos Sąjungos pinigų ir ketino netrukus gauti dar apie 800 tūkstančių.

Tuomet šiai aferai kelią užkirto Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai.

Tyrėjai išsiaiškino, kad vienas šios aferos sumanytojų – tuometis NMA Marijampolės skyriaus kaimo plėtros specialistas T. Ulinauskas suklaidino kelis bendradarbius, kad šie padėtų „Šilų paukštynui” gauti SAPARD lėšų.

Pareigūnai dėl aplaidaus savo pareigų vykdymo tuomet pareiškė įtarimus penkiems NMA darbuotojams, tarp jų – ir dabartiniam LVPA direktoriaus pavaduotojui M.Vilčinskui.

Tuomet pagrindinis įtariamasis T.Ulinauskas pasislėpė nuo pareigūnų. FNTT operatyvininkai tik po kelias savaites trukusių paieškų jį sulaikė.

Tačiau Kauno apylinkės teismas netikėtai neleido jo suimti, o vėliau miesto apylinkės prokuratūra visai nutraukė tyrimą jo atžvilgiu. Prokurorų sprendimu buvo panaikinti įtarimai ir kitiems NMA darbuotojams.

Po tokio Kauno apylinkės prokuratūros sprendimo į teisiamųjų suolą sėdo tik keli šios aferos statytiniai.

Jau pradėjus šią bylą nagrinėti teisme, Generalinė prokuratūra nutarė atnaujinti Kauno apylinkės prokuratūros nutrauktą tyrimą. Taip į pareigūnų akiratį vėl pateko T.Ulinauskas bei jo buvę kolegos iš NMA. Tuo tarpu nusikaltėlių autoritetas B.Sirutis pradingo be žinios. Manoma, kad jis yra nužudytas.

Generalinės prokuratūros pareigūnai penktadienį po pietų atliko kratą Darbo partijos būstinėje, esančioje Ankštojoje gatvėje, Vilniuje. Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis patvirtino, kad kratos metu buvo ketinama paimti buhalterinės apskaitos dokumentus. Prokuroro žiniomis, 17 vai. krata dar nebuvo baigta. Jokių įtariamųjų penktadienį kratos metu nesulaikyta.

Tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra kartu su Kriminalinės policijos biuru, Specialiųjų tyrimų tarnyba. Valstybės saugumo departamentu ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Tyrimo metu atliekamos asmenų apklausos, poėmiai, kratos ir kiti proceso veiksmai. Šių tyrimo veiksmų atlikimas dar nereiškia fizinių ar juridinių asmenų pripažinimo kaltais padarius kokias nors nusikalstamas veikas. Siekiant užtikrinti nekaltumo prezumpcijos laikymąsi, prokurorai negali atskleisti konkrečių tyrimo duomenų, teikti informacijos apie atliekamus tyrimus, veiksmus, rezultatus, apklaustus asmenis, jų procesinį statusą bei tolesnes tyrimo kryptis. Tačiau G.Jasaitis pripažino, kad byloje yra įtariamųjų. Jiems paskirti rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, draudžiama bendrauti su tam tikra grupe asmenų.

Generalinė prokuratūra pareiškė atsiribojanti nuo žiniasklaidos ir politikų keliamų šios bylos versijų, kadangi jos gali pakenkti atliekamo ikiteisminio tyrimo sėkmei.

Kol prokurorai aiškinasi, ar didžiausios parlamentinės Darbo partijos vadovai negaudavo vadinamojo „atkato” už padėtą gauti Europos Sąjungos paramą, Valstybės saugumo departamentas tiria, ar į šios partijos kasas neplaukė ir Rusijos specialiųjų tarnybų pinigai; VSD tiria įtarimus, kad Darbo partiją pasiekdavo milžiniškos lėšos iš užsienio.

Saugumo pareigūnai tiria, ar partija nebuvo finansuojama per su Rusijos slaptosiomis tarnybomis susijusias ofšorines bendroves. Neoficialiomis žiniomis, pareigūnai domisi Rusijos verslininkais Jakovu Goldovskiu, Dmitrijumi Buriaku ir Michailu Čiornu.

Anot LNK žinių, saugumiečių akiratyje atsidūrę verslininkai esą lankėsi ir pas premjerą Algirdą Brazauską.

D.Buriakas į Lietuvą bandė atvesti mažai kam žinomą Austrijoje registruotą bendrovę „Baltic Holding”. Ją domino galimybė įsigyti „Mažeikių naftą”.

D.Buriaką samdžiusi „Baltic Holding” priklauso tiems patiems savininkams kaip ir pajūryje esanti chemijos gamykla, gaminanti polietileno (PET) tarą.

D.Buriakas taip pat yra vienas iš Vilniaus pramogų ir sporto rūmų „Forum palace” savininkų.

J.Goldovskis siejamas su Kremliaus valdomu „Gazprom” koncernu, vadovavo vienai jo įmonei.

Darbo partijos atstovas Vyriausybėje vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius LNK tvirtino šių verslininkų nepažįstantis. Galimą DP finansavimą iš užsienio tiria VSD pareigūnai. Prokurorai teigia apie šį tyrimą neturį išsamios informacijos.

Aukšti Generalinės prokuratūros pareigūnai užsimena, kad su „Gazprom” siejami Rusijos verslininkai jų akiratyje buvo atsidūrę ir anksčiau, tiriant kitas bylas.

Views All Time
Views All Time
2454
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

+ 65 = 73