Politologai siūlo V.Adamkui pareikšti nepasitikėjimą V.Uspaskichu

Vilniaus tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovo Raimundo Lopatos nuomone, prezidentas Valdas Adamkus ilgai nedelsdamas turi priimti du svarbius sprendimus – pareikšti nepasitikėjimą ūkio ministru Viktoru Uspaskichu ir pareikalauti išaiškinimo, kas yra bendrovės „Rubicon” juodojoje buhalterijoje minimas „abonentas”.

Tokį siūlymą šalies vadovui R.Lopata išdėstė trečiadienį vykusiame politologų susitikime su prezidentu.

„Išdėsčiau prezidentui pakankamai radikaliai, bet normalią poziciją, kurią jis turėtų užimti šiandien. Lietuva atsidūrusi naujame istorinio lūžio taške ir, mano supratimu, yra pakankamai dokumentų ar įrodymų, rodančių, kad dabartinis ūkio ministras paslydo ir nebeteko pasitikėjimo. Paralelinis, tokiu pačiu greičiu vykdomas žingsnis – išsiaiškinimas, kas yra „abonentas”, – po susitikimo su V. Adamkum sakė R. Lopata, pridūręs, jog tai būtų tik du pirmieji žingsniai imantis spręsti fundamentaliųjų problemų.

Straipsniai 1 reklama

R. Lopatos įsitikinimu, šiuos žingsnius V. Adamkus turi žengti nedelsdamas: „Išspręskime deuabizacijos klausimą tuoj pat”. Politologo vertinimu, šiuo metu prezidentas yra tiesiog šantažuojamas, kaskart primenant Vyriausybės stabilumo svarbą.

„Problema didžiausia – prezidentas yra šantažuojamas vadinamojo vyriausybinio stabilumo vardan. Mes kalbame ne apie Vyriausybės stabilumą, o apie savo pačių laisvę. Ir jeigu dėl šios dilemos nepasispręsime laisvės naudai, mes maudysimės šiame purve ir toliau”, – kalbėjo R. Lopata.

Kita vertus, R. Lopata pripažino, jog prezidentui V. Adamkui priimti sprendimą dėl nepasitikėjimo V. Uspaskichu gali būti gana sudėtinga. „Taigi jūs patys rašėte, kas finansavo ar grąžino skolas per Prezidento rinkimų kampaniją”, – užsiminė R. Lopata.

Pats V. Uspaskichas praėjusių metų rugpjūtį žurnalistams buvo prasitaręs, jog padėjo grąžinti po pralaimėtų Prezidento rinkimų susidariusias rinkimų skolas. 2002 metais V. Adamkus pralaimėjo Prezidento rinkimus Rolandui Paksui ir liko skolingas 1 mln. 200 tūkst. litų. Netrukus ją padengė V. Adamkaus vardo fondas. Tuomet aukotojai nebuvo nurodyti.

Prezidentas V. Adamkus ne kartą yra pabrėžęs stabilumo valstybėje svarbą, taip pat yra pažymėjęs, kad alternatyvos dabartinei koalicijai jis nematąs. Politologai nesiima konkrečiai svarstyti, kokios galėtų būti alternatyvos dabartinei koalicijai, tačiau teigia, jog išeičių iš padėties visuomet esama ne vienos, o kelių.

„Jeigu mes manysime, kad gyvenimas yra be alternatyvų politikoje, ypač šiuolaikinėje situacijoje, mes iš tikrųjų atsidursime aklavietėje. Kiekvienoje situacijoje yra kelios išeitys”, – sakė politologas L. Bielinis.

Pasak L. Bielinio, šios koalicijos veikloje yra labai daug niuansų, kurie verčia abejoti, ar visuomenei priimtinas tokio tipo stabilumas galbūt išsižadant esminių žmogiškų ir politinių vertybių išsaugojimo.

„Sutinku, kad labai sudėtinga derėtis, suderinti kitų politinių jėgų interesus ir sukurti naują koaliciją, bet esu įsitikinęs, kad partijoje ir kiekviename judėjime ar frakcijoje Seime egzistuoja grupė žmonių, kurie pritars ir sutiks, kad reikia keisti situaciją vadovaujantis ne partiniais interesais, o valstybės interesais”, – sakė L.Bielinis.

Tuo tarpu premjeras Algirdas Brazauskas nenori nieko girdėti apie ūkio ministro atsistatydinimą ir teigia lauksiantis Seime sudarytų trijų laikinųjų komisijų išvadų.

„Aš nieko nematau kol kas, matyti turi komisijos. Vyriausybė jokios atskiros komisijos nesudarinėja ir nesudarinės. Laukiame visų šitų labai skaitlingų komisijų išvadų ir tada bus sprendimai. Ir aš kaip premjeras, prezidentas kaip prezidentas turės priimti kokius tai sprendimus, jeigu bus įrodyta ir bus pagrindas”, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A.Brazauskas.

Ūkio ministras Viktoras Uspaskichas nekomentuoja politologų raginimų prezidentui Valdui Adamkui paskelbti nepasitikėjimą juo, vadindamas šiuos siūlymus gandais. „Man niekas nieko nesakė. Nesiruošiu komentuoti gandų”, – Eltai trečiadienį sakė ministras.

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė politologų mintis dėl ūkio ministro Viktoro Uspaskicho vertina kaip spaudimą prezidentui Valdui Adamkui.

„Ketvirtadienį Seime darbą pradės komisijos, suformuotos objektyviai ir išsamiai ištirti visus faktus. Todėl šis skubotas kelių politologų vizitas pas Prezidentą komisijų darbo išvakarėse yra akivaizdus bandymas paveikti Prezidentą, bandant suformuoti išankstinę nuomonę”, – trečiadienį išplatintame Darbo partijos pranešime cituojama L. Graužinienė.

Pasak L. Graužinienės, komisijos savo darbe remsis dokumentais bei faktine medžiaga, todėl galės pateikti objektyvią ir pagrįstą išvadą. Savo ruožtu dabar politologams ir kitiems komentatoriams esą prieinama tik žiniasklaidoje pateikiama, dalinė ir neretai tendencinga informacija.

Todėl frakcija, kaip teigiama, tikisi, kad prezidentas nepasiduos spaudimui, sulauks išvadų ir objektyviai įvertins komisijų atliktą darbą.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *