Niekas nepatikėjo V. Uspaskicho „įrodymais“

Valdančiosios Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho televizijos eteryje demonstruotais aukštojo mokslo „įrodymais“ nepatikėjo nei koalicijos partneriai, nei opozicija.

„V. Uspaskichas kreipėsi ne tuo adresu. Ar aukštasis mokslas baigtas, nustato Studijų kokybės vertinimo centras. Reikėjo ten diplomą nunešti, nors gal ir nereikėjo – kiek žinau, pats centras kreipėsi dėl diplomo į Plechanovo akademiją, deja, atsakymo dar nesulaukė“, – komentuodamas V. Uspaskicho kreipimąsi į tautą sakė valdančiosios Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

„Kaip Česlovas Juršėnas ir sakė, V. Uspaskicho kreipimasis daugiau primena viešuosius ryšius ir rinkiminę kampaniją“, – tęsė Seimo socialdemokratų vadas.

Straipsniai 1 reklama

Darbo partijos lyderis, ketvirtadienį trijų televizijų eteryje demonstravęs, kaip pats teigia, Maskvos Plechanovo akademijos išduoto diplomo dublikatą, neįtikino ir valdančiosios Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijos seniūnės Aldonos Staponkienės. „Manęs asmeniškai jis tikrai neįtikino, o sukėlė daugiau abejonių, nes anksčiau spaudoje pateikta kopija visiškai skiriasi. Galbūt jis pateikė diplomo dublikatą, bet tas popierius manęs neįtikino“, – sakė A. Staponkienė. Ji pabrėžė V. Uspaskichą turint aukštąjį išsilavinimą patikėsianti tik tuomet, jei tai patvirtins „atitinkamos teisėsaugos institucijos“.

Darbo partijos lyderio demonstruoto diplomo dublikato autentiškumu nepatikėjo ir opozicijos atstovai. „Jeigu V. Uspaskichas lengva ranka gali atseikėti šimtatūkstantinę sumą kelių minučių neišraiškingam monologui per televiziją, galima tik pafantazuoti, kokias sumas jis galėjo skirti diplomo reikalui „sutvarkyti“ Maskvoje“, – V. Uspaskicho televizijos eteryje pateiktus „įrodymus“ įvertino konservatorius Jurgis Razma.

V. Uspaskichas ketvirtadienį televizijų eteryje įtikinėjo tautą turintis aukštąjį išsilavinimą ir rodė Plechanovo akademijos 1993 metais išduoto diplomo dublikatą, nes, kaip tvirtino, ankstesniame diplome jo pavardė buvo parašyta klaidingai.

„Prašymas mano pateiktas – pakeiskit, ir man pakeitė be jokių problemų. Yra prikazas dėl pakeitimo, pasirašytas rektoriaus“, – kalbėjo V. Uspaskichas. Jo teigimu, diplomo originalas „priduotas akademijai“.

Skandalas dėl tuometinio ūkio ministro V. Uspaskicho išsilavinimo kilo birželio viduryje, kai savaitinis žurnalas „Ekstra“ paskelbė, kad jis nėra 1993 metais baigęs Plechanovo akademijos Maskvoje, kaip nurodo oficialioje biografijoje.

1997 metais, pateikęs Plechanovo akademijos diplomą, V. Uspaskichas įstojo į magistrantūros studijas Kauno technologijos universitete.

Jei paaiškėtų, kad V. Uspaskichas pasinaudojo suklastotu diplomu, už klastojimą bei klastotės panaudojimą jam grėstų baudžiamoji atsakomybė.

Studijų kokybės vertinimo centras, kuriam yra pavesta ištirti V. Uspaskicho aukštojo mokslo diplomo tikrumą, teigia, kad dar nėra gavęs atsakymo iš akademijos, nors į Maskvą buvo išsiųsti du prašymai.

Kilus abejonėms dėl V. Uspaskicho išsilavinimo, jis žadėjo artimiausiu metu žiniasklaidai parodyti aukštojo mokslo diplomą, tačiau netrukus išvyko į forumą Sankt Peterburge, taip pat užsuko į Maskvą.

Būtent būdamas Rusijoje V. Uspaskichas pranešė paliekantis ūkio ministro postą ir atsisakantis Seimo nario mandatą. Šių pareigybių Darbo partijos lyderis atsisakė po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvadų, kad jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Views All Time
Views All Time
206
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

+ 30 = 32