Mauser 98K (K98k)

Mauser 98K (K98k)

1898 metais balandžio 5 dieną, Vokietijos kariuomenė, iki tol ginkluota dūminiu paraku užtaisomais 11mm Mauser 78/84 šautuvais, perginkluojama naujais 7,92x57mm kalibro Mauser 98 šautuvais, oficialiai vadinamais G98 (Gewehr – šautuvas). Tuo metu 7,92x57mm šovinys buvo nepralenkiamų balistinių savybių, todėl priimtas standartiniu. Taip pat buvo išleista šiek tiek patrumpinta šautuvo versija, pavadinta K98 (Karbiner – karabinas) Abi šios versijos dalyvavo Pirmajame Pasauliniame Kare. Nuo 1904 metų vokiečiai pradėjo naudoti smailianoses kulkas vietoj apvalianosių, todėl pagerėjus balistikai, žymiai padidėjo šūvio nuotolis ir ginklų taikikliai buvo perreguliuoti šiai amunicijai. Tarpukario laikotarpiu sukuriama dar viena atmaina – K98k (k – kurz, trumpas). Tai – patrumpinta ir palengvinta versija, nes netgi karabinas K98 labiau priminė šautuvą (tuometinė Vokietija traktavo tokius matmenis kaip karabino, nors kitur tai butu vadinama šautuvu). K98k pradėtas gaminti 1935 metais. Gamyba nutrūko tik 1945 metais, kai Vokietiją ištiko ilgai lauktas (daugumos) krachas. Jis buvo gaminamas ir kitose šalyse, pvz. Čekijoj, Jugoslavijoj, Turkijoj ir dar daugely kitų šalių. Kiekvienas to meto vokiečių kareivis apmokymus praėjo būtent su šiuo šautuvu, o daugumą jis lydėjo viso karo metu.

Taigi, kodėl šis ginklas yra legenda, kodėl jo pavadinimas kelia tokias pat asociacijas su tobulumu kaip ir Browning, Colt, Maxim ar panašiai?

Pirmas dalykas – garsioji Mauser 98 spyna. Kurdami ja, broliai Mauzeriai mokėsi tiek iš savo, tiek iš kitų klaidų. Ir neveltui, nes iki šių dienų ji yra pavyzdys visiems ginklų konstruktoriams. Ji paprasta, labai tvirta ir puikiai apgalvota, rakinama trimis kumšteliais – du priekinėje dalyje ir vienas užpakalinėje. Modelyje G98 spynos rankenėle buvo tiesi ir gulėjo horizontaliai, kai spyna uždaryta, tačiau jau K98 variante ji buvo užlenkta, ir tapo patogesnė nešiojantis bei naudojant. Spynoje taip pat yra specialios angos dujoms ir dujų skydas, apsaugantis šaulio veidą. Daužiklis užvedamas pasukant spyną, todėl spynos atidarymas, t.y. pats traukimo veiksmas atliekamas lengviau ir sklandžiau. Be to, jo galinė dalis išsikišusi į išorę ir leidžia apčiuopti ar matyti kai ginklas paruoštas šūviui. Ištraukėjas labai tvirtas, nesisukantis, užkabina ir laiko tūtelę nuo tada kai ji ištraukiama iš dėtuvės, iki išmetimo. Apsauga turi tris pozicijas – kai ji pasukta į kairę (žiūrint iš šaulio pozicijos) blokuojama paleidimo svirtis ir spynos judėjimas, kai vertikali – blokuojama tik paleidimo svirtis, o spyna galima laisvai manipuliuoti, kai pasukta į dešinę – UGNIS. Apsaugos režimą lengva keisti šaudančiosios rankos nykščiu.

Straipsniai 1 reklama

Antras svarbus ir novatoriškas dalykas – dėtuvė. Ji vidinė, talpina 5 šovinius, kurie joje dedami šachmatų principu. To dėka ji neišsikiša į rėmo išorę. Gali būti užtaisoma dedant šovinius po vieną, arba po penkis iš kart, sudėtus i tam tikrą apkabą. Apkaba įstatoma į specialius griovelius spynos viršuje ir šoviniai sustumiami į dėtuvę. Galimybė užtaisyti po vieną šovinį labai praverčia jiems baigiantis, kai nebesusidaro pilna apkaba, o šitos svarbios savybės neturi toks įžymus ginklas, kaip amerikietiškasis M1 Garand, kuris užtaisomas tik pilnomis apkabomis. Turėkit omeny, jei kada nors šalia jūsų bus Garandas ir pvz. vienas vienintelis šovinys (ne dėtuvėje), užtaisyti ir pasinaudoti pagal paskirtį negalėsite. Be to, Mauser’yje apkaba iš dėtuvės pašalinama iškart po užtaisymo, o ne šoviniams pasibaigus, kaip minėtame Garande. Išimti šovinius galima arba atidarius spyną, arba nuėmus dėtuvės dugnelį.

Taikiklis sugraduotas atstumams nuo 100m iki 2000m, 100 metrų pakopomis.

Mauser 98K buvo sėkmingai naudojamas ir kaip snaiperio šautuvas, pritvirtinus ZF41 2.5x arba ZF42 5x optinius taikiklius. O pritvirtinus specialų laikiklį vamzdžio gale galėjo svaidyti paprastas ir šarvamušes granatas. Šiai procedūrai pakakdavo vieno apmokyto žmogaus.

Iki Antrojo Pasaulinio Karo pabaigos, Vokietija šių Mauser 98 šeimos šautuvų pagamino per 14 milijonų. Tuo metu jis kainavo 70 markių (deja aš nežinau kiek tai būtų litų). Mauser 98K ir šiandien galima sutikti komerciniuose variantuose, kurie palyginus nėra brangūs. Tai gali būti arba senos gamybos atrestauruotas šautuvas, arba naujai pagamintas. Esama bene 20 skirtingų kalibrų kuriems jis pritaikytas, populiariausi iš jų yra 7,62x51mm, 7x57mm ir originalusis 7,92x57mm.

Kalibras 7,92x57mm (8mm Mauser)
Ilgis 110,1 mm
Svoris 3,92 kg
Vamzdžio ilgis 600 mm
Graižtvos 4 dešininės
Šovinių padavimas 5 šovinių vidinė dėtuvė
Spyna Mauser’io pasisukanti
Greitošauda 15 rpm

Views All Time
Views All Time
2558
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

30 − 25 =