Liberalcentristai prašė Prezidento paramos dėl esminių permainų partijų finansavimo sistemoje

Šiandien susitikę su Prezidentu Valdu Adamkumi, Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos nariai dar kartą kreipėsi į šalies vadovą prašydami paramos kompleksiniam Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo projektui.

Liberalcentristų su partneriais pateiktų pataisų tikslas – maksimaliai išskaidrinti partijų ir rinkimų kampanijų finansavimą. Šio tikslo siekiama panaikinant galimybę juridiniams asmenims finansuoti politines partijas, sumažinant fizinių asmenų paramos partijoms dydį bei visiškai uždraudžiant politinę reklamą per televiziją, kartu suteikiant galimybę gyventojams pasirinktai partijai skirti 2 proc. nuo gyventojų pajamų mokesčio.

„Vieša paslaptis, kad daugiau nei 2/3 partijos rinkimų kampanijos lėšų „suvalgo” TV reklamų gamyba ir transliavimas. Kasmet vis labiau didėjančios išlaidos TV reklamoms, skatina populistines, vienadienes partijas slėpti realius transliacijų kaštus, o tai rodo, kad politinė reklama tampa tiesiogiai susijusi su korupcija.”, – susitikime su šalies vadovu pastebėjo Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Raimundas Palaitis.

Straipsniai 1 reklama

Liberalcentristų įsitikinimu, uždraudus daugiausia išlaidų partijoms kainuojančią TV reklamą, būtų galima atsisakyti ir paramos iš verslo, paliekant vien tik biudžetinį partijų finansavimą.

Liberalcentristai šalies vadovui pabrėžė, kad pasiūlytas pataisų projektas neturėtų būti skaidomas, o priimtas visas, nes kitu atveju, keliami tikslai – maksimaliai išskaidrinti partijų ir rinkimų kampanijų finansavimą, nebus pasiekti.

Seimo vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas, kuris dėl nuolatinių piktnaudžiavimų išankstiniu balsavimu, inicijavo įstatymų pataisas, panaikinusias balsavimą pašte per savivaldos tarybų rinkimus, susitikime su V.Adamkumi apgailestavo, kad šiuos pakeitimus vetavęs šalies vadovas, greičiausiai neįsigilino į jų esmę.

„Tai, kad pasinaudojant balsavimo paštu galimybe sukčiaujama ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje atkreipia daugelio šalių ekspertai. Šios sistemos tobulinimas yra brangiai kainuojantis, ir tikėtina mažai efektyvus, nes vis tiek atsiremia į vadinamąjį „žmogiškąjį faktorių”. Gaila, kad vetuodamas balsavimą paštu panaikinančias pataisas, šalies vadovas neatsižvelgė į vakarietišką patirtį, kur balsavimo paštu sistema vis dažniau ir vis garsiau viešai įvardijama, kaip „palankia klastotėms”, – teigia A.Čaplikas.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *