Komisija siūlo atimti iš A.Salamakino teisę dirbti su slapta informacija

Praradusiam riboto naudojimo dokumento kopiją Seimo nariui socialdemokratui Algimantui Salamakinui siūloma panaikinti leidimą dirbti su įslaptinta informacija. Tokį pasiūlymą Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui suformulavo ketvirtadienį savo galutines išvadas pateikusi Riboto naudojimo dokumento dingimo ir paviešinimo aplinkybes per KGB rezervininkų skandalą tyrusi laikinoji Seimo komisija.

Seimo narės Vilijos Vertelienės vadovaujama komisija rekomenduoja „paslapčių subjekto vadovui – Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkui – spręsti klausimą dėl išduoto leidimo susipažinti su įslaptinta informacija panaikinimo Seimo nariui Algimantui Salamakinui, praradusiam riboto naudojimo dokumento kopiją”.

Komisija pažymi, kad riboto naudojimo dokumento priedo, kuriame buvo pateiktas SSRS valstybės saugumo komiteto rezervo karininkų sąrašas, kopijos du lapai buvo paviešinti 2005 m. vasario 8 d. televizijos TV3 žinių laidoje.

Straipsniai 1 reklama

Išvadose teigiama, kad KGB rezervininkų skandalą tyrusios komisijos narys A. Salamakinas, „susipažinęs su riboto naudojimo dokumento kopija, jos negrąžino ir suplėšė, tuo ignoruodamas asmens, išdavusio įslaptinto dokumento kopiją, įspėjimą grąžinti kopiją bei apsunkindamas tyrimą, nustatant, kuri iš riboto naudojimo dokumento kopijų buvo paviešinta”.

Valstybės saugumo departamente (VSD) pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo neteisėto įslaptintos informacijos atskleidimo iki šiol nėra baigtas. „Asmuo, galėjęs pateikti žiniasklaidai minėto dokumento kopiją, nenustatytas, todėl komisija negali įvardinti, kas paviešino riboto naudojimo dokumento kopiją”, – sakoma komisijos išvadose.

Seimo laikinoji tyrimo komisija nustatė, kad teisės aktuose, nustatančiuose darbo su įslaptinta dokumentacija tvarką, nėra griežtai reglamentuota riboto naudojimo dokumentų grąžinimo po susipažinimo su jais bei tokių dokumentų naikinimo tvarka.

Todėl Seimo komisija siūlo pakeisti Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo ir kitų teisės aktų nuostatas, įpareigojant paslapčių subjektus reglamentuoti įslaptintų dokumentų platinimo, dauginimo, naikinimo ar kitų asmenų supažindinimo su jų turiniu tvarką.

Baigianti darbą komisija taip pat siūlo Seimui papildomai reglamentuoti atsakomybę ir nustatyti konkrečias poveikio priemones už neteisėtą riboto naudojimo informacijos atskleidimą, praradimą ar kitus šios informacijos apsaugos pažeidimus.

Seimo narį Algimantą Salamakiną stebina komisijos siūlymas atimti iš jo teisę dirbti su slapta informacija. „Nei Seimo Pirmininkas, nei Seimas negali to atiminėti, nes pirmiausia turi įrodyti, kad pažeidžiau įstatymą”, – sakė Eltai A. Salamakinas.

Jis tvirtino jokių įstatymų nuostatų nepažeidęs. „Tegul komisija įvardina nors vieną punktą, kurį esą pažeidžiau. Aš pats atsakau už riboto naudojimo dokumentą, aš turėjau teisę tą pačią akimirką jį sunaikinti, nes grąžinti jo ir nereikia, įstatymas to nenumato”, – sakė A. Salamakinas.

Parlamentinės tyrimo komisijos sudarymą jis įvertino kaip Darbo partijos kerštą jam už tuos laikus, kai dar praėjusios kadencijos Seime vadovavo Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

ELTA primena, kad kovo 31 d. Seimas sudarė Darbo partijos frakcijos pasiūlytą laikinąją komisiją riboto naudojimo dokumento dingimo ir paviešinimo faktams ir aplinkybėms ištirti.

Seimo sudaryta komisija turėjo atsakyti į klausimą, kas iš Seimo laikinosios komisijos, tyrusios Alfredo Pekeliūno, Arvydo Pociaus ir Antano Valionio buvimo SSRS valstybės saugumo komiteto rezervo sąrašuose faktus ir aplinkybes, narių negrąžino ir paviešino riboto naudojimo dokumentą.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *