Koalicijos lyderiai vengia viešai kritikuoti galimai interesus supainiojusį ūkio ministrą

Valdančiosios koalicijos lyderiai vengia viešai vertinti Darbo partijos vadovo, ūkio ministro Viktoro Uspaskicho veiksmus, kuriais jis galimai sukėlė interesų konfliktą, palikdami tai Seimo laikinosioms tyrimo komisijoms.

Po pirmadienį vykusio valdančiosios daugumos Politinės tarybos posėdžio koalicijos partijų vadovai atsisakė leistis į diskusijas apie V.Uspaskicho elgesį, tvirtindami, esą posėdyje apie tai nebuvo kalbama.

„Seime sudarytos komisijos, bus paskirti konkretūs asmenys, ir viską išaiškins”, – žurnalistams lakoniškai pareiškė Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas.

Straipsniai 1 reklama

„Mes dirbame koalicijoje normaliai, vieningai, ir visos šitos kalbos, prielaidos ar kokie įtarimai… Yra komisija Seime, tegul svarsto. Nereikia, kad visi mes pradėtume tą patį klausimą kiekvienas atskirai svarstyti ir nagrinėti”, – antrino Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas.

Jis sakė nesvarstęs ir galimų įtarimų, ar V.Uspaskichas supainiojo viešuosius ir privačius interesus, nes esą tai „ne jo reikalas svarstyti”.

Pats V.Uspaskichas, įtariamas proteguojantis su juo susijusią bendrovę „Krekenavos agrofirma” svarstant valstybinės reikšmės projektus su Rusija, tuo metu žurnalistams primygtinai kartojo: „Per daug sureikšminate tą klausimą kartu su konservatoriais ir liberalcentristais”.

A.Brazauskas teigė pirmadienį kalbėjęs su Vilniaus miesto vicemeru Gediminu Paviržiu, kuris vadovauja sostinės savivaldybės bendradarbiavimo su Maskvos vyriausybe darbo grupei. „Šiandien pats kalbėjau su G. Paviržiu. Bandžiau įsijungti į šitą veiklą, nors labai nenorėčiau”, – prisipažino Premjeras, tačiau išsamiau šio pokalbio nekomentavo.

Praėjusią savaitę sostinės vicemeras neigiamai įvertino informaciją apie V.Uspaskicho veiksmus galimai proteguojant su juo susijusias įmones. G.Paviržis įžvelgė Ūkio ministerijos bandymų „apeiti” Vilniaus miesto savivaldybę steigiant Lietuvos didmeninės prekybos ir logistikos centrą Maskvoje, kuriuo iki šiol rūpinosi ir sostinės valdžia.

A.Brazauskas pirmadienį stebėjosi, kodėl žurnalistai iškelia „į tokį aukštą rangą šito pareigūno vaidmenį”, mat esą „ne čia esmė”, tačiau kur slypi esmė, neatskleidė.

Antradienį Seimas ketina suformuoti tris laikinąsias komisijas, kurios tirs kilusį skandalą dėl V.Uspaskicho ir kitų pareigūnų galimai sukeltų interesų konfliktų. Opozicinės Tėvynės sąjungos bei Liberalų ir centro frakcijos pasiūlė suformuoti laikinąją komisiją, kuri aiškintųsi ministro galimai neteisėtą veikimą proteguojant kai kuriuos asmenis ir bendroves.

Atsakydama į tokią iniciatyvą, Darbo partijos frakcija pasiūlė sudaryti dvi laikinąsias komisijas. Vienai komisijai teks tirti žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie Maskvos vyriausybės atstovo Baltijos šalims Aleksandro Mizgario raštą. Kita komisija aiškinsis galimus valstybės politikų viešųjų ir privačių interesų nesuderinamumo klausimus skirstant Specialiosios žemės ūkio ir kaimo plėtros paramos programos (SAPARD) lėšas.

Praėjusią savaitę opozicija apkaltino ūkio ministrą, esą jis proteguoja „Krekenavos agrofirmą” svarstant valstybinės reikšmės projektus su Rusija. A. Mizgario ataskaitoje teigiama, neva ministras pasiūlė įsteigti bendrą Lietuvos ir Rusijos įmonę, perleidžiant dalį „Krekenavos agrofirmos” akcijų Maskvos mėsos perdirbimo kombinatui.

Ataskaitoje nurodyta, kad ministras siūlo naujai įsteigtai bendrai įmonei perleisti ir Lietuvos didmeninės prekybos terminalo bei logistikos centro statybą Maskvoje, taip pat – perregistruoti ir šio prekybos bei logistikos centro statybai numatytą žemės sklypą Maskvoje.

V.Uspaskichui priklauso 17,4 proc. „Krekenavos agrofirmos” akcijų. Be to, jis su žmona turi agrofirmos „Josvainiai”, kuri yra didžiausia minėtos bendrovės akcininkė, akcijų.

Ministras ir jo vadovaujamos Darbo partijos nariai pareiškė abejoją, ar A. Mizgario ataskaita nėra sufalsifikuota. Pirmadienį V. Uspaskichas Eltai patvirtino radęs, kur ši ataskaita buvo pagaminta, tačiau atsisakė tai atskleisti, teigdamas, kad reikiamą informaciją perduos Seimo komisijai.

Views All Time
Views All Time
1436
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

+ 4 = 14