F2000

F2000

FN Herstal įgijo tokią naujoviškos ir orginalios kompanijos reputaciją, kad jų naujų produktų pasirodymas visada sukelia didelį susidomėjimą. F2000 debiutas tai daugiau, nei tiesiog naujo gaminio pasirodymas. Tai naujo šaunamūjų ginklų dizaino pristatymas. FN Herstal panaudojo duomenis iš daugybės šaltinių, kad nustatytų kokia turėtų būti ateities automato forma. Jų tyrimai parodė, kad šiais laikais automatui reikia įvairių savybių, kad juo ginkluotas kareivis galėtų atlikti daugybę skirtingų užduočių, nuo kovinių iki humanitarinų. Pasirodė, kad vienas automatas negali būti tinkamas visoms šioms užduotims, taip pat buvo neįmanoma nuspėti, kokių savybių reikės automatui po kelių metų, taigi FN Herstal nusprendė sukurti lengvai pritaikomą ginklą. Tai leidžia ginklą greitai pritaikyti reikalingoms operacijoms. Naujasis F2000 automatas, iš tiesų yra agreguota puolamojo ginklo sistema. Jis gali buti komplektuojamas su daugybe priedų, reikalingų konkrečiai operacijai. Bullpup konstrukcijos, pritaikytas 5,56 x 45mm NATO šoviniui ir švelnių linjų, F2000 yra labai kompaktiškas. Jis pagamintas iš labai tviros sintetinės medžiagos. Ergonomika yra labai svarbus ginklo bruožas, F2000 labai lengva nadotis, šis ginklas yra puikiai subalansuotas ir pirmasis tikrai abirankis bullpup konstrukcijos automatas.

Prie pamatinio automato su optiniu taikiliu, kuris yra saugiai įmontuotas į korpusą, galima pridėti daugybę kovinių priedų. Vienas akivaizdžiausių yra mažo greičio 40mm stūmoklinės spynos granatsvaidis, bet vietoj to, kad paprasčiausiai montuoti ant automato nepatogią ir išbalansuojančią ginklą naštą, F2000 granatsvaidis yra integruotas į korpusą. Optinis taikiklis ir jo korpusas yra sumontuoti ant MIL-STD-1913 laikiklio ir gali būti lengvai ir greitai pakeičiamas naktiniu taikikliu. Tarp kitų priedų yra lanksčios kojelės, durtuvas, lazerinis taikiklis, apšvietimas. Pridedamą energiją tiekia akumuliatorius, kuris taip pat gali tiekti energiją ir kitai F2000 naujovei – 40mm granatsvaidžio ugnies kontrolės sistemai (Fire Control System (FCS)). FN Herstal nusprendė toliau naudoti standartines 40 x 46 mm mažo greičio granatas, bet jų naudingumą žymiai padidina FCS. Tikslaus atstumo radimas ir raudonos remputės/žalios lemputės metodas padeda nustatyti reikiama granatsvaidžio pakėlimo kampą ir užtikrina, kad granata padarys maksimalią žalą taikiniui. Esant būtinybei, galina naudoti ir įprastą taikiklį. Grantsvaidžio FCS reikalavimus iškėlė FN Herstal ir perleido sistemos kūrimą Suomijos kompanijai Noptel. Vienas svarbiausių FCS bruožų yra paprastumas. Kaip ir kitus F2000 priedus FCS galima greitai nuimti ar pakeisti. FCS galima užprogramuoti šešioms 40mm granatų rūšims, taip pat šią sistemą bus galima perprogramuoti, jei atsiras naujos granatų rūšys. Be granatsvaidžio, galima montuoti ir kitus priedus, pavyzdžiui nemirtinų priemonių (ašarinės dujos ir t.t.) pvz. FN Herstal XM303 suspausto oro sistemą. Visi kovinai priedai yra integruoti į F2000 korpusą, taigi ginklo balansas ir valdymo paprastumas išlieka nepakitę. Viskuo galima patogiai naugotis net su naktinio matymo akiniais ar pirštinėmis.

F2000 pritaikytas tiek kairiarankiams, tiek dešiniarankiams. Nuleistuko rankena sumontuota uokso kairėje, taigi ginklu patogu šaudyti abiem rankom. Šaudymo režimo perjungiklis yra toks pat, kaip 5,7mm P90 (kitas FN Herstal gaminys), jis yra po nuleistuku, kad būtų patogu tiek dešiniarankiams, tiek kairiarankiams.

Straipsniai 1 reklama

F2000 konstrukcija leidžia ginklą pritaikyti beveik bet kam. Viena iš naujovių yra šiuo metu kuriamas pataikymo tikimybės padidinimo metodas – sistema, kuri automatiškai apribos šaudymo greitį, ir galbūt perspės apie nepertraukiamos ugnies trukmę, jei taikinys nutolsta; abi šios priemonės žymiai padidina pataikymo tikimybę, esant didesniems atstumams. Numatoma, kad F2000 greitošauda esant dideliems atstumams bus apie 300 – 400 š/min (įprasta greitošauda yra 850Š/min).

Ši sistema, kaip ir FCS turėtų būti baigta maždaug už dviejų metų. F2000 pagrindas jau yra baigtas ir beveik paruoštas masinei gamybai. Reikėtų pabrėžti, kad niekada nebus sukurtas galutinis F2000 variantas, automatas visą laiką bus tobulinamas, kuriami nauji priedai, kad jis atitiktų visus naujausius reikalavimus.

FN Herstal verta pagirti už orginalumą – užuot sukūrę kelis ginklus, jie pagamino vieną automatą – “konstruktorių”. F2000 charakteristikos gana neblogos, kaip tokiam universaliam ginklui. Tačiau nėra jokių duomenų apie automato bandymus lauko sąlygomis, neaišku ar siekiant universalumo nenukentėjo ginklo patikimumas. Bet jei F2000 bus patikimas ir nebrangus, manau šis automatas bus gana paklausus.

Techniniai duomenys
Kalibras 5,56 x 45mm NATO
Dėtuvės talpa 30 šovinių
Svoris su tuščia dėtuve 3,5kg
Granatsvaidis 1kg
Bendras ilgis 694mm
Vamzdžio ilgis 400mm
Taikiklis optinis, x 1.6
Greitošauda 850 RPM
Automatikos veikimas parako dujų nuvedimas
Šaudymas pavieniais, serijom

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *