Elektroninė balsavimo sistema – galimybė susigrąžinti milijoną rinkėjų

Politinių Lietuvos valdymo jėgų pasiskirstymą lemti šiandien gali kiek daugiau nei 2,6 milijono balsavimo teisę turinčių šalies gyventojų. Dar maždaug milijoną pasaulyje gyvenančių lietuvių balsų leistų susigrąžinti nauja elektroninio balsavimo sistema.

Lietuvos studentų sąjunga, atsižvelgdama į sparčiai didėjančius emigracijos mąstus ir siekdama, kad būtų sudarytos visos sąlygos visems Lietuvos piliečiams dalyvauti šalies politiniame gyvenime, kreipiasi į šalies Seimo frakcijas ragindama kuo greičiau inicijuoti atitinkamo įstatymo projekto rengimą.

„Mes manome, kad Lietuvai jau laikas pasekti kitų pasaulio šalių sėkminga patirtimi suteikiant rinkėjams teisę balsuoti ne tik įprastais būdais – paštu ir ateinant į balsavimo apylinkes, bet ir nedelsiant pradėti kurti XXI amžiaus poreikius ir galimybes atitinkančią elektroninio balsavimo sistemą. Sutinkame, kad tradiciniai balsavimo būdai daugeliui yra priimtini ir patikimi, tačiau negalime iš valstybės gyvenimo eliminuoti tų žmonių, kurie, turėdami įveikti daugybę formalumų, atsisako savo pilietinių teisių”, – teigia LSS prezidentas Jonas Okunis.

Straipsniai 1 reklama

Elektroninės balsavimo sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas būtų itin svarbus veiksnys siekiant susigrąžinti ir sėkmingai plėtoti tiek užsienyje laikinai gyvenančių, tiek emigravusių lietuvių pilietinį aktyvumą.

LR Seimo ir savivaldybių rinkimuose dalyvauja apie 13 tūkst. ne Lietuvoje gyvenančių šalies piliečių. Tačiau, statistikos duomenimis, laikinai užsienyje gyvenančių ir emigravusių lietuvių priskaičiuojama arti milijono. Tokį mažą aktyvumo procentą lemia nemažai priežasčių, tačiau viena svarbiausių – formalus ir nomenklatūrinis valdžios institucijų požiūris į konstitucinę piliečių teisę pareikšti savo politinę nuomonę balsuojant rinkimuose.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *