Desert Eagle

Desert Eagle

Desert Eagle – tai bene vienintelis masiškai gaminamas pusiau-automatinis pistoletas, kurio sistemos veikimas pagrįstas dujų nuvedimu.

Priežastys, privertusios Desert Eagle kūrėjus panaudoti tokius techinius sprendimus pusiau automatiniame pistolete, atrodo savaime suprantamos: ilgo vamzdžio ginkle, kuriame naudojami daug didesnio galingumo šoviniai, negu įprastiniame pistolete, panašios sistemos leido sukurti daug patikimų, mažos atatrankos jėgos ginklų. Desert Eagle buvo gaminamas revolverio šoviniams (.357 Magnum), tačiau revolverio šovinio tūtelės netiko automatiniam pistoletui – jos ilgos, plonų sienelių, ir neleidžia spynai pajudėti prie likusio vamzdyje slėgio (tai veda prie gilzės išsipūtimo ir netgi prie gilzės skersinio sprogimo). Laisvo vamzdžio naudojimas negalimas, dėl didelio šovinio galingumo. Belieka tik dujų nuvedimo mechanizmas.

Ginklo kokybė ne visuomet priklauso nuo technikos progreso, panaudoto jį kuriant. Galima sakyti, jog pagrindinis kokybės kriterijus – ne šovinio galingumas, o komplektacija „šovinys-ginklas-šaulys”. Šioje komplektacijoje silpniausioji grandis yra – žmogus. Žmogui sunku su savimi tampyti toki didelį ir sunkų ginklą (1,5 kg.), o žmogaus nuvargimas nešiojant sunkų ginklą labai sumažina komplekto („šovinys-ginklas-šaulys”) efektyvumą, juk trumpavamzdžiai ginklai daug dažniau bereikalingai apsunkina šaulį. Šaulių manymu, atatranka šaudant iš Desert Eagle .357 Magnum mažesnė, negu šaudant 9 mm Luger kalibro pistoletu (Beretta-92, Glock, SIG, HK USP). Pats atatrankos principas taip pat skiriasi. Kas liečia šaudyma iš .50AE, tai atatranka būna tokia pati arba net mažesnė nei šaudant iš revolverio .44 Magnum kalibro, jeigu palyginti su revolveriais .454 Casull arba .50 AE kalibro – atatranka būna žymiai mažesnė.

Straipsniai 1 reklama

1979 metais Mineapolyje įsikūrė „Magnum research incorporated”. Ji turėjo gana konkretų tikslą – pagaminti technologiškai naują pistoletą, kuris naudotų .357 „Magnum” kalibro revolverinius šovinius. Tarp .357 „Magnum” kalibro asmeninių ginklų, šis kalibras – vienas iš galingiausių šaudant iš 152mm vamzdžio (10,23 g masės kulka įgyja 435 m/s pradinį gretį ir 968 J pradinės energijos). Nuo to momento, kai šis šovinys 1935 metais išvydo dienos šviesą, jis tapo vienu iš populiariausių tarp galingų revolverių mėgėjų. Gaminys gavo pavadinimą „Magnum Eagle” (žodis Eagle – erelis), poto žodis „Eagle” buvo pridedmas prie visų firmos gaminių. Pradžioje pistoletas buvo skirtas šaudyti į metalinius taikinius sporte, o taip pat medžioklėje. Medžioklė šiuo pistoletu ypatingai madinga tarp JAV ginklų mėgėjų. Pistoleto „ideologai” (firmos įkūrėjai) – J. Lindig, H. Skildam ir H. Z. Skildam, dėl pistoleto konstrukcijos apdorojimo buvo pakviestas B. White.

Būtinybę suderini didelį galingumą su taikliu šaudymu privertė apsistoti ties sistema su nejudančiu vamzdžiu, spynos užsidarymu pasisukant ir automatinį veikimą pagrįstą dujų nuvedimu iš vamzdžio. Panaši sistema plačiai ištobulinta kituose ginklų tipuose, bet pistoletus su tokiu mechanizmu galima suskaičiuoti ant pirštų – dažniausiai naudojamos laisvos spynos arba judantis vamzdis su trumpu žingsniu. Tarp kitko, pati pirmoji sistema pagrįsta laisvų dujų nuvedimu, užpatentuota brolių Kler 1883 metais buvo panaudota būtent pistoletuose.

Pirmasis „Desert Eagle” prototipas buvo baigtas 1981 metais, tačiau gedimai automatikoje ir šovinių padavimo srityje privertė „Magnum research” ieškoti pagalbos garsiose ginklų firmose. To pasekoje buvo pradėta bendradarbiauti su garsia korporacija „Israeli Military Industries – IMI”. 1983 matais, praėjus šimtui metų po brolių Kler patento, pagaliau pasirodė pavyzdys patenkinęs abu partnerius, ir pavadintas „Desert Eagle”. Pirmieji pistoletai buvo gaminami .357 „Magnum” kalibro (kulkos masė – 10,2g), gamybos metu pistoletas kelis kartus keitė kalibrą. Taip atsirado .44 „Magnum” kalibro modelis. Šis šovinys buvo išleistas 1953 metais medžiokliniams revolveriams ir buvo kur kas galingesnis (15,55 g ir įgydavo 448 m/s pradinį greitį ir 1560 J energiją). Kadangi 1987 metais buvo grįžtama prie 10 mm šovinių, buvo pagamintas .41 AE (Action Express, gamintojas – Evan Wilding) šovinys su 11,6 g kulka. Jis tapo tarpiniu kalibru tarp 9х19 „Luger” (su kuriuo turi beveik vienodus gilzės matmenis) ir 45 ACP. 1991 metais pasirodė 12,7 mm šovinys .50 AE pagamintas Evan Wilding ir IMI konstruktorių, specialiai „Desert Eagle” pistoletui. 50 AE tapo „monstru” pistoletinių šovinių tarpe. .50 AE šovinio matmenys analogiški .44 „Magnum”, kas leido neperdaryti pistoleto spynos. Atatrankos energija du kartus didesnė nei .45 ACP ir 80% nei .44 „Magnum”, netgi prie tokios didelės masės kaip „Desert Eagle”, vamzdį stpriai meta į viršų. 1998 metais pasirodo naujas .440 Cor-Bon kalibro variantas. Šovinys yra butelio formos, .50 AE šovinio nupjautos gilzės ir .44 Magnum kulkos. Kulkos masė 19,8 g, įgyja 488 m/s greitį ir 2355 J energija. Šovinys su daug lengvesne kulka 15,6 g 579 m/s greitis ir 2616 J energija. Maksimalus slėgis šiame šovinyje maždaug du kartus didesnis nei .50AE. Pistoleto vamzdis analogiskas .44 Magnum.

Dujų nuvedimo skylė padaryta vamzdžio sienelėje prieš šovinio lizdą. Per ją dujos specialiu kanalu nuvedamos į dujų kamerą. Šita kamera vaidina ir svarelio vaidmenį, pastumia masės centrą į priekį ir sumažina vamzdžio svyravima šūvio metu. Vamzdžio užsidarymas vyksta keturiais spynos pasisukimo žingsniais, spyna yra judanti, iš viršaus atidarytu gaubtu. Parako dujos pereidamos dujų kamerą spaudžia lengvą stumoklį, perduodantį postūmį priekinei spynos rėmo pusei. Žiedinis griovelis ant stumoklio skirtas dujų sugėrimui. Rėmo judėjimas atgal pasuka spyną atverdamas vamzdį. Po to rėmas su spyna juda atgal, užtikrina gilzės ištraukimą ir išmetimą, atlaužia gaiduką ir supaudžia grįžtamojo mechanizmo spyruoklę. Taip pat suspaudžiamos dvi spyruoklės, esančios po vamzdžiu. Kai rėmas ateina iki krašto, veikiamas grįžtamųjų spyruoklių kartu su spyna pradeda judėti į priekį, spyna iš apkabos paima sekantį šovinį, įstumia jį į lizdą ir pasisukdama uždaro vamzdį. Panaši sistema ne tik leidžia šaudant palikti nejudantį vamzdį, bet ir sumažina atatrankos energiją, o tai nemažas pliusas ginklui turinčiam galingą šovinį. Kad šaudant neužkimšti dujų nuvedimo skylutės, rekomenduojama į dėtuvę dėti šovinius su ovaliomis kulkomis arba pusiau ovaliomis su nedideliu šerdies apnuoginimu priekinėje kulkos dalyje. Kompanija Magnum Research pareiškė nutraukianti garantiją pirtoletams, kurie naudos ne ovalias kulkas, arba naudos pusiau ovalias kulkas, bet su šerdies apnuoginimu galinėje kulkos dalyje. Nupjautas šovinio lizdas ir palinkęs dujų nuvedimo griovelis esantis rėme, daro šovinių padavimo sistemą tokią pačią, kaip su obuoline kulka arba su ploksčio priekio arba tuščia.

Anksčiau (serijoje Mark VII, pagamintoje Izraelyje) pistoletui priklausė komplektas vamzdžiu: 6, 10, 14 coliu (15.24cm, 25.4cm, 35.26cm), dabar (serijoje Mark XIX, gaminami JAV) galimi tik du vamzdžių variantai, tai 6 ir 10 coliu. Taip pat yra grioveliai leidžiantys įstatyti optinius arba kalimatorinius taikiklius, kurie buvo labai pamėgti JAV medžiotojų ir sportinio šaudymo mėgėjų. Paprastai šiam pistoletui yra siūlomas „Nimrad” firmos optinis taikiklis (4X). .357 Magnum kalibro pistoleto spyruoklė atlaiko 5000 šūvių, o ,50 AE – 3000. Po šitiek šuvių tenka keisti ežektoriaus spyruoklę ir patį ežektorių (tūtelių išmetėją). Visa tai kainuoja apie 40 JAV dolerių. Pistoleto vamzdis atlaiko maždaug 100 000 šūvių. Šovinių kiekis dėtuvėje priklauso nuo kalibro: .357 Magnum – 9, .41 ir .44 Magnum – 8, .50 AE – 7 šoviniai.

Galima sakyti, jog naudojant panašias sitemas trumpavamzdžiuose ginkluose, praktika nedavė vienareikšmio atsakymo. Ginklo konstruktoriai vis dar mąsto apie galimybę naudoti trumpavamzdyje automatiniame ginkle likusią dujų energiją ir apie taikomą spynos užsirakinimą posūkiu (tokia sistema taikoma Kalašnikovo sistemos automatiniuose ginkluose). Nepaisant to, pistolete Desert Eagle nepavyko pasiekti patikimumo reikiamo koviniam ginklui. Brangus ginklas, taip pat brangiai kainuoja jo kovinės buklės palaikymas. Šis pistoletas gali būti naudojamas kaip sportinis ginklas arba medžioklėje.

1996 metu pradžioje „Magnum Research” pareiškė, jog pardavė paskutinį izraelio gamybos pistoleto modelį. Tačiau tai nereiškė jog šie pistoletai nebebus gaminami, tiesiog jie bus gaminami JAV. Pistoletų gamyba užsiima korporacija „Sako Defence Inc.”. Pistoleto variantų gamina šiek tiek mažiau – .357, .44, .50 kalibrų, 6 ir 10 colių vamzdžiais.

Views All Time
Views All Time
4573
Views Today
Views Today
4

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

− 5 = 3