Atsistatydinus V.Uspaskichui rinkimai Kėdainiuose numatomi tik lapkritį

Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui pasitraukus iš Seimo, Kėdainių vienmandatės apygardos rinkėjai kelis mėnesius gali neturėti savo atstovo parlamente.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) naujus rinkimus į atsilaisvinusią Seimo nario vietą šioje apygardoje ketina rengti tik lapkritį.

Kaip Eltai penktadienį teigė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, įstatymai numato pusės metų terminą naujiems rinkimams surengti. Rinkimus numatoma atidėti iki rudens – esą prasidėjus vasaros atostogoms juos rengti nebūtų prasminga.

Straipsniai 1 reklama

Preliminariais paskaičiavimais, nauji rinkimai Kėdainių vienmandatėje apygardoje kainuos 400-500 tūkst. litų.

Net Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pripažinus, kad V.Uspaskichas supainiojo viešuosius ir privačius interesus, bei kilus kitiems įtarimams dėl jo veiklos, Darbo partijos lyderis galės vėl kandidatuoti į Seimą. Teigiama, kad jis gali specialiai tai padaryti, mat sulaukęs didelio rinkėjų palankumo tarytum patvirtintų buvęs nekaltas.

Valdančiosios Naujosios sąjungos frakcijos seniūnas Vaclovas Karbauskis penktadienį pripažino, kad atsistatydindamas V.Uspaskichas elgiasi teisingai. „Ar jis taip gelbsti savo politinę karjerą, pamatysime ateityje. Lieka neatsakytas vienas svarbus klausimas – jo aukštojo mokslo diplomo tikrumas. Tai atsakys, ar galima tolesnė jo politinė karjera”, – žurnalistams teigė socialliberalas.

2004 metų rudenį vykusiuose Seimo rinkimuose V.Uspaskichas surinko 64,31 proc. Kėdainių vienmandatės rinkimų apygardos rinkėjų balsų ir parlamentaro mandatą iškovojo jau per pirmąjį turą.

Ankstesniuose – 2000 metų rinkimuose – iš verslo į politiką pasukęs V.Uspaskichas buvo sulaukęs dar didesnio gyventojų palankumo. Išsikėlęs save kandidatu Kėdainių apygardoje jis surinko per 67 proc. balsų – dvigubai daugiau nei visi jo konkurentai kartu.

VRK jau pasiekė šiuo metu Rusijoje viešinčio V.Uspaskicho pareiškimas apie atsistatydinimą iš Seimo narių. Prašymas nutraukti Seimo nario įgaliojimus bus patenkintas, kai Darbo partijos vadovas atvyks į komisijos posėdį ir jos nariams patvirtins savo ketinimus. Planuojama, kad kitas VRK posėdis vyks kitą trečiadienį.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *