Artūras Valinskas neteko posto

Artūras Valinskas neteko posto

Seimas, spręsdamas parlamento vadovo Arūno Valinsko likimą, balsavo slaptai. Nė viena frakcija jo nepalaikė. 95 parlamentarams balsavus už tai, kad Seimo pirmininkas turi pasitraukti, jis buvo atstatydintas iš einamų pareigų.

Parlamento vadovą palaikė tik 20 Seimo narių. 9 balsavimo biuleteniai rasti sugadinti, o septyni „Ąžuolo” frakcijai priklausantys nariai, A.Valinsko bendražygiai, balsavime nedalyvavo.

Dar prieš balsavimą Seime premjeras Andrius Kubilius sakė, kad kiekvienas jo frakcijos narys privalės balsuoti „pagal sąžinę, o tai – individualu”.

Premjeras tikino, jog frakcijoje aptardami galimą balsavimą jie daugiau dėmesio skyrė „ne kaltinimų nagrinėjimui ir kaltės klausimams, bet rūpesčiui, kad Seimas dirbtų veiksmingai.”

Ministras Pirmininkas pripažino, kad yra pavojaus, jog A.Valinskui išlikus poste „Seimas gali būti mažiau darbingas.”

Premjeras sakė nesigailintis, kad teko bendradarbiauti su A. Valinsku ir jo partija, nes „Seime susiklostė tokia situacija, ir tai sprendė rinkėjai.”

Esą, kad A. Valinsko partija buvo jauna, galima matyti ir pliusų, ir minusų. A. Kubilius pabrėžė nebijantis susiklosčiusios situacijos, nes „patirtis unikali, bet mes rasime sprendimų, o koalicija kol kas yra tokia, kokia yra.” Tai premjeras kalbėjo dar iki balsavimo Seime.

Seimo nariai buvo negailestingi A. Valinskui, tikindami, kad  tokio posto, kokį dabar užima Seimo pirmininkas, negali užimti „žmogus, propaguojantis tokį gyvenimo būdą.”

Parlamento vadovą koneveikė ir opozicijos nariai, ir buvę bendrapartiečiai, jie prisipažino, kad jaučiasi keistai, nes dar neseniai iš tos pačios tribūnos ragino balsuoti už „tuometinį vedlį”.

Buvęs artimas A. Valinsko bendražygis Laimontas Dinius prisipažino tik dabar supratęs, jog esą jie (buvę bendražygiai) buvo reikalingi tik tam, kad „pagal komandą spaudytų mygtukus”.

Pasak L. Diniaus, visa A. Valinsko partija ir jos dalyvavimas valdančiojoje koalicijoje buvo naudingas tik jam pačiam ir premjerui, „nes buvo asmuo ir partija, kuri buvo naudojama kaip kempinė, galinti sugerti visą visuomemės pyktį, kritiką.”

Pats Seimo pirmininkas, kalbėdamas Seimo nariams ir „Lietuvos Respublikos žiūrovams”, pareiškė, kad visi jam mesti kaltinimai yra šmeižtas.

Pasak dabar jau buvusio parlamento vadovo, tautos išrinktieji gali rinktis, ar tikėti juo ir specialiosiomis tarnybomis, ar jį apšmeižusiu asmeniu ir „moraliausiu  laikraščiu, spausdinančiu pasenusias nuotraukas.”

Tiesa, savo darbą Seime A. Valinskas įvertino tik šešetuku dešimtbalėje sistemoje.

A. Krupavičius: realios grėsmės koalicijai nėra

Kaip „Bernardinams.lt”  sakė politologas Algirdas Krupavičius, A. Valinsko politininė karjera labiausiai primena meteorito skrydį, kuris vos praskriejęs iš karto sudega.

„Nors per nepriklausomybės metus jau matėme ne vieną naujai susikūrusią partiją ir labai greitai iškylantį jos lyderį, tačiau reikia pripažinti, kad tokių greitų pakilimų ir nuopolių Lietuvos politinėje padangėje dar nėra buvę”, – teigė politologas.

Pasak jo, iškalbingas ir Seimo narių skaičius, kurių balsais buvo atstatydintas Seimo pirmininkas. Už A.Valinsko atstatydinimą balsavo 95 Seimo nariai.

„Seimas išsakė labai vienareikšmišką nuomonę, kuriai praktiškai neturėjo įtakos tai, ar atstovaujama valdančiosios daugumos partijoms ar opozicijai.” Anot jo, toks vienareikšmiškumas gali būti palygintas su A. Paulausko atstatydinimu, kai po ilgą laiką trukusių debatų ir svarstymų Seimo pirmininkas buvo atstaydintas didele balsų persvara.

Kalbėdamas apie koalicijos ateitį, A. Krupavičius teigė, kad didelių pokyčių veikiausiai nebus, o pačiai koalicijai grėsmė nekyla.

„A. Valinskas, nors ir netekęs posto, su savo frakcijos bendražygiais veikiausiai  liks valdančiojoje koalicijoje ir išlaikys jam priklausančias ministerijas. Tuo tarpu L. Diniaus frakcija turbūt sieks sustiprinti savo pozicijas parlamente, tačiau į koalicijos partnerius vargu ar piršis”, – kalbėjo politologas.

Paklaustas, kaip toliau klostysis įvykiai Seime, A. Krupavičius sakė, kad būtų logiška, jei Minisro Pirmininko vadovaujama partija, turinti daugumą parlamente, į Seimo pirminiko postą siūlytų savo kandidatą.

„Tikėtina, kad atsakomybę dėl naujo Seimo pirmininko skyrimo prisiims TS/LKD, o kandidatu veikiausiai taps vienas iš partijos vadovybės narių. Realiausia ir spaudoje jau minėta kandidatė – Irena Degutienė, – samprotavo A.Krupavičius. – Ji jau yra pasižymėjusi kaip gana nuosaiki, mokanti rasti kompromisų vadovė, todėl šiame etape jos kandidatūra gali atrodyti iš ties tinkama.”

Paklaustas, ar A. Valinsko pavyzdys, kai greitai prasidėjusi politinė karjera, pasiekusi svaiginamų aukštumų, nepaprastai greitai smigo žemyn, nepadės Lietuvos politinėje arenoje bent kurį laiką išvengti naujų „gelbėtojų”, politologas sakė, jog veikiausiai tai taps pavyzdžiu, kurio kiti lyderiai ir partijos bent kurį laiką nenorės kartoti.

A. Valinsko partiečiams naudingiau išsivaikščioti

Politikos apžvalgininkas Gintaras Aleknonis sako, kad A. Valinsko nušalinimas jo nenustebino. Anot politologo, kur kas geriau būtų buvę, jei balsavimo Seime išvis nebūtų prireikę.

„Klausinėjau politikų, kaip, jų manymu, susiklostys balsavimas Seime. Šiandien ryte jie prognozavo, kad 75 -100 parlamentarų balsuos už A.Valinsko atstatydinimą”, – sakė G. Aleknonis.

Pasak jo, pašalinus Seimo pirmininką iš posto, valdančioji koalicija nesugrius, nes „niekas nenori būti valdžioje, kai reikia priimti tokius sunkius sprendimus.”

Esą netrukus bus matyti visa politinė dėlionė, bet iš esmės niekas nesikeis. Politikos apžvalgininko įsitikinimu, Tautos prisikėlimo partijos frakcijos nariai, esantys Seime ir norintys likti politikoje, privalo kuo skubiau prisijungti prie kitų politinių jėgų. „Kuo greičiau išsiskirstys, tuo geiau bus jiems patiems”, – kalbėjo G. Aleknonis.

Iš posto pašalintas A. Valinskas turėjo progą įsitvirtinti politikoje, bet ja nepasinaudojo.

„Jei jis būtų išėjęs pats, tai būtų paraiška tapti rimtu politiku. Jis pasielgė kaip šoumenas”, – sakė apžvalgininkas.

Buvęs Seimo pirmininkas turi dvi galimybes: prisijungti prie kitos politinės jėgos ir nebebūti pirmu žmogumi partijoje arba pasidaryti Seimo juokdariu.

Jūratė Važgauskaitė, Lina Valantiejūtė

Views All Time
Views All Time
4342
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

11 + = 13