Ar K. Prunskienė turėtų atsiprašyti Prezidento?

Žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė nepaklausė Prezidento Valdo Adamkaus ir Užsienio reikalų ministerijos raginimų nevykti į Kaliningrade vykusias iškilmes. Grįžusi iš Rusijos, K. Prunskienė teigė, kad Prezidentas turėtų geriau koordinuoti užsienio politiką. Žemės ūkio ministrės samprotavimus V. Adamkus pavadino demaršu jo, kaip valstybės vadovo, atžvilgiu.

„Santarvė“ klausė, ar K. Prunskienė turėtų atsiprašyti Prezidento?

Marija Gaučienė, pensininkė:
– Mano nuomone, Prunskienė ne visai teisingai pasielgė. Juk jeigu mes nebebendraujame su Rusija, tai ir Prunskienė turėtų laikytis valstybės politikos. Žinoma, ji yra žemės ūkio ministrė, domisi produktų pardavimu, todėl galbūt ji tuo tikslu ir važiavo į Kaliningradą. Juk geri prekybiniai santykiai su Rusija mums tikrai reikalingi.
Manau, kad K. Prunskienei derėtų atsiprašyti Prezidento. Juk vis dėlto pasielgė ne taip, kaip jai buvo sakyta. Neteisinga žemės ūkio ministrei viešai mokyti valstybės vadovą užsienio politikos. Prezidento nuomonė turėtų būti pati tvirčiausia.

Straipsniai 1 reklama

Juozas Ramonas, pensininkas:
– Protingai galvojant, kiekvienas turi tvarkyti jam skirtus reikalus. Jeigu Prezidentas rūpinasi užsienio politika, Prunskienė neturėtų kištis į tai. Jai reikia tvarkyti žemės ūkio klausimus. Dabar ji sako, kad važiavo į Rusiją būtent dėl žemės ūkio. Tačiau savąjį vizitą ministrė turėjo suderinti su Prezidentu, Vyriausybe.
Jeigu Prunskienė pasielgė ne pagal Konstituciją, turėtų atsiprašyti V. Adamkaus. Žmogus neturėtų likti įskaudintas. Juk ir jai nepatiktų, jeigu koks ministerijos valdininkas spręstų ministrės klausimus ar viešai mokytų, kaip ji turėtų dirbti.

Petras Dargvainis, Pavasario vidurinės mokyklos mokytojas:
– Prunskienė važiavo ne į Maskvą, o į Kaliningradą. Tai – ne valstybinio, o apskrities lygio šventė. Aš nesuprantu Adamkaus. Ji važiavo kaip žemės ūkio ministrė ne Putino, o Kaliningrado gubernatoriaus kvietimu. Be to, savo vizitą suderino su Brazausku. Negi dar turėjo atsiklausti ir Adamkaus? Tikrai būtų buvęs akibrokštas, jeigu gegužės devintąją Prunskienė būtų važiavusi į Maskvą. Dabar aš jokio akibrokšto nematau.
Galbūt grįžus Prunskienės pasakymai, pamokymai buvo netinkami. Tačiau aš nemanau, kad tuo ji padarė kokį nusikaltimą.
Šiaip atsiprašymas visada yra gražus dalykas, todėl ministrė galėtų atsiprašyti šalies pirmojo asmens, ypač jeigu jis to nori.

Aurelijus Butnorius,  Merkelio Račkausko gimnazijos moksleivis:
– Prunskienė elgiasi taip, kaip jai naudinga. Juk jos praeitis yra stipriai susijusi su Rusija. Prunskienė buvo kėgėbistė, todėl manau, kad ir dabar KGB turi jai įtakos. Ir viešai mokyti Prezidentą jai yra naudinga. Juk jos užnugaris yra Rytai. Lietuvos ir Rusijos santykiai blogėja, tai ši bando parodyti, kad moko, kaip reikia bendradarbiauti. Tačiau Adamkaus ji tikrai nebeišmokys, nes Prezidentas yra provakarietis ir tikrai su Rusija nesiglėbesčiuos.
Ministrė privalėtų ne tik atsiprašyti, bet ir atsistatydinti iš užimamų pareigų.

Regina Budrienė, pensininkė:
– Mano nuomone, Prezidento žodis turėtų būti svarbiausias, todėl Prunskienė neteisingai pasielgė nepaklausiusi jo. Nereikia dangstytis kalbomis, kad į iškilmes važiavo kaip žemės ūkio ministrė. Dar blogiau, kad grįžusi pradėjo mokyti Prezidentą, kaip šis turėtų elgtis. Aš labai gerbiu Adamkų ir manau, kad Prunskienė blogai pasielgė. Prezidento ji turi atsiprašyti.

Indrė Laimaitė, studentė:
– Galbūt ministrė turėjo paklausyti Adamkaus. Vis dėlto jis yra šalies Prezidentas, todėl būtina atsižvelgti į jo nuomonę. Nereikėtų būti tokiai savanaudei ir demonstruoti savąjį nepaklusnumą. Tokia nuostata: „O, mane pakvietė!Valio! Aš važiuoju!“ – rodo tik jos tuščiagarbiškumą.
Manau, kad dar blogiau ministrė pasielgė, pradėjusi mokyti Prezidentą. Galėjo savo nuomonę išsakyti pačiam Adamkui, tačiau viešas mokymas yra nepagarbos Prezidento institucijai demonstravimas.

Kalbino
Virginija Steponavičienė

Views All Time
Views All Time
1111
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

90 − 80 =