A.Zuokui pavyko nuslopinti partijos kolegų nepasitenkinimą

Liberalų ir centro sąjungos lyderiui Artūrui Zuokui pavyko nuslopinti kai kurių partijos kolegų nepasitenkinimą dėl įtarimų protegavus privačią bendrovę ir paslaptingo „abonento”, kuris esą už reikiamus Vilniaus miesto savivaldybės sprendimus gauna milijonines sumas iš verslininkų.

Po pirmadienį vakare įvykusio išplėstinio partijos valdybos ir Seimo frakcijos posėdžio atsakyti į žurnalistų klausimus deleguoti liberalcentristai kalbėjo ne apie A. Zuoko, o jam nemažai kaltinimų pažėrusio Darbo partijos pirmininko, ūkio ministro Viktoro Uspaskicho atsakomybę.

Pasak Seimo nario Vytauto Bogušio, pustrečios valandos užtrukusiame posėdyje buvo apsvarstyta „susidariusi įdomi politinė situacija”. „Konstatuojame, kad tie veiksmai, kurie vyksta Seime, ir pati situacija, kuri susiklostė valdant ponui V. Uspaskichui, yra sąmoningi išpuoliai prieš mūsų partiją”, – pažymėjo jis.

Straipsniai 1 reklama

Liberalų ir centro sąjungos valdyba pirmadienį taip pat priėmė rezoliuciją, kuria konstatuojama, kad Darbo partija, o konkrečiau jos lyderis ūkio ministras Viktoras Uspaskichas, atakuoja Liberalų ir centro sąjungą. Tai patvirtino liberalcentristas Vytautas Bogušis.

Valdybos nario Artūro Meliano teigimu, viliamasi, kad „jei pasitvirtins įvairi informacija apie V. Uspaskichą, valdžia išdrįs iškelti jam baudžiamąją bylą”.

Abu liberalcentristai išsisuko nuo klausimų apie vadinamąją „abonento” istoriją. V. Bogušis ją įvertino kaip „nevertą dėmesio”. „Tai – seni dalykai, kurie naudojami kaip interpretacija. Viskas daroma norint nukreipti dėmesį nuo realių dalykų, kurie šiuo metu kalbami apie Darbo partijos pirmininką”, – antrino A. Melianas.

Nuo griežtų vertinimų susilaikė ir partijos bei Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius, anksčiau gana aštriai kritikuodavęs A. Zuoką. „Svarbiausia, kad toks pokalbis partijoje įvyko. Jis buvo atviras ir pakankamai principingas, – posėdį įvertino parlamentaras. – Gerai pasikalbėti vyriškai ir tiesiai į akis, negu daryti tai už nugaros”.

Jis taip pat patikino, jog „V. Upaskichas yra tas, kieno atsakomybės klausimą mes keliame”.

A. Zuokas su kolegomis bendravo trumpiau nei valandą, mat turėjo išvykti į televizijos laidą. Išėjęs iš posėdžio jis teigė, jog vyksta „atviros diskusijos”, ir tai esą yra „sveikos, gražios, rimtos organizacijos požymis, kurio sau negali leisti dauguma politinių partijų”.

Praėjusią savaitę žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, esą Seimo liberalcentristai pradėjo rinkti parašus po kreipimusi, kuriame A. Zuokas raginamas sustabdyti savo įgaliojimus. Patys parlamentarai tokią informaciją paneigė, tačiau pripažino, jog partijoje ir frakcijoje prasidėjo aktyvi diskusija dėl susidariusios situacijos.

ELTA primena, jog ūkio ministras apkaltino Vilniaus miesto merą A. Zuoką, esą šis be konkurso ir reikiamų valdžios institucijų sprendimų siekė, kad Lietuvos UAB „Eksimeta” galėtų statyti Lietuvos didmeninės prekybos bazę bei logistikos centrą Maskvoje ir kad jai būtų perregistruotas šiai bazei bei logistikos centrui statyti numatytas 2,19 hektaro ploto žemės sklypas.

Pats sostinės vadovas šiuos kaltinimus pavadino spekuliacijomis ir bandymais klaidinti visuomenę, o V. Uspaskichą apkaltino neskiriant privačių interesų protegavimo nuo valstybės interesų gynimo.

Praėjusią savaitę LNK žinios paskelbė iki šiol viešai neskelbtų duomenų, esą įmonių grupė „Rubicon Group” už jai naudingus Vilniaus miesto savivaldybės sprendimus nuo 2001 metų liepos iki 2003 metų birželio sumokėjo 2,4 mln. litų, dolerių arba eurų „abonentu” ar „kolega” vadinamam asmeniui.

A. Zuokas pareiškė ketinantis privačiai teistis su LNK dėl apšmeižimo, nes esą šis reportažas buvo parengtas siekiant sudaryti įspūdį, kad minimas „abonentas” turėtų būti meras. LNK žurnalistai spėlionių dėl „abonento” tapatybės neskelbė.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius pirmadienį pareiškė, kad jo vadovaujamos Tėvynės sąjungos ir liberalcentristų bendradarbiavimui ima trukdyti A. Zuoko „abonentiniai” reikalai.

Pats liberalcentristų vadovas, žurnalistų paprašytas pakomentuoti šiuos žodžius, juokais pasiūlė kreiptis į „Lietuvos telekomą”, kuris „turi daug abonentų”.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *