A.Zuokas bando laistyti savo svylančius padus

„Vakarų ekspresui” – iš Vilniaus

Politikai mano, kad puldamas dienraštį „Respublika”, Vilniaus meras Artūras Zuokas naudoja senai išbandytą taktiką: bando nukreipti dėmesį nuo jį patį krečiančio terorizavimo skandalo.

Prieš dienraščio „Respublika” vadovą Vitą Tomkų užsimojęs sostinės meras Artūras Zuokas naudoja išbandytą taktiką ir taip bando nukreipti visuomenės dėmesį nuo jį patį krečiančio skandalo.

Straipsniai 1 reklama

Tai vakar „Vakarų ekspresui” pareiškė prieš keletą metų to paties liberalcentristų vado A. Zuoko užsipultas ir gerokai aptalžytas Kretingoje išrinktas parlamentaras Egidijus Klumbys.

Jo žodžius patvirtina ir tai, kad net porą metų apie tariamą turto prievartavimą tylėjęs Vilniaus vadovas prabilo tuomet, kai ėmė minti Specialiųjų tyrimų tarnybos slenkstį ir duoti parodymus prieš jį patį nukreiptoje byloje.

Po „Respublikos” rašinio apie A. Zuoko užmojus į kalėjimą pasodinti V. Tomkų, vakar minėto dienraščio redakcijoje visą dieną netilo telefonai: žmonės skambino ir rėžė visą jiems žinomą tiesą apie sostinės mero darbelius.

Pradėjo karą su žiniasklaida

A. Zuokas pastaruoju metu jau keletą kartų mynė STT biuro slenkstį ir davė parodymus ikiteisminiame tyrime, kuriame yra oficialiai įtariamas rinkimų teisės suvaržymu bei spaudimo naudojimu, siekiant sau palankių politinių rezultatų.

Apklausoms suintensyvėjus, A. Zuokas ketvirtadienį nutarė surengti spaudos konferenciją, kurioje pažėrė pluoštą kaltinimų „Respublikos” vyriausiajam redaktoriui.

Sostinės meras paskelbė, kad prokurorai bei Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pareigūnai jau svarsto galimybę pradėti ikiteisminį tyrimą „dėl galimo turto prievartavimo ir kyšio reikalavimo”.

„Vakarų ekspreso” žiniomis, pareigūnai tokį kreipimąsi iš tiesų gavo. FNTT darbuotojai rašto turinio nekomentuoja, tačiau, populiariai tariant, nežino, ką su juo daryti.

Mat turto prievartavimas yra Organizuotų nusikaltimų, o ne Finansinių, tyrimų tarnybos kompetencijoje.

Apie A. Zuoko kreipimąsi bei jo pagrįstumą ar ketinimus iš tiesų pradėti ikiteisminį tyrimą vakar „Vakarų ekspresui” nieko negalėjo pasakyti ir Vilniaus apygardos prokuratūros vadovybė.

Tie patys metodai

A. Zuoko pradėtas karas su „Respublika” bei šiame puolime naudojami metodai ar priežastys daryti spaudimą puikiai žinomi Seimo nariui E. Klumbiui.

„A. Zuokas supranta, kad jam apie kaklą veržiasi kilpa, dėl to ir nusprendė gindamasis desperatiškai pulti. Tą patį jis darė ir 2001-aisiais, kai atakavo mane ir keletą kitų Seimo narių. Tuomet jis prisigalvojo, neva mes reikalavome kyšių, siekdami sau palankaus sprendimo. O vėliau paaiškėjo visai kas kita – Zuokas pats buvo prisidirbęs, suklastojęs pokalbius, dėl to ir puolė. Tą patį jis bando daryti ir dabar”, – dienraščiui sakė parlamentaras.

„Vakarų ekspreso” skaitytojams primename, kad Vilniaus meras A. Zuokas ir Prancūzijos bendrovės „Dalkia” atstovai tuomet apkaltino E. Klumbį reikalavus pinigų už ramybę bendrovei tęsiant derybas dėl Vilniaus šilumos tinklų nuomos.

E. Klumbio žiniomis, su A. Zuoku susijusi firma „Rubikon” esanti viena iš „Dalkios” steigėjų.

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sostinės meras patvirtino, kad viena iš firmų, kurią „Respublika” neva prievartavo, yra „Rubikon”.

O „Vakarų ekspresui” A. Zuokas raštu atsakydamas į klausimus tvirtino, jog su minėta bendrove neturi jokių ryšių.

Bando nukreipti dėmesį

E. Klumbį šokiravo tai, kad A. Zuokas, kaip pats teigė, apie tariamą „Respublikos” reketą tylėjo net dvejus metus.

„Būdamas meras, taip ilgai slėpė nusikaltimą, jei jis jau taip įsitikinęs. Taip išeitų, kad Zuokas bendrininkavo. Kur logika? Man tai nesuvokiama. Zuokas – Šifrino (tris kartus teisto verslininko Igorio Šifrino, su kuriuo A. Zuokas sudarinėjo įtartinus sandėrius. – Aut. past.) berniukas. Įžvelgiu per daug sutapimų. Zuoko sąsajos su įtartinais žmonėmis anksčiau ar vėliau paaiškės”, – sakė parlamentaras.

Liberalų demokratų frakcijos Seime seniūnas Henrikas Žukauskas taip pat įsitikinęs, kad A. Zuokas, puldamas „Respubliką”, daro politinius žingsnius.

„Tokią taktiką jis jau išbandė – pats prisidirba, o po to kreipiasi į teisėtvarkos institucijas ir aiškina, kad jį puola, tampa neva teisybės ieškotoju. Pulti žiniasklaidos priemones – nevilties ženklas. Be to, ir kvailas žingsnis”, – vakar komentavo H. Žukauskas.

Jam buvo visiškai nesuprantama, kuo dėtas A. Zuokas, jei neva buvo terorizuojamos bendrovės, kurios, pasak sostinė mero, nėra susijusios su Vilniaus savivaldybe arba pačiu A. Zuoku.

„O gal tos firmos jam, jo žmonai priklauso? Galima įtarti, nes atlikus kratą „Rubikone” rastos sutartys su Vilniaus savivaldybe. Kodėl „Rubikone”? – klausinėjo parlamentaras.

„Lietuvos ryto” draugo puolimas

A. Zuoko principingumas pulti „Respubliką” abiem kalbintiems parlamentarams buvo visiškai suprantamas ir dėl to, kad sostinės meras „draugauja” su „Lietuvos ryto” laikraščiu.

„Vienas iš minėto dienraščio vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojų Rimvydas Valatka dažnai susitikinėja su A. Zuoku. Jie abu dalyvauja Valdo Adamkaus renginiuose, o „Rytas” nuolat kritikuoja ir puola prezidentą Rolandą Paksą. Kaip ir Zuokas”, – vardijo H. Žukauskas.

E. Klumbys pateikė kitokį pavyzdį: „Lietuvos rytas” puolė mane kyšio skandale. Be to, krepšinio klubą „Lietuvos rytas” remia bendrovė „Litesko”, kuri per kitas firmas susijusi su A. Zuoku. Viskas aišku”, – sakė E. Klumbys.

Marius LINARTAS

Views All Time
Views All Time
913
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

27 − = 20