A.Salamakinas galės dirbti su slapta informacija

Seimas nepritarė slaptos informacijos nutekinimo žiniasklaidai aplinkybes tyrusios laikinosios Seimo komisijos siūlymui atimti teisę dirbti su slapta informacija iš socialdemokrato Algimanto Salamakino.

Seimas antradienį 41 balsu „prieš”, 16 – „už” ir 22 susilaikius atmetė komisijos išvadas, tarp kurių buvo ir siūlymas Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui spręsti dėl leidimo A.Salamakinui dirbti su įslaptinta informacija panaikinimo.

Laikinosios komisija buvo sudaryta po to, kai viena Lietuvos televizijų vadinamojo rezervistų skandalo metu parodė KGB rezervo sąrašo fragmentą. Dokumente buvo matyti speciali žyma, kokiomis buvo pažymėtos visiems aukštų pareigūnų įtraukimo į KGB rezervą sovietmečiu aplinkybes tyrusios komisijos nariams išdalintos kopijos.

Straipsniai 1 reklama

Žiniasklaidai paviešinus riboto naudojimo informaciją, Seimo sudaryta komisija pradėjo tyrimą, kuris vėliau buvo perduotas Valstybės saugumo departamentui (VSD).

VSD pradėjus tyrimą, visi KGB rezervą tyrusios komisijos nariai turėjo grąžinti KGB rezervo sąrašo kopijas.

A.Salamakinas vienintelis iš komisijos narių savosios KGB rezervistų sąrašo kopijos nepateikė, paaiškinęs, kad ją sunaikino, kaip tai esą nurodo naudojimosi konfidencialiais dokumentais tvarka.

Įslaptintos informacijos nutekinimo aplinkybes tyrusi laikinoji Seimo komisija nesugebėjo atsakyti į pagrindinį jai suformuluotą klausimą – kas iš vadinamosios „KGB rezervo” komisijos narių žiniasklaidai nutekino riboto naudojimo dokumentą.

Kaip žurnalistams yra sakiusi šios komisijos pirmininkė, Darbo partijos frakcijos narė Vilija Vertelienė, nustatyti dokumentą žiniasklaidai paviešinusį asmenį komisijai pritrūko duomenų.

V.Vertelienė taip pat tvirtino, jog A.Salamakinui teisę dirbti su slapta informacija siūloma ne dėl to, kad būtų kilę įtarimų, jog jis žiniasklaidai nutekino riboto naudojimo informaciją, o dėl to, jog neatsakingai pasielgė su dokumentu – jį sunaikino.

Tuo tarpu A.Salamakinas ketvirtadienį Seime tvirtino, jog vos tik gavęs riboto naudojimo dokumentą viešai paskelbė jį sunaikinsiąs.

„Aš prieštaravau, kad riboto naudojimo dokumentas būtų dauginamas, o nusprendus kiekvienam komisijos nariui padaryti po kopiją, iš karto pasakiau, kad jį sunaikinsiu”, – sakė A.Salamakinas.

Taipogi A.Salamakinas pabrėžė, jog sunaikindamas riboto naudojimo dokumentą jis nenusižengė įstatymams.

Socialdemokratas taipogi stebėjosi, kodėl komisija, „dėl neatsakingo elgesio” siūlanti jam atimti teisę dirbti su slapta informacija, savo išvadose nesugebėjo nurodyti, kokiam įstatymui jis nusižengė sunaikinęs dokumentą.

Komisija savo išvadose siūlė Seimui parengti teisės aktų, reglamentuojančių riboto naudojimo dokumentų dauginimą, platinimą ir grąžinimą, projektus, nes šiuo metu elgesys su tokia informacija nėra teisiškai reglamentuotas.

„Darbiečių” iniciatyva sudarytos komisijos siūlymą panaikinti leidimą A.Salamakinui dirbti su slapta informacija dešinioji opozicija yra įvertinusi kaip Darbo partijos kerštą už tai, kad praėjusią kadenciją, būdamas Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vadovu, jis ne kartą yra principingai įvertinęs Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho elgesį.

Views All Time
Views All Time
243
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

− 4 = 6