A.Kubilius žada interpeliaciją ūkio ministrui

Jeigu iki savaitės pabaigos ūkio ministras Viktoras Uspaskichas pats neatsistatydins arba premjeras Algirdas Brazauskas nepateiks tokio pasiūlymo prezidentui Valdui Adamkui, opozicijos lyderis Andrius Kubilius žada inicijuoti nepasitikėjimo ūkio ministru procedūrą.

Pirmadienį spaudos konferencijoje jis sakė, kad tokia iniciatyva yra aptarta su Seimo liberalcentristais ir šios savaitės pabaigoje ar kitos pradžioje bus pradėta realizuoti.

A. Kubilius nurodė vienintelį konstitucinį nepasitikėjimo ministru motyvą – „ministras, kuriam nepasitikėjimą pareiškė prezidentas, negali toliau eiti savo pareigų”.

Straipsniai 1 reklama

A. Kubiliaus nuomone, esant tokiam prezidento nepasitikėjimui, papildomos nuorodos į Seimo komisijų darbo rezultatus yra visiškai nereikalingos.

Opozicijos lyderio teigimu, tai bus išbandymas valdančiajai daugumai ir jos lyderiams, ypač Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui, kurie „deda dideles pastangas bandydami vaizduoti, kad prezidentas nieko nepasakė arba kad jie nesuprato, ką prezidentas pasakė”.

Kaip pastebi A. Kubilius, apie politikų moralę dažnai kalbantis Seimo pirmininkas A.Paulauskas bando aiškinti, kad prezidento nepasitikėjimas nėra koks nors išskirtinis ir todėl į jį esą nereikia kreipti dėmesio, ir kad reikia laukti komisijų, kurioms vadovauja A. Paulausko partijos kolega, išvadų.

„Tai yra klaidingas požiūris, nes premjero, prezidento, ar Seimo daugumos pasitikėjimas ministru yra lemiami faktoriai ministro darbui. Be jų ministras negali būti paskirtas. Kai vieno iš jų nebėra, ministras turėtų suprasti savo pareigą ir atsistatydinti. Vienintelis skirtumas, kad premjeras ar Seimo dauguma, pareiškę nepasitikėjimą, gali savo sprendimu inicijuoti ir ministro atleidimą, prezidentas yra aukščiau tokių konfliktinių situacijų”, – pažymėjo A. Kubilius.

Opozicijos lyderiui susidarė įspūdis, kad A.Paulauskas, labai gudriai kalbėdamas ir lyg remdamas prezidento pareiškimą, bando įrodyti, kad tiek Artūras Zuokas, tiek V. Uspaskichas jau praleido progą atsistatydinti ir dabar belieka laukti tik komisijų išvadų.

A. Kubiliaus įsitikinimu, tai yra akivaizdus noras taip suktai manevruojant apsaugoti V. Uspaskichą nuo pareigos pačiam pasitraukti, tai primityvus bandymas laimėti laiko, tikintis, kad po vasaros skandalas jau pats bus nurimęs.

„Ir V. Uspaskichas, ir A. Zuokas turi galimybių bet kada padaryti bent kiek garbingą sprendimą ir taip išvaduoti jų problemų įkaite tapusią visą Lietuvą. Galų gale taip jie išvaduotų ir savo partijas nuo perspektyvos lėtai nugrimzti”, – sakė Tėvynės sąjungos pirmininkas A. Kubilius.

Jo nuomone, net ir po ministro V. Uspaskicho atsistatydinimo ar Seimo balsavimo dėl nepasitikėjimo juo jo veiklą tiriančios komisijos turėtų ką veikti ir ką tirti, nes ES pinigų skirstymo sistema reikalauja specialaus tyrimo ir galų gale tokios sistemos demontavimo, kad europinių pinigų skirstymas atitiktų bent minimalius sąžiningumo standartus.

Tėvynės sąjunga, pasak jos lyderio, lauks taip pat artimiausių Liberalų ir centro sąjungos sprendimų dėl jų lyderio A. Zuoko. „Tikimės, kad jiems užteks politinės išminties paremti Prezidentą Valdą Adamkų. Kaip beatrodytų sunkios liberalams artimiausios savaitės, aš tikiu, kad jie savo problemas išspręs ir galės kartu su mumis stotis šalia Prezidento į sąžiningos politikos perspektyvos gynybą. Nesinorėtų šioje gynyboje būti vienišiems. Tačiau mes pasiryžę ir tokiai vienišųjų atsakomybei, jeigu liberalams nepasisektų”, – sakė A. Kubilius.

Jis konkrečiai negalėjo pasakyti, ar Tėvynės sąjunga nutrauktų koalicijos sutartį su liberalcentristais, jeigu A. Zuokui jie nepasiūlys atsistatydinti. „Mes manome, kad tokiems sprendimams subręsti reikia šiek tiek laiko. Kiek to laiko reikia liberalcentristams, šiandien dar bijočiau ką nors pasakyti, bet, akivaizdu, ir mūsų laiko limitai nėra begaliniai”, – sakė A. Kubilius.

Jis teigė, kad šios savaitės pabaigoje ar kitos pradžioje planuojama surengti Tėvynės sąjungos prezidiumo posėdžius ir svarstyti tolesnę perspektyvą.

Tuo tarpu liberalcentristams kelia pagrįstų abejonių konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus skuboti “grasinimai” Seime inicijuoti nepasitikėjimo ūkio ministru procedūrą, rašoma Lietuvos ir centro feakcijos pranešime spaudai.

Seimo Liberalų ir centro frakcijos seniūno Algio Čapliko nuomone, toks konservatorių elgesys tėra “oro drebinimą” primenanti nevykusi viešųjų ryšių akcija, kuria siekiama užbėgti už akių nuosekliai ir konkrečiai interesų konflikto labirintuose pasiklydusiai Darbo partijai ir jos lyderiui V.Uspaskichui oponuojantiems liberalcentristams.

Liberalcentristų nuomone, tokia akcija, priešingai nei tikisi jo iniciatoriai gali ne pakenkti, o padėti V.Uspaskichui. “Skubota ir neparengta interpeliacija yra savotiškas gelbėjimosi ratas ūkio ministrui, nes žlugęs balsavimas dėl nepasitikėjimo V.Uspaskichu mažiausiai pusmečiui atims iš opozicijos statutinę galimybę reikalauti ministro atsakomybės”, – teigia A.Čaplikas.

Liberalcentristai įsitikinę, kad V.Uspaskicho atsakomybės klausimą tikrai nevėlu nagrinėti po to, kai savo išvadas pateiks ir Vyriausioji tarnybinės etikos, ir Seimo komisijos. Be to, liberalcentristų nuomone, interpeliacija ministrui nėra vienintelė galima atsakomybės forma, neatmestina ir apkaltos galimybė.

Liberalcentristai gali tik apgailestauti, kad konservatoriai nesitarė dėl interpeliacijos ūkio ministrui rengimo, todėl ragina koalicijos partnerius keisti pastaruoju metu blogu įpročiu virstantį monologinį kalbėjimo būdą, kurį norima pateikti, kaip bendrus opozicijos veiksmus.

Tuo tarpu Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas bando sumenkinti ministro pirmininko Algirdo Brazausko atsakomybę už ūkio ministro Viktoro Uspaskicho veiksmus ir siūlo sprendimą dėl atsistatydinimo priimti pačiam ministrui, prieš tai pasikalbėjus su prezidentu Valdu Adamkumi.

„Prezidentas nedviprasmiškai pareiškė nepasitikįs ir laukiąs tam tikrų veiksmų iš ministro, – pirmadienį per spaudos konferenciją teigė socdemas. – Būtų geriausia, kad ministras susitiktų su prezidentu, išsiaiškintų nepasitikėjimo ar pasitikėjimo limitą ir priimtų vienokį ar kitokį sprendimą”.

Pasak parlamentaro, dabartinė premjero pozicija – sulaukti Seimo komisijų išvadų prieš priimant sprendimą dėl V. Uspaskicho – yra natūrali. „Didžioji dalis atsakomybės tenka ūkio ministrui, nes jis turi išsiaiškinti situaciją su Prezidentu ir vienaip ar kitaip veikti. Pakelti telefono ragelį, susukti, nueiti į priėmimą nėra taip sunku tokiu atveju, kai situacija liečia konkretų ministrą, kurį dekretu paskiria Prezidentas”, – aiškino J. Olekas.

Jo teigimu, dabar svarbiausia ne „kelios dienos” iki komisijų išvadų, o „paties žmogaus pozicija, vertinimas, kaip jis mano, ar galės dirbti tą darbą tokioje situacijoje, ar ne”.

Views All Time
Views All Time
1491
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

8 + 2 =