Vaisius valgykite nedideliais kiekiais 20–30 minučių prieš valgį. Vaisių neskaninkite cukrumi. Jie valo kraują, o jei užbersite cukraus, gausite priešingą efektą.

Skonyje slypi ir energija, ir ligos

Skirtingo skonio maistas turi iš esmės skirtingą poveikį organizmui, teigia specialistai. Ar valgydami apie tai susimąstome ir ar deriname skonius taip, kad gautume kuo daugiau naudos, energijos organizmui, o kartu – ir sveikatos? Deja, pripažinkime, dažnas į tai nekreipiame dėmesio, nors sveikos gyvensenos šalininkai tvirtina, kad būtent dėl nesugebėjimo derinti skonius dažną vargina nutukimas ir ligų maišas.

Pagrindiniai skoniai yra šeši: rūgštus, saldus, sūrus, kartus, aštrus ir aitrus. Skonio jutimo organas – liežuvis.

Rūgštumas kelia apetitą, atgaivina, padeda sulaikyti organizme skysčius, didina proto galias ir reguliuoja virškinimą. Bet jo perteklius sukelia rėmenį, dirgina odą ir net blogina kraujo sudėtį. Beje, manoma, kad votys gali pradėti kankinti žmogų taip pat iš dalies dėl šios priežasties. Ir dar: rūgščių produktų kasdienė gausa turi neigiamos įtakos nuotaikai – žmogus tampa ūmus, jautrus, irzlus ir nervingas.

Saldumas, be abejo, suteikia daug energijos ir žvalumo, bet ilgalaikėje perspektyvoje jis skatina kūno masės augimą. Ir ne tik: saldumas skatina gleivių susidarymą ir netgi mažina organizmo gebėjimą gaminti šilumą. Deja, saldumo perteklius neigiamai veikia ir žmogaus nuotaiką – jis ilgainiui darosi tingus, viskam abejingas.

Sūrumas gerina apetitą, valo organizmą, šalina pelėsius, lengvina virškinimą, skatina gleivių pašalinimą iš organizmo. Druska skatina visų fermentų veiklą. Patekusi į kraują ji tirpdo senas ar nesveikas, net vėžines ligas sukeliančias ląsteles, o sveikų nepažeidžia. Taigi, sūrių maisto produktų reikia, kad padėtų ląstelėms atsinaujinti ir „išsigryninti“.

Kartumas gerina apetitą, bet kartu valo organizmą ir padeda numesti svorį, jis skatina skysčių išsiskyrimą iš organizmo ir skystina kraują. Bet kartumo perteklius mažina jėgas, skatina nervingumą, netgi didina baimę.

Aitrumas džiovina puvėsius ir pūlius, tirština kraują, padeda geriau gyti žaizdoms, teigiamai veikia odos spalvą.

Aštrumas normalizuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, didina apetitą.

Įvairių skonių produktais ir jų deriniais galima paveikti daugelį mūsų organizme vykstančių procesų. Jei sutrikusi kraujotaka ar per mažas kraujospūdis, patartina derinti kartumą drauge su aitrumu. Beje, tai išties suteikia jėgų. Jei nuolat šalta, reikia valgyti karčių ir rūgščių produktų derinį. Tai ne tik padės sušilti, bet ir numesti nereikalingus kilogramus. Beje, padidinti kūno masę padeda sūrumo ir saldumo, taip pat saldumo bei rūgštumo deriniai. Tik skirtumas tas, kad pirmuoju atveju auga riebalinis audinys, o antruoju – raumenys. Derindami rūgštumą su sūrumu jausite kūne šilumą, bet kūno masė irgi gali didėti. O jei norite jausti kūno lengvumą ir būti fiziškai stiprūs, aktyvūs, patartina kartumą derinti su aitrumu.

Beje, kiekvienas skonis veikia kurį nors organą: rūgštumas – kepenis, sūrumas –inkstus, kartumas – širdį, saldumas – kasą, aštrumas – plaučius, aitrumas – storąją žarną.

Jei jaučiatės gerai, stenkitės valgyti įvairių skonių produktus, neakcentuokite kurio nors vieno. Tokia mityba skatins viso organizmo energiją harmoningai. Bet jei svoris nepageidaujamai didėja, skonių įvairovė nepageidautina.

Views All Time
Views All Time
1801
Views Today
Views Today
1
0 0