Slaptoje laboratorijoje klonuojami žmonės? (Video)

Slaptoje laboratorijoje klonuojami žmonės? (Video)

Įslaptintoje laboratorijoje, esančioje vienoje Artimųjų Rytų šalyje, kurioje negalioja draudimas klonuoti žmones, jau klonuota 14 žmogaus embrionų. Dalis jų jau įsodinta į 4 klonuotus kūdikius pagimdyti norinčių moterų gimdas.

Tai ne naujo trilerio siužetas: britų dienraštis „The Independent” šios dienos numeryje rašo, kad reprodukcinės medicinos specialistas daktaras Panayiotis Zavosas vakar pareiškė iki šio laiko sukūręs 14 žmogaus embrionų ir 11 iš jų įsodinęs į to pageidaujančių moterų gimdas. Pasak dienraščio, visa žmogaus klonavimo procedūra nufilmuota nepriklausomo dokumentinio filmo kūrėjo Peterio Williamso, kuris „The Independent” redakcijai patvirtino, kad embrionai iš tiesų buvo klonuoti, o daktaro P. Zavoso pacientės iš tikrųjų tikisi sėkmingai išnešioti ir pagimdyti kūdikius, kurie specialiai buvo sukurti reprodukciniais tikslais.

Pranešama, jog slaptoje laboratorijoje nufilmuotas dokumentinis filmas apie žmonių klonavimą šįvakar 21 val. vietos laiku bus parodytas per D. Britanijos TV kanalą „Discovery Channel”.

Straipsniai 1 reklama

Pasak dienraščio, Kipre gimęs ir JAV pilietybę turintis daktaras P. Zavosas sulaužė tabu, draudžiantį perkelti klonuotus embrionus į moters gimdą. Už tokią procedūrą D. Britanijoje ir daugelyje kitų šalių gresia kriminalinė atsakomybė. Tačiau jis savo eksperimentus atlieka slaptoje laboratorijoje, kuri veikiausiai yra Artimuosiuose Rytuose, kur negalioja klonavimo draudimai. P. Zavosas turi nevaisingumo gydymo klinikas Kentukio valstijoje (JAV) ir Kipre. Pranešama, kad jo pacientai – trys sutuoktinių poros ir viena vieniša moteris – atvyko į šią laboratoriją iš Didžiosios Britanijos, JAV ir vienos neįvardytos Artimųjų Rytų šalies.

Nors nė viena įsodintų klonuotų embrionų operacija dar nesibaigė sėkmingai, tai yra, vaisius dar nebuvo sėkmingai išnešiotas ir pagimdytas, daktaras P. Zavosas vakar pareiškė, kad tai esąs tik „pirmasis skyrius” jo vykdomuose „rimtuose” bandymuose atvesti į pasaulį kūdikius, klonuotus iš jų tėvų odos ląstelių.

„Nėra jokių abejonių, kad klonuotas kūdikis jau artėja, nors gal aš asmeniškai ir nebūsiu pirmasis, kuriam tai pavyks. Jokių priežasčių, galinčių tam sukliudyti, nėra”, – sakė gydytojas, duodamas interviu „The Independent”.

Pasak daktaro P. Zavoso, jei tuo užsiimantys tyrėjai dar labiau sustiprintų savo pastangas, klonuoti kūdikiai pasaulį išvystų po 1 ar 2 metų, tačiau specialistų esą niekas neverčia skubėti. Svarbiausias jų tikslas – kad klonuotas kūdikis gimtų sveikas.

2004 m. kai kurie britų reprodukcinės medicinos specialistai ragino šalies žiniasklaidą nesuteikti tribūnos už tyrimus žmonių klonavimo srityje pasisakančiam daktarui P. Zavosui, kol šis nepateiks jo teiginius apie į moters gimdą įsodintą pirmąjį klonuotą embrioną pagrindžiančių įrodymų. Tačiau, pasak jo, per pastaruosius 5 metus susidomėjimas tokiais tyrimais dar labiau išaugo: jis esą jau turi daugiau nei 100 rimtai kūdikio klonavimo galimybe besidominčių pacientų. Šie žmonės nori, kad gydytojas padėtų įveikti jų nevaisingumą naudojant patobulintą tą pačią klonavimo techniką, kuri pirmą kartą buvo sėkmingai panaudota 1996 m. klonavus avelę Dolly.

Anot gydytojo, jis yra sukūręs trijų mirusių žmonių klonus, tarp kurių buvo ir 10 metų mergaitė Cady, žuvusi per automobilio avariją. Jis esą taip pasielgė prašomas velionių artimųjų, kurie norėjo, kad pasaulį išvystų jų biologiniai klonai.

Pasak dienraščio, žuvus JAV gyvenusiai Cady, jos kraujo ląstelės buvo užšaldytos ir pristatytos daktarui P. Zavosui, kuris jas sujungė su karvės kiaušialąstėmis, kad būtų galima sukurti hibridinius žmogaus ir gyvūno embrionus.

Šie hibridiniai embrionai buvo auginami „mėgintuvėliuose” ir naudojami klonavimo tyrimų tikslais. Jie nebuvo perkelti į moters gimdą, nors Cady mama sakė pritarsianti tokiam žingsniui, jei egzistuoja tikimybė, kad gali gimti jos dukrelės klonas. Tačiau P. Zavosas pareiškė niekuomet neperkėlinėsiantis hibridinių embrionų į žmogaus organizmą.

Tačiau Cady „embriono” ląstelės ateityje galės bus išgautos iš užšaldyto hibridinio embriono ir įsodintos į „tuščią” žmogaus kiaušialąstę su išimtu branduoliu. Po tokio dvigubo klonavimo proceso esą būtų galima sukurti žmogaus embrioną, kurį, pasak daktaro P. Zavoso, būtų galima įsodinti į gimdą ir laukti į pasaulį ateisiančio Cady biologinio klono.

Čia galite pamatyti ištrauką iš šio dokumentinio filmo ir reportažą iš kanalo CBS News.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *