Katinų muziejus

Katinų muziejus

Katinų muziejus įkurtas 1990 metų gegužės 17 dieną. Jį įkūrė Vanda Kavaliauslkienė, kuri eksponatus šiam muziejui rinko daugelį metų. Pirmasis eksponatas – mažas juodas medinis katinėlis atkeliavo 1962 metais iš Lenkijos. Vanda Kavaliauskienė yra provizorė, daug metų vadovavo Šiaulių krašto farmacijos sistemai.

Katinų muziejuje yra dešimt tūkstančių eksponatų. Lankytojus pasitinka katinėliai spalvotuose vitražuose, laiptų turėklų ornamentuose, ant šviestuvų, kėdžių muziejaus patalpose.

Trijose didžiulėse salėse – katinai, katinai… Jie atkeliavę iš daugelio pasaulio šalių: Anglįjos, Australijos, Amerikos, Afrikos, Belgijos, Brazilijos, Čekijos, Kanados, Kubos, Kinijos. Lenkijos, Prancūzijos, Portugalijos, Taivanio, Vietnamo, Vengrijos, Šveicarijos ir, žinoma, iš Lietuvos. Katinėliai sukurti iš porceliano, gintaro, keramikos, krikštolo, marmuro, metalo, medžio.

Straipsniai 1 reklama

Muziejuje sukaupta daug vaikų piešinių: is Japonijos, Korėjos, Mongolijos, Estįjos, Lenkijos. Juose – katinėliai iš įvairių pasakų. Muziejuje yra virš 4000 eilėraščių apie katinus. Jų autorė – Panevėžio farmacininkė Irena Aleknienė. Tuos eilėraščius mėgsta skaityti vaikai. Muziejuje yra garsių dailininkų paveikslų: G.Bagdonavičiaus ekslibrisų, V.Šimoliūno, Z.Klovaitės, B.Zalensienės, Čikagos lietuvės J.Paukštienės, prancūzės I.Herskovicos, latvės J.Reichmanės, Jonės Jong (Kanada). Dailininko B.Verkruiso paveikslai puošia visą vienos salės sieną, be to, gavome nemažai albumų atvirukų, ir net kortas su B.Verkruiso pieštais katinais.

Fotomeninkų A.Macijausko, V.Dichavičienės, H.Heusės (Vokietija), A.Skierio, A.Ostašenkovo, Musneckio ir kitų nuotraukose, taip pat – katinai. Muziejų puošia šiauliečio skulptoriaus K.Bimbos iš akmens iškaltas katinas, tautodailininko J.Bukausko turėklų ornamentai, tautodailininkių S.Samulevičienės, V.Janauskienės, D.Vileniškienės, B.Zabielienės, L.Čižauskaitės darbai.

Katinų muziejuje organizuojamos parodos: prancūzų dailininkų B.Verkruizo ir I.Herskovicos, Čikagos lietuvės J.Paukštienės, „Katinai muzikoje ir mene“, „Katino Mikio svetainė“, kalendoriai su katinais ir kt.

Susirašinėjame su Prancūzijos, Maskvos, Lenkijos, Belgijos, Brazilijos, Olandijos katinų mylėtojais. Palaikome ryšius su Pelių muziejumi, esančiu Rusijoje, Jaroslavlio srityje, Miškino mieste. Esame dėkingi visiems, kurie mus prisimena, atsiunčia katinų muziejui dovanų – katinėlių.

Įdomu, kad lankytojus pasitinka visų labai mylimas Katinas Mikis, pramintas muziejaus direktoriumi. Jis labai myli lankytojus, ypač vaikus, moka su jais bendrauti, žaisti. „Direktorių“ Mikį pažįsta ne tik Lietuvos, bet ir užsienio lankytojai. Be to, yra ir ponia „direktorienė“ – katė Filomena, kuri yra labai graži ir įdomi.

Lankytojus supažindiname ne vien su muziejaus ekspozicįja, bet ir pasakojame apie katinėlių gyvenimą, jų charakterį, nuotykius. Norime, kad vaikai gyvūnėlius dar labiau pamiltų, kad jaustų atsakomybę už jų gyvenimą. O suaugusieji muziejuje galėtų pailsėti, pamiršti savo kasdieninius rūpesčius. Į muziejų dažnai atvyksta svečiai ir iš užsienio. Čia jiems patinka, išeina susižavėję. Apie tai liudija ir jų žodžiai atsiliepimų knygoje.

Prašome apsilankyti Katinų muziejuje

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *