Mes esame tai, ką mes valgome. Gerai fizinei savijautai maistas yra būtinas. Jis subtilai veikia mūsų protą. Natūralios dietos pagrindas – šviežias, lengvas, maistingas maistas – vaisiai, daržovės, grūdai. Jį valgydami tapsite lieknesni ir lankstesni, protas taps švarus ir aštrus. Vartojant tokį maistą lengviau praktikuoti joga.

Pilna pranos, švari ir nuosaiki dieta – geriausia fizinės ir protinės sveikatos garantija, suteikianti kūnui ir protui harmonijos bei gyvybingumo. Apžvelgsime tokio jogų maitinimosi priežastis ir patarsime, kaip subalansuoti maistą ir sveikai maitintis. Jogai maitinasi paprastai, bet naudoja natūralius produktus. Saulės, oro, žemės ir vandens sąjunga sukuria žemės vaisius – pupas, daržoves, vaisius, riešutus, sėklas, grūdus. Tai, ką mes gauname iš šių produktų – gauname iš „pirmų rankų“. O ką mes gauname iš mėsos, žuvies ar naminių paukščių – gauname iš „antrų rankų“ – mes vartojame mėsą gyvunų, kurie energiją pasigamina naudodami įvairius augalus. (Įdomu tai, kad mes valgome tiktai žolėdžius gyvūnus, ir tik išimtinais atvejais valgome mėsėdžius, pvz. šunis). Gyvūnų mėsa – labai toksiška, tai sukelia ligas. 80% apsinuodijimo maistu atvejų yra valgant mėsą ir jos produktus. Mėsoje trūksta gyvybiškai svarbių vitaminų ir mineralų, yra daugiau baltymų nei mums reikia. Valgydami mėsą verčiame savo kūną adaptuotis prie nenatūralios dietos, tokios, kuriai jis nesukurtas. Mūsų dantys ir žarnynas labai skiriasi nuo mėsėdžių gyvūnų. Vaisiais mintančių primatų anatomija ir fiziologija yra mums artimesnė. Yra ir daugiau priežasčių būti vegetaru. Mėsą vartoti – neefektyvu ir brangu. Daug kilogramų javų turi būti sušerta naminiams gyvuliams tam, kad būtų paruoštas vienas kilogramas mėsos; Naminių gyvulių baltymų perdirbimas – neefektyvūs, neproduktyvūs. Iš hektaro javų gausime 5 kartus daugiau baltymų nei iš gyvulių, kurie gali pramistii iš viename hektare išaugintų pašarų. Jei auginsime pupas, ankštinius augalus – gausime 10 kartų daugiau baltymų, lapuotas daržovės – 15 kartų daugiau. Kai kurios daržovės – dar efektyvesni baltymų šaltiniai.

Trys Gunos

Gamtos energija yra 3 rūšių. Šios rūšys vadinamas Gunomis ir egzistuoja kartu: satva (sattva) sąlygoja grynumą ir švarumą, radžas (rajas) – aktyvumą, aistrą, pokyčius ir tamas (tamas) – inerciją, tamsumą. Pvz. prinokęs obuolys turi daug satva energijos, iš obuolių padarytas džemas – radža energijos, obuolių vynas – tamas energijos. Šios trys sąvybės visuomet yra kartu, nesvarbu, kuri iš jų dominuotų atskiru atveju. Trys gunos apima visą egzistenciją, visus veiksmus. Jei žmogus vagia, jo poelgyje dominuoja radža, bet sprendimą ir motyvą vogti, priklausomai nuo situacijos, gali nulemti ir tamas, radžas, ir netgi satva energija. Kiekviename žmogaus poelgyje, kiekvienoje būsenoje viena iš gunų yra labiau išreikšta, tai atspindi poelgiuose ir mąstyme.

Satva- tyrumas, švarumas.

Satva maistas – tai maistas, kuris nuramina protą ir aštrina intelektą. Jis – šviežias, sveikas ir naturaliai skanus, be konservantų ar dirbtinių aromatų. Švieži ir džiovinti vaisiai ir uogos, šviežios vaisių sultys, žalios ar lengvai apkeptos daržovės, salotos, grūdai, pupos, ankštiniai augalai, riešutai, sėklos, rupi duona, medus, žolelių arbatos ir pieno produktai (pienas, sviestas, jogurtas). Satva maistas yra lengvai virškinamas ir tiekia daugiausia energijos, suteikdamas gyvybingumo, stiprumo ir ištvermės. Toks maistas padeda pašalinti nuovargį net tiems, kurie dirba įtemptą ir sudėtingą darbą.

Radža – superaktyvumas

Jogai vengia stimuliuojančio maisto. Svogūnai, česnakai, kava, arbata, tabakas turi daug radža energijos, kaip ir maistas, perkrautas prieskoniais ir druska, pusfabrikačiai ar užkandžiai. Rafinuotas cukrus, gaivieji gėrimai, šokoladas irgi turi daug radža energijos. Toks maistas stimuliuoja aistrą, gyvulišką pyktį, neleidžia protui pailsėti, skatina superaktyvumą. Tai ardo proto balansą, pusiausvyrą, o be harmonijos laimė neįmanoma.

Tamas – inercija.

Maistas, kuris sukuria sunkumo ir mieguistumo jausmą, dominuoja tamas energija: mėsa, žuvis, kiaušiniai, narkotikai, alkoholis, perkeptas, supakuotas maistas; fermentuoti, prisvilinti, kepinti, daug kartų šildyti, seni ar turintys koncervantų produktai. Grybai priklauso šiai kategorijai nes auga prietemoje.

Natūralūs produktai

Dar neseniai dauguma mėsą valgančių žmonių žvelgė į vegetarus kiek įtariai. Nors šiuo metu žmonės geriau informuoti, bet vegetariškos dietos yra vis dar atsisakoma, kaip “nepatrauklios”, neturinčios pakankamai maistinių medžiagų. Faktai rodo priešingai. Atlikti išsamūs medicininiai tyrimai įrodo, kad subalansuota vegetariška dieta – maksimaliai sveika, suteikianti visus baltyus, mineralus, patenkinanti visus kūno gyvybinius poreikius. Statistiškai vegetarai rečiau serga širdies, kraujagyslių, inkstų ligomis, vėžiu; jų atsparumas ligoms yra stipresnis; jie nelinkę nutukti kaip mėsą valgantys. Vaisių, daržovių, riešutų ,sėklų, ankštinių augalų ir grūdų pasirinkimas platus. Šie produktai gali būti paruošti įvairiai ir gali patenkinti įvairiausius skonius ir poreikius.

Baltymai

Daugiausia mėsą valgantys žmonės nepritaria vegetariškai dietai baimindamiesi, kad trūks baltymų. Ironiška, bet mėsą valgantys iš maisto gauna blogiausios kokybės baltymus – baltymus, kurie yra žuvę arba bemirštantys. Mes patys esame gyvūnai ir galime įsisavinti baltymus iš augmenijos, kaip ir visi žolėdžiai. Gyvulių baltymuose yra per daug šlapimo rūgšties, kepenys visų jų nesuskaldo; dalis pašalinama, bet dalis nusėda sanariuose, todėl kūnas tampa nelankstus, atsiranda artritas. Riešutai, pieno produktai ir ankštiniai augalai, ypač sojos pupos ir jos produktai (tufu, sojos pienas) turi daug aukštos rūšies baltymų. Vakariečiai apsėsti baltymų manijos, tikėdami, kad baltymų reikia daugiau nei iš tikrųjų. Nesutariama tarp skirtingų mokslininkų dėl tikslios baltymų normos. Pasaulio Sveikatos organizacija šiuo metu rekomenduoja 25-50 gr. baltymų dienai, kurių užtenka kūno audiniams palaikyti ir atstatyti.

Papildantieji produktai

Svarbiau už mūsų vartojamų baltymų kiekybę – jų kokybė. Baltymai sudaryti iš amino rūgščių, kurių dalį gali sintetinti pats organizmas. Bet kitos dalys privalo būti maiste. Raktas gerai subalansuotai amino rugštimis dietai – papildomų produktų derinys Mes kaip vegetarai turime valgyti maistą, kuriame yra įvairių baltymų. Keli pagrindiniai deriniai yra: grūdinė kultūra (rūpi duona, ryžiai, t.t.) su ankštiniais (pupos, žirniai ir lęšiai); ankštiniai ir pieno produktai; sėklos(sezamo, saulėgražos) su ankštiniais augalais. Trys klasikiniai paprasti patiekalai iliustruoja šį principą: dribsniai, kruopos su pienu, duona su sūriu, ryžiai su lęšiais. Patiekalai, kuriuose šių principų laikomasi, suteikia organizmui visus reikalingus baltymus.. Be to toks maistas yra lengvai paruošiamas, o išmoningas virėjas gali pasiūlyti visą patiekalų įvairovę.

Riebalai ir ląsteliena

Vegetariška dieta turi daug ląstelienos ir riebalų, kurių cheminė struktūra neskatina cholesterolio susiformavimo kraujuje. Ląstelienos, kuri yra neapdorotuose augaluose, trūkumas kenkia žarnynui. Tyrimai, atlikti Pietų Anglijoje, parodė, kad vegetarai suvartoja dvigubai daugiau ląatelienos nei mėsėdžiai. Jie suvalgo mažiau riebalų; Tie riebalai, kuriuos vartoja vegetarai neskatina cholesterolio didėjimo kraujuje – priešingai nei gyvuliniai riebalai.

Bananų – riešutų pyragas
Pyrago pagrindas:
200g avižinių dribsnių
175g kvietinių miltų
1 valg.š.medaus
150ml aliejaus
200g saulėgražų sėklių
vandens įmaišymui

Įdaras:
200g kešju riešutų
150g datulių
1 litras vandens
1 arb.š. tarkuotų apelsinų žievelių
1 arb.š. vanilės esencijos
2-3 bananai (įdarui ir papuošimui)
200 g smulkintų graikiškų riešutų (papuošimui)

Naudojama 23 cm skersmens apvali skarda kepimui. Į ją supilame aliejų. Ruošdami pyrago pagrindą, sumaišome visus ingredijentus, įpildami truputi vandens, kad juos sujungtų. Tešlą sudedame į riebalais išteptą skardą, ranka užtepdami tešlos ir ant skardos šonų. Kepame 10-15 min. 200 C temperatūroje, kol įgaus auksinę spalvą. Prieš išimant iš skardos, leidžiame atvėsti.

Ruošdami įdarą, visus ingredijentus, išskyrus bananus ir graikiškus riešutus, sudedame į elektrinį mikserį ir plakame kol susidarys vienalytė masė. Po to, gautą masę, supilame į puodą ir verdame ant žemos temperatūros iki sutirštės. Nuimame nuo ugnies ir leidžiame atvėsti.

2 griežinėliais supjaustytus bananus dedame sluoksniu ant pyrago pagrindo, atvėsusį įdarą ant viršaus ir puošiame likusiais banano griežinėliais bei smulkintais graikiškais riešutais. Prieš pateikdami laikome vėsioje vietoje.

Parengta pagal „THE BOOK OF YOGA (THE SIVANANDA YOGA CENTRE)“

Views All Time
Views All Time
3470
Views Today
Views Today
1
0 0