Žmogus, kurio nebuvo

Man Who Wasn’t There, The

Meilė, neištikimybė, šantažas, nusikaltimas ir bausmė

kriminalinė drama/komedija
Režisierius: Joel Coen
Scenarijaus autorius: Joel Coen, Ethan Coen
Prodiuseriai: Ethan Coen
Vaidina: Billy Bob Thornton, Frances McDormand, James Gandolfini, Michael Badalucco, Tony Shalhoub
Muzika: Carter Burwel
Sukurta: JAV (2001)
Trukmė: 116 min. (1 val. 56 min.)
Originalo kalba: anglų
Premjera Lietuvoje 2002 m. gegužės 10 d.

Straipsniai 1 reklama

Geriausias 2001 m. Kanų tarptautinio kino festivalio režisierius!!!

1949 m. Mažame Šiaurės Kalifornijos miestelyje gyvena labai nuoširdus vyras vardu Edas (akt. Billy Bobas Thorntonas). Jis nemėgsta labai daug šnekėti, todėl beveik su niekuo nekalba. Jis mėgsta rūkyti, todėl beveik neišsiima iš burnos cigaretės. Jis dirba kirpykloje, kuri priklauso žmonos Doris broliui Frankui (akt. Michaelas Badalucco). Edas nėra patenkintas savo gyvenimu, bet, kita vertus, net neįsivaizduoja, ką galima pakeisti, kad viskas būtų gerai. Kirpti plaukus ir daryti kvailas šukuosenas iki gyvenimo pabaigos jis nenori tai jau tikrai.

Edas labai sąžiningai myli savo žmoną Doris (akt. Frances McDormand), kuri yra visiškai jam abejinga arba tik profesionaliai apsimetinėja, kad myli. Šeimos problema yra labai paprasta – Doris nori susilaukti vaikų, bet Edas labiau domisi pianino skleidžiamais Bethoveno muzikos garsais, nei seksu lovoje.

Vieną paprastą dieną Edas sulaukia stebuklo. Į kirpyklą užeina kažkoks keistuolis Creightonas Tolliveris (akt. Jonas Polito) ir papasakoja apie lengvą galimybę praturtėti – atidaryti sauso drabužių valymo saloną. Tačiau pagrindinių įrengimų įsigijimui reikia investuoti 10 tūkst.JAV dol. Tokių pinigų nei vienas iš pradedančių verslininkų neturi, bet Edas ryžtasi vieną kartą pakeisti savo nuobodų ir rutininį gyvenimą. Išsiaiškinęs, kad jo žmona Doris jau senokai yra užmezgusi meilės romaną su savo bosu Didžiuoju Deivu (akt. Jamesas Gandolfini), gerasis kirpėjas pradeda vykdyti šantažo planą – 10 tūkst. JAV dol. arba informacijos apie neištikimybę paskleidimas.

Didysis Deivas yra labai gerbiamas ir žinomas miestelio žmogus. Jis puikiai supranta, kad į viešumą iškilusi paslaptingos meilės istorija ne tik pakenks geram įvaizdžiui, bet turės neigiamos įtakos lengvam uždarbiui. Juk jis yra visiškai priklausomas nuo žmonos ir direktoriauja ne kur kitur, o savo sugyventinei priklausomoje universalinėje parduotuvėje. Nenorėdamas didelių problemų, Didysis Deivas nusprendžia sumokėti reikalaujamą sumą, kaip jis pats įtaria, Creightonui Tolliveriui, kuris prieš keletą dienų taip pat kalbino investuoti į tą nelemtą sauso valymo verslą ir dabar kerštauja už neigiamą atsakymą.

Tačiau atėjęs į susitikimą sutartoje vietoje, Didysis Deivas išsiaiškina, kad visą tą laiką jį šantažavo Edas Crane’as, ir ryžtasi pasikalbėti vyriškai. Jis puola tylenį kirpėją, bet pats žiauriai nukenčia. Visai to nenorėdamas, Edas netyčia nužudo Didįjį Deivą.

Žiaurios žmogžudystės byloje policijos pareigūnai apkaltina Doris, kuri nieko neįtaria, kad konfliktą pradėjo jos vyras. Norėdamas išgelbėti žmoną nuo blogiausio teismo sprendimo, Edas pasamdo geriausią Šiaurės Kalifornijos advokatą Freddy Riedenschneiderį (akt. Tony Shalhoubas). Kad užtektų pinigų neįtikėtinai dideliam jo honorarui, nuteistosios brolis Frankas užstato kirpyklą bankui.

Bet visa tai tik painios kriminalinės meilės istorijos užuomazga.

Įdomus ir subtilus faktas. Filmo „Žmogus, kurio čia nebuvo” veiksmas vyksta miestelyje Santa Rosa, kuriame vystėsi režisieriaus Alfredo Hitchkocko 1943 M. trilerio „Abejonių šešėlis” („Shadow of a Doubt”) įvykiai. O tai yra mėgstamiausias visų laikų režisieriaus Joelio Coeno filmas, iš kurio jis pats nemažai išmoko.

Daugiau apie filmą:
http://us.imdb.com/Title?0243133

Views All Time
Views All Time
1982
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

34 + = 43