ŽAS

atlikėjas ŽAS
albumas LENINAS
išleidimo data 2000 04 06
įrašų kompanija PARTIJA
Nariai

Keistą Gidono Šapiro vardą paaiškina žydų kilmė. Kadangi šios tautybės žmonės neša laimę, tai Gidonas gerbiamas ir saugomas kaip grupės talismanas. „Bilas” buvo perkrikštytas Klintono garbei JAV ambasadoje – nė vienas nenorėjo laužyti liežuvio dėl jo neįprasto ir sudėtingo vardo. Šiaip būdamas geras žmogus pateisina šia pravardę, kurios dar nesuteršė jokia „Monika”…
Linas Mažeika grupėje yra muzikos autorius, gyvenime – samdomas dizaineris, sukūręs albumų viršelius grupėms BIX, FOJE, LEMON JOY, NP, MERLIN. „Ezopo” pravardę gavo dar būdamas reperiu, nes dainuodavo taip, tarsi pasakas sektų. Apie meilę „aistros šamanas” sako, kad „apie ją nereikia kalbėti. Joje reikia gyventi”. Prasmingi žodžiai…
Marius Berenis. Po „Trū Sabakos” vardu slepiasi begalinė „meilė” katėms. Taip Marius buvo pramintas tuomet, kai pasivijo katiną, kuris, jam prisimeilinęs, užuot murkęs ėmė pašėlusiai jį draskyti visai kaip „tikrą šunį”. Gyvenime jis – ŽAS dainų tekstų autorius, o šiuo metu visiems labai gerai žinomas radijo stoties M-1 D’Jus Marazo pravarde, kartu su Tomazu nuolat įlendantis tai į dievo, tai į demono kailį.
Linas Zareckas oficialiai gyvenime programuotojas ir dizaineris, o savo malonumui – tinginys. Linas vienintelis gana ilgai neturėjo pravardės. „Kai pradėjome Vilniaus plokštelių studijoje įrašinėti pirmąsias ŽAS dainas, gretimoje patalpoje repetavo vaikų choras, todėl mane kažkas ir pavadino „Choru”, – aiškina jis.

Istorija

Straipsniai 1 reklama

ŽAS susikūrimu laikomas momentas, kai 1993 metų vasarą Vilniuje, padedant A.Mamontovui, rinkiniui „Geras” buvo įrašytas pirmas jų kūrinys „Debilas ir bažnyčioje debilas”. Daina buvo įrašyta „ant smūgio”, todėl ir grupė buvo pavadinta „Žertva Ant Smūgio”. Ir nors dabar šis trijų žodžių junginys jau pamirštas, vyrukai, pasislėpę po raidėmis ŽAS, ir toliau sėkmingai drumsčia provincialią Lietuvos ramybę.

?aunioji ketveriukė aktyvią grupės veiklą pradėjo 1995 metais, įrašę jau legendiniu tapusį kūrinį „Ne pieną gėręs ne nuo pieno ir mirsi”. Tuo pat metu žasai kaip apšildanti grupė dalyvavo Foje koncerte Vingio parke. 1996 metais Koja Records išleido debiutinį grupės albumą „Ū-Žas”, sukėlusį nemažai triukšmo Lietuvos muzikiniame pasaulyje ir ilgam užklijavusį žasams skandalingiausios mūsų šalies grupės etiketę. Pasipylė skandalai koncertų metu, gatvėse, ir nuo monotonijos pavargusi publika tiesiog troško pamatyti iš arti tuos, kuriuos koncertų organizatoriai kviestis bijojo. Tais pačiais metais buvo nufilmuotas klipas žymiajai dainai „Ne pieną gėręs ne nuo pieno ir mirsi”, o Lietuvos radijo stotyse jau skambėjo kitas žasų kūrinys „Žas’ai rimti, bet negerti negali”.

1997 metais ŽAS išleido antrąjį savo albumą „Dozė”, sulaukusį daug teigiamų atsiliepimų iš garsių Lietuvos muzikantų ir šou biznio žmonių. Tada ir ėmė augti jų populiarumas… Buvo nufilmuoti klipai dainoms „Sudrumskime ramybę”, o vėliau ir „Man gerai”. 1997–ųjų vasarą žasai nutarė „atiduoti duoklę” techno muzikai ir ėmė įrašinėti albumą „Cechno”, kurio išleidimas dėl neaiškių prieŽASčių buvo vis atidėliojamas. Tik 1997–ųjų gruodį ŽAS išleido singlą „Man gerai”, kuriame jau nebesijautė senojo grupės stiliaus.

1997–ųjų pabaiga žasams nusidažė įvairiomis šventinėmis spalvomis. Ar Kalėdinės dvasios ar kokios paslaptingos apraiškos paveikti, anksčiau garsėję kaip didžiausi mušeikos ir velnio nešėjai, žasai skandalingai atsisakė savo „blogiečių” vardo ir tapo „geriečiais”. Jie sudalyvavo keliuose labdaringuose koncertuose, tarp jų – projekte „Gelbėkim vaikus” ir įrašė į šio projekto kasetę dainą „Pasaka”, surengė Kalėdinę vakaronę su folkloro atlikėja Veronika Povilioniene ir kartu su ja išleido bendrą darbą „Medinis skaitmeninis”. Tą pačią gruodžio 24–ąją gerbėjai pamatė ir jų naują klipą „Norėjau skristi”.

Metų pabaiga pasižymėjo ir apdovanojimų ceremonijų gausa, kurių nominantų sąrašuose atsidūrė ir ŽAS. Radiocentro 97–ųjų metų apdovanojimuose jie gavo statulėlę už geriausią alternatyvą. Bravo’97 ceremonijoje žasai buvo nominuoti net į tris – geriausios grupės, geriausios roko grupės ir publikos numylėtinių nominacijas, tačiau nieko nelaimėjo.

1998–ųjų metų pradžioje žasai gavo radijo stoties M-1 apdovanojimą už pirmąjį lietuvišką kūrinį („Norėjau skristi”), pasiekusį M-1 TOP 40 viršūnę! 1998 kovo mėnesį muzikos prekių parduotuvėse atsirado naujasis, taip ilgai kurtas jų albumas „Man dar geriau”. Jokio roko, jokios alternatyvos, tiesiog šokių muzika. Žasai nenustojo stebinti. Milžinišku koncertiniu turu praūžę per Lietuvą, jį užbaigė grandiozine 3–jų metų gimtadienio švente Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose. Savo gerbėjams jie paruošė staigmeną, pakeitę paprastus popierinius bilietus kompaktiniais diskais su įrašyta dainos „Norėjau skristi” klubine versija.

1999-iais Radiocentro apdovanojimų ceremonijoje debiutavo penktasis ŽAS narys – kryžius. 1999-ųjų balandžio 15 d. įvyko naujo singlo „Po stikliuką” pristatymas, kurio metu grupė ŽAS, neprarasdama išradingumo, suvaidino vestuves. Balandžio 22 d. Žalgiriui laimėjus Eurolygos taurę, visą savaitę kiekvienas lietuvis skandavo savo dievaičių krepšininkų vardus ir bendros grupės ŽAS ir Žalgirio dainos fragmentus: „…eurolyga – ga, eurolyga – ga, žalgiriečius žino kiekvienas…”.

Tų pačių metų lapkričio 18 d. grupės nariai nusprendė apsilankyti Lietuvos Respublikos Seime. Šią ekskursiją žasams pasiūlė ir surengė politikos apžvalgininkas, LTV laidos „Spaudos klubas” vedėjas Audrius Siaurusevičius. Ten apsilankę grupės nariai suspėjo ne tik apžiūrėti savo būsimas darbo vietas, bet ir su jas tuo metu užimančiais politikais aptarė Lietuvos ekonominę situaciją ir išeities iš esamos krizės galimybes.

Gruodžio 5 d. ŽAS koncertavo grupės „Nerija” 30-metyje. Tą vakarą, kaip prisimena Choras, jauniausias grupės pasirodymą stebėjęs žiūrovas buvo Rimas Kurtinaitis, todėl žasai pirmą kartą gyvenime pajuto didžiulį jaudulį prieš savo pasirodymą scenoje.

2000-ųjų balandžio 6 dieną pasirodė du metus brandintas ŽAS albumas „Leninas”, kuriame surinkti žymiausi žasų singlai „Po stikliuką”, „Turisto lituano”, „Gyvenimas veža”, „Nes viskas ore” ir visiškai nauji grupės kūriniai. Šiam albumui išskirtinumo suteikia tai, kad žasų talismanas pradėjo dainuoti! Bilas įdainavo vienintelį kūrinį „Esu aš Bilas” ir žada gerbėjams tokių staigmenų pateikti daugiau.

Aiškindami albumo pavadinimą, žasai pareiškė: „…Leninas” todėl, kad gražiai skamba ir todėl, kad Leninas – tai praėjusio šimtmečio žmogus, kuris pasidarė didžiausią savo asmenybės reklamą”.

Paruošta pagal www.zas.lt ir muzikos savaitės informaciją.

Views All Time
Views All Time
4065
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

− 2 = 5