Tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam” pavasarį pasitinka su šypsena

Nebyli kino estetika, spalvos ir garsai, priverčiantys žiūrovus juoktis, poetiška komedija, pati lėčiausia kino istorijoje persekiojimo scena – visi šie apibūdinimai skirti režisierių trijulės iš Belgijos filmui „Fėja”, kuris pirmąją pavasario dieną atidarys septintąjį Tarptautinį moterų filmų festivalį „Šeršėliafam”.

„Atskleisiu jums paslaptį, kad mūsų humoro stilius ir sėkmė glūdi paprastume”, – teigia vienas iš filmo kūrėjų Dominique’as Abelis, kurį Paryžiuje pakalbino kino apžvalgininkas Edvinas Pukšta.

Filmo kūrėjai žiūrovams jau pažįstami iš Lietuvoje rodytų poros jų filmų – „Ledkalnio” ir „Rumbos”, todėl ir Kanų festivalio paralelinėje programoje rodyta „Fėja” lieka ištikima režisierių stilistikai ir garantuoja juoko dozę žiūrovams.

Straipsniai 1 reklama

„Filmuose visuomet akcentuojame rimtus dalykus, kuriuos slepiame po šypsena, humoru ir saviironija. Mūsų nedomina banalūs juokeliai. Mums svarbu, kad seanso ar pasirodymo metu smagiai kvatojęs žmogus pasikrautų minčių apmąstymams. Nelaikome savęs politikais, bet nebijome kalbėti apie socialines problemas”, – sako viena iš filmo režisierių ir aktorių Fiona Gordon.

Komedijoje „Fėja” pasakojama apie Havro miesto viešbutyje dirbantį naktinį sargą Domą, kuris vieną vakarą pamato be lagamino įeinančią basą moterį. Prisitačiusi Fionos vardu, ji sakosi esanti fėja ir pažada išpildyti tris Domo norus. Rytojaus dieną, kai abu norai jau išpildyti, Fiona pradingsta. Tačiau Domas jau spėjo įsimylėti žaviąją fėją ir labiau už viską pasaulyje trokšta ją surasti.

Filmas, kuriame dominuoja komiškos scenos, atrodo paremtas improvizacijomis ir spontaniška provokacija. Tačiau filmo kūrėjai tvirtina, kad netgi patys ilgiausi ir sudėtingiausi epizodai būna smulkmeniškai suplanuoti ir surepetuoti, o kiekvienam filmui jie ruošiasi bent dvejus metus. Jie taip pat turi įsirengę specialų repeticijų kambarį ir į scenarijų įrašo tik pasiteisinusias idėjas.

Režisieriai Dominique’as Abelis ir Fiona Gordon susipažino vaidindami burleskos spektakliuose, kur ruošdamiesi spalvingiems šou pradėjo eksperimentuoti su video instaliacijomis, taip priartėdami prie kino. Vėliau prie jų prisijungus aktoriui Bruno Romy, trijulė sukūrė tris įsimintinus filmus, kuriuose kalbos nedaug, tačiau muzika, kūno plastika, estetika, humoras ir poezija vaidina pagrindinius vaidmenis.

„Fėja” yra vienas iš festivalio „Šeršėliafam” pagrindinės programos filmų, kurioje puikuojasi dar aštuoni kino pasaulyje jau įvertinti kūriniai. Be pagrindinės programos festivalyje taip pat bus parodyti debiutiniai moterų filmai konkursinėje programoje, pristatyti specialieji seansai ir lietuviška premjera, intriguojančios filmais „Lotynų Amerikos moterys” ir „Neatrastas švedų lobis – Mai Zetterling” programos, taip pat – aktorių Catherine Denevue ir Gabijos Jaraminaitės-Ryškuvienės filmų retrospektyvos, kovo 9 d. žiūrovai bus kviečiami į trumpametražių filmų naktį.

Moterų filmų festivalis „Šeršėliafam” kovo 1–11 d. vyks Vilniuje kino teatruose „Pasaka” ir „Skalvija”. Iki kovo 17 d. Festivalis vyks kituose Lietuvos miestuose: Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Druskininkuose, Palangoje ir Nidoje.

Filmo „Fėja” video pristatymai:

http://youtu.be/3V6jk9t5T94

http://www.youtube.com/watch?v=buWIN7iUlJ8

http://youtu.be/a0aYa3IZXC4

Views All Time
Views All Time
3103
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

33 − = 31