Smūgiuok kaip Beckhamas

Bend It Like Beckham

Futbolu labiausiai domisi vyrai, o didžiajai daugumai moterų šis populiarus žaidimas asocijuojasi su 22 kvailiais, lakstančiais po didelę aikštę…

komedija
Režisierius: Gurinder Chadha
Scenarijaus autorius: Gurinder Chadha, Paul Mayeda Berges
Vaidina: Parminder K. Nagra, Keira Knightley, Jonathan Rhys-Meyers, Anupam Kher, Archie Panjabi, Shaznay Lewis.
Sukurta: Vokietija, D.Britanija, JAV (2002)
Trukmė: 112 min. (1 val. 52 min.)
Originalo kalba: anglų
Premjera Lietuvoje 2003 m. balandžio 4 d.

Straipsniai 1 reklama

Jau nuo senų laikų futbolu labiausiai domisi vyrai, o didžiajai daugumai moterų šis populiarus žaidimas asocijuojasi su 22 kvailiais, lakstančiais po didelę aikštę paskui vieną kamuolį. Indų kilmės režisierė Gurinder Chadha sugalvojo šiek tiek pakeisti šias kategoriškas nuostatas ir sukūrė romantinę komediją, kurios pagrindine herojė yra futbolą dievinanti mergina.

Londone gyvenanti 18-metė Jesminder Bhamra (akt. Parminder K.Nagra) meta drąsų iššūkį savo šeimos iš Indijos papročiams ir tradicijoms. Kiekvieną laisvą akimirką ji žaidžia futbolą parke su vaikinais, trokšta tapti profesionalia futbolininke ir svajoja kada nors išbėgti į aikštę su Anglijos rinktinės marškinėliais. Tačiau tokiomis nerealiomis svajonėmis Jess kol kas gali pasidalinti tik prieš savo mėgstamo futbolininko plakatą. Ji beprotiškai dievina „Manchester United” komandos žaidėją Davidą Beckhamą. Ji nori išmokti valdyti kamuolį taip profesionaliai ir spirtį jį taip taikliai, kaip tai daro Davidas Beckhamas.

Panašaus pobūdžio sumanymas nepatinka merginos tėčiui ir mamai. Jie visiškai netoleruoja tokio nepadoraus žaidimo, kuriame žiūrovai aiškiai mato žaidėjų apnuogintas kojas. Indų kultūrą ir papročius puoselėjantiems tėvams svarbiausiu gyvenimo tikslu yra pasiekti, kad žavioji dukrelė gautų aukštojo mokslo diplomo, tobulintų kulinarijos įgūdžius ir kuo greičiau susirastų gerą indų kilmės vyrą.

Nenorėdama visai susipykti su savo šeimyna, Jess nusprendžia niekam nepasakoti apie intensyvias treniruotes moterų futbolo klube „Hounslow Harriers”. Joje žaidžiančiai geriausiai draugei Juliette (akt. Keyra Knightley) taip pat nesvetimos amžinų nesutarimų su tėvais problemos. Merginos mama (akt. Juliet Stevenson) karštligiškai nekenčia futbolo, todėl įkalbinėja dukterį kuo greičiau užbaigti tas nesąmoningas treniruotes, dėvėti madingus drabužius ir dažniau vaikščioti į pasimatymus.

Tačiau Juliette į treniruotes eina ne vien tik dėl futbolo, bet ir dėl jauno airių kilmės trenerio Joe (akt. Jonathas Rhysas-Meyersas), kuris vadovaujasi nerašyta taisykle – „Negalima susitikinėti su savo komandos žaidėjomis”. Treniruotėse merginos mokosi įvairių futbolo gudrybių ir su kiekviena diena tampa perspektyviomis žaidėjomis. Tolesnė jų ateitis ir karjera priklausys nuo svarbių kontrolinių varžybų, kurias turėtų stebėti Amerikos universiteto skautai. Jess labai norėtų aikštėje pademonstruoti visus geriausius savo sugebėjimus, bet tam gali sutrukdyti maža problemėlė: būtent tą pačią dieną yra numatytos jos vyresnės sesers vestuvės.

Apie filmo „Smūgiuok kaip Beckhamas” sėkmę akivaizdžiai byloja jo iškovoti apdovanojimai tarptautiniuose kino forumuose. Svarbiausia, kad didžąją dalį prizų skyrė ne kino kritikai ir žiuri komisijų nariai, bet filmą pamatę žiūrovai. „Spirk kaip Beckhamas” nusipelnė publikos simpatijų apdovanojimų Toronto, Lokarno, Norvegijos, Sidnėjaus ir Bordo kino festivaliuose, o taip pat sulaukė labai gerų atsiliepimų iš Karlovy Varų ir Sundance festivaliuose apsilankiusių kino specialistų. Be to režisierės Gurinder Chadha romantinė komedija pretendavo į BAFTA premiją geriausio britų filmo nominacijoje ir Europos kino akademijos apdovanojimą geriausio europietiško filmo nominacijoje.

Filme meistriškai susipina britiškas humoras, Bolivudo kino tradicijos, romantinės meilės istorijos, skirtingų tautų papročių sukeliamos juokingos scenos, populiari įvairių kultūrų muzika ir jo didenybė Futbolas. Kartu su didžiojo ekrano debiutante Parminder K.Nagra filme vaidina britų kino ateitimi vadinama gražuolė Keyra Knightley („Žvaigždžių karai. Epizodas I – Pavojaus šešėlis”, „Karibų jūros piratai”), 270-tyje Bolivudo juostų nusifilmavęs indų kino veteranas Anupamas Kheras ir netgi popgrupės „All Saints” dainų autorė Shaznay Lewis.

Tai su meile nufilmuota istorija ne tik apie futbolo žavesį, skirta moterims ir merginoms, bet puikiai tinkanti vyrams ir vaikinams. Davidas Beckhmas jame nevaidina, bet oficialiai leido scenarijuje naudoti savo vardą. Garsusis Anglijos rinktinės futbolininkas romantinę komediją „Smūgiuok kaip Beckhamas” įvertino „šešiais balais iš penkių galimų”.

Daugiau apie filmą:
http://us.imdb.com/Title?0286499

Views All Time
Views All Time
4050
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

+ 7 = 11