Pakeliui į Wackeną: „Open Hell Fest 2002”

Šių metų pradžioje užklydau į internetinį puslapį www.wacken-open-air.de, pamačiau grupių, dalyvausiančių festivalyje, sąrašą ir pradėjau labai rimtai brandinti mintį apie patekimą į jį. Kas dar nežino, kalbama apie Wacken Open Air – vieną didžiausių metalo muzikos fiestų ne tik Vokietijoje, bet ir visoje Europoje. Nors teko nuvažiuoti į Metalmania bei Ozzfest Lenkijoje, Wackeno trauka nuo to nė kiek nesumažėjo, greičiau atvirkščiai.

Taigi, liepos pradžioje pradėjau intensyviai ieškoti transporto, juolab kad geras draugas gavo 5 akreditacijas (nemokamas praėjimas) ir vieną iš jų paskyrė man. Pasirodė, kad tai nepaprasta užduotis. Mašina, kuria pažįstami jau trečią kartą susiruošė į festivalį, šiemet lyg tyčia buvo pilna. Tuo tarpu kitų idėjų, neskaitant gana nepigaus varianto, t.y. vykti mikroautobusu iš Kauno, nebuvo. Kai viltis pakliūti į Wackeną sumenko, netikėtai pasitaikė labai viliojantis pasiūlymas – važiuoti su OBTEST muzikantais į turą, kuris kaip tik vedė į Vokietiją, o po to bandyti tranzuoti iki Wackeno. Žinoma, šiuo pasiūlymu ir pasinaudojau.

Liepos 24 d. vakare prasidėjo mūsų kelionė. Važiavome mikroautobusu aštuoniese: Obtestai ir mes keturiese. Taigi, vairuoti teko patiems. Gana greitai pravažiavome Lietuvos-Lenkijos sieną, nors prieš tai nemažai sugaišome, kol gavome draudimą mašinai. Laukė ilga ir varginanti kelionė per Lenkiją (kas važiavo, be abejo, žino). Pirmasis vežėjas pasišovė nuvairuoti iki pat Čekijos, kur planavome normalią nakvynę (pirmoji naktis nusimatė mašinoje). Lenkijoje patyrėme pirmąjį nuotykį – teko mokėti baudą už greičio viršijimą. Laimei, lenkų policija tokia pat „sukalbama” kaip ir mūsiškė, tad tiesiai į kišenę nukeliavo 50 zlotų, nes kitaip tektų pakloti 150, o gal ir daugiau. Toliau važiavome be panašių kuriozų ir liepos 25 d. vakare pervažiavome Čekijos sieną. Tada vėl prasidėjo nesusipratimai: Čekijoje reikia mokėti kelių mokestį, už kurį duodamas specialus lipdukas. Jei policija sugautų be jo, grėstų didelė bauda. Kol ieškojome kur jį gauti, nuo muitinės nuvažiavome gana toli, bet teko grįžti, juolab kad reikėjo išsikeisti pinigų. Tada paaiškėjo, kad viena keitykla nedirba, o kitoje aptarnaus tik po pusvalandžio. Gaišome brangų laiką, nes pradėjo temti, o mums ne tik reikėjo surasti nakvynei nuošalesnę vietą, bet spėti ir palapines pasistatyti. Galiausiai gavome lipduką ir kronas, bet dar reikėjo alaus. Su vietinių pagalba radome kaime parduotuvę-barą-pilstyklą, kurioje pajutome Čekijos dvasią. Gavę ko norėjome pasukome ieškoti vietos nakvynei. Greitai akį patraukė šalia miško esanti pieva, kuri tam tikslui puikiausiai tiko. Įsikūrėme iki visai sutemstant, po to vakarieniavome, nepamiršdami įvertinti ir čekiško alaus skonio. Naktį gerokai atšalo (vis dėlto buvome kalnuotoje vietovėje, dargi netoli kalnų upės), tad išsiskirstėme po palapines.

Straipsniai 1 reklama

Liepos 26 d. ryte nusiprausėme upėje ir vėl žvalūs tęsėme kelionę į Volynę – apie 100 km į pietvakarius nuo Prahos esančią vietovę, kurioje OBTEST turėjo dalyvauti Open Hell Fest renginyje. Tai jau penktasis festivalis, skirtas daugiausia black/death/thrash stilių muzikai. Atvykome 17 val., kai jau buvo pradėję groti čekai CRUSHER. Žinia, užsienyje koncertai vėluoja retai, todėl tol kol gavome dalyvių korteles, ši grupė baigė savo pasirodymą. Programoje CRUSHER apibūdinami kaip tikri čekų scenos veteranai, grojantys death/thrash metalą.

Toliau sekė čekų SABATHORY pasirodymas. Ši trijulė scenoje atrodė labai gerai, jų atliekamas brutalus death metalas sulaukė ovacijų, nors publika prie scenos dar neskubėjo. Tiesa, ten erdvės buvo gana mažai, didžiąją dalį užėmė sėdimos vietos. Nors SABATHORY grojo techniškai, jų muzikoje įžvelgti kokių nors naujovių buvo sunku. Matyt, ką nors išrasti tradiciniame death metalo stiliuje šiandien vargu ar įmanoma. Vis dėlto SABATHORY paliko gerą įspūdį.

LOCOMOTIVE. Tai vėlgi čekai, kurių muzika apibūdinama kaip brutalaus hard core ir thrash metalo mišinys. Šios grupės klausytis buvo tiesiog linksma, be to, jos nariai scenoje atrodė gana įdomiai. Tai du masyvūs vyresnio amžiaus dėdės (vienas iš jų vokalistas), žymiai jaunesnis ir daug liesesnis gitaristas ir būgnininkas, apie kurio amžių ir kompleksiją spręsti sunku. Muzikoje nebuvo nieko originalaus, taigi LOCOMOTIVE išsiskyrė nebent tuo, kad core grojančių grupių Open Hell Fest tą dieną daugiau nebuvo.

Atėjo eilė mūsiškiams. Kadangi OBTEST Čekijoje koncertavo pirmą kartą ir iškart pateko į didelį ir žinomą festivalį, muzikantai baiminosi, kad gali būti specialiai sugadintas garsas ar būti kitų nesklandumų. Vis dėlto 45 minutes trukęs pasirodymas praėjo gana sklandžiai, nors nutrūkusi gitaros styga privertė jį laikinai nutraukti. OBTEST buvo priskirti prie festivalio žvaigždžių, todėl prie scenos smalsumo vedama susirinko gausi headbangerių minia. Mes taip pat buvome jų tarpe ir, manau, deramai palaikėme saviškius. Nors dainų tekstų apart mūsų niekas nesuprato, tikriausiai sceninė apranga patraukė daugelio žiūrovų dėmesį. Tad po pagrindinio pasirodymo buvo dar ir bisas, nes publika ilgai skandavo: OBTEST… OBTEST… OBTEST…

Toliau scenoje pasirodė TORTHARRY. Tai viena iš garsiausių Open Hell Fest dalyvavusių čekų grupių. Jų death/thrash stiliumi atliekama muzika gana įdomiai paįvairinta specifiniais efektais, netradicinėmis instrumentuotėmis ir netikėtais eksperimentais, todėl toli gražu netelpa į minėtų stilių rėmus. Be to, scenoje muzikantai atrodė neįprastai, nes buvo apsirengę baltais drabužiais, fasonu panašiais į pižamas arba pliažui skirtus kostiumus. Grojant TORTHARRY prie scenos jau nebebuvo laisvos vietos, nes metalistai pagaliau prisiminė, kad nereikia sėdėti. Festivalio atmosfera vis labiau kaito…
TORTHARRY pakeitė amerikiečiai AVERSE SEFIRA. Beje, festivalyje turėjo dalyvauti dar viena grupė iš JAV – VESPERIAN SORROW, tačiau dar prieš išvažiuojant tinklapyje radau pranešimą, kad dėl kažkokių priežasčių šios grupės nebus. Tiesą sakant, geriau būtų atvirkščiai. VESPERIAN SORROW groja gana savitą ir įdomų atmosferinį black metalą, o AVERSE SEFIRA – visiškai nuobodų, šablonišką, bekompromisinį blacką. Vokalisto išdažytas veidas ir visa galva bei „lojantis” balsas (ne tik dainuojant, bet ir kalbant) taip pat nepaliko didelio įspūdžio, todėl apie juos ilgiau neverta kalbėti. O štai VESPERIAN SORROW neatvykimas – tikrai nemažas nuostolis. Nepamačius jų gyvai, tenka pasitenkinti CD „Beyond the Cursed Eclipse”, kurį gavau dovanų jau Wackeno festivalio Metal Markete, bei vienu kūriniu Open Hell Fest rinkinyje, kurį parsivežiau iš šio festivalio.

Vėliau išėjo švedų DIABOLICAL. Nors festivalio programoje ši grupė itin išgirta ir apibūdinta kaip grojanti labai technišką melodingą death metalą, nieko techniško, o juo labiau melodingo bent jau aš jų muzikoje neišgirdau. Tai gana vidutiniška komanda, kokių skandinavų metalinėje scenoje surastum ne vieną šimtą. Publika juos sutiko labai šiltai, tačiau jokio stebuklo DIABOLICAL neparodė. Negalima sakyti, kad švedų grupės išsisėmė, bet naujai atsirandančios neabejotinai kopijuoja senbuves.

Atėjo eilė čekų HYPNOS. Dar gerokai prieš šios grupės pasirodymą vienas čekas, su kuriuo susipažinau, primygtinai siūlė pamatyti HYPNOS, nes, pasak jo, tai geriausia ir garsiausia čekų komanda. Ką gi, nuėjau prie scenos, kad galėčiau juos geriau įvertinti, ir…tikrai likau sužavėta. HYPNOS atliekamas death metalas neatrodė eilinis ir šabloniškas, jame netrūko nei melodingumo, nei puikios grojimo technikos. Patikėjau, kad šie čekai gerai žinomi ne tik savo šalyje, bet ir užsienyje. Mano manymu, tai buvo geriausias pirmosios festivalio dienos pasirodymas (drauge su OBTEST, cha cha).

Vėl švedai, besivadinantys IN AETERNUM. Ir vėl eiliniai skandinavų scenos atstovai, kurie man paliko dar mažesnį įspūdį negu DIABOLICAL. Jų muzika – kažkoks chaotiškas black/death/thrash mišinys, nelabai vykęs ir gana primityvus. Žodžiu, švedai šį kartą niekuo nenustebino. O galbūt mes jau persisotinome aukštesnio lygio jų grupių muzika?

Pirmąją Open Hell Fest dieną užbaigė čekų AVENGER. Pradėjo jaustis nuovargis po kelionės (vis dėlto buvo jau 00:40), taip pat prisidėjo apnūdimas nuo nemažo alaus kiekio (kiekvienas gavome po šūsnį talonų, už kuriuos dalyviams jį dalijo nemokamai), taigi AVENGER klausėme viena ausimi. Galiu tik pasakyti, kad jie groja death/black metal stiliumi, gal ir įdomiai, bet iš esmės nieko naujo. Nelabai supratau, kodėl būtent jie buvo headlineriai, jau verčiau būtų HYPNOS.

Tai tokie įspūdžiai iš pirmos Open Hell Fest dienos. Deja, antroje, kurios programa prasidėjo liepos 27 d. 11:30, mes negalėjome dalyvauti, nes tos pačios dienos vakare OBTEST turėjo groti Vokietijoje, klube netoli Annabergo-Buchholtzo. Antroji diena, be abejo, buvo įdomesnė, nes pasirodė tokios gerai žinomos grupės kaip CENTINEX, ROOT, DESASTER, WITCHBURNER. Taigi, belieka remtis renginio programa bei turimais įrašais ir trumpai apibūdinti josios dalyvius.

ADULTERY (Čekija, black/pagan/folk metalas, tokio stiliaus čekų grupių yra mažai). MORTIFILIA (Čekija, melodingas death metalas, jų muzika pastebimai įtakota švedų scenos). COLP (Čekija, thrash metalas, turintis sąlyčio su hard core). SUNGATE (Slovakija, įdomūs tuo, kad nėra vokalo). Kadangi, kaip jau minėjau, parsivežiau festivalio grupių rinkinį, kuriame yra ir SUNGATE kūrinys, nuo savęs galiu pridėti, kad grupės muzika labai savotiška, nes joje galima aptikti doom, black, heavy metalo elementų, o vietomis grojamas tiesiog rokas. INGROWING (Čekija, ekstremalus, greitas ir niekuo nepagražintas grind core). DARKFALL (Austrija, gana įdomus melodingas death metalas, sakyčiau pernelyg stipriai įtakotas panašaus stiliaus skandinavų grupių, bet klausosi maloniai). WITCHBURNER (SODOM Nr. 2, turbūt taikliausias ir viską pasakantis apibūdinimas). SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY (Čekija, savotiška doom metalo ir folkloro kombinacija, grojama ir roko, ir klasikinei muzikai būdingais instrumentais). MAY RESULT (Serbija, melodingas black metalas). Tam tikros egzotikos suteikė faktas, jog grupė pranešė atvykstanti traukiniu, kad galėtų sudalyvauti festivalyje. Entuziazmas ar tiesiog reklaminis triukas? AGE OF STORM (Čekija, doom/death metalas, jokių eksperimentų, kurie kai kurias tokio stiliaus grupes nuvedė į aklavietę). DETONATION (Olandija, sunkiai apibūdinamas įvairių metalo krypčių miksas). Ši grupė festivalyje pakeitė jau anksčiau minėtus VESPERIAN SORROW. DESASTER (Vokietija, thrash/black/speed metalo mišinys, net keista tokią grupę girdėti šiandien, nes šie stiliai buvo madingi 80-aisiais…). DEBUSTROL (Čekija, thrasheriai, scenos veteranai, apie kuriuos vargu ar negirdėjo bent vienas čekų metalistas). O aš tai iš tikrųjų negirdėjau. Bet turbūt atleistina, nes čekų metalinė scena pas mus nėra gerai žinoma. ROOT (Čekija, doom/black metalas su gotikos elementais). Mes labai norėjome pamatyti šią grupę, deja. ROOT išleidę 6 albumus, o jų vokalistas, kuriam jau virš 50 metų, balso jėga nenusileidžia net operos dainininkams. CENTINEX (Švedija, death metalas, vietomis pereinantis į blacką). Tai neabejotinai garsiausia festivalio grupė, kurią aš asmeniškai labiausiai ir norėjau išvysti, vėlgi deja… Galima sakyti, kad CENTINEX kurį laiką buvo paskendę begalinėje švedų metalo grupių jūroje, tačiau su disku „Diabolical Desolation” galiausiai priėjo vos ne iki skandinavų scenos elito. Ir DARK STORM (Čekija, black metalas). Man atrodo keista, kad ir antrąją dieną užbaigė čekų grupė, nors headlineriai neabejotinai turėjo būti CENTINEX. Tiesa, programoje kalbama apie kažkokį šou su ugnimi ir kitais efektais, kurį DARK STORM turėjo parodyti. Galbūt dėl to jie užbaigė programą.

Taigi, toks tas Open Hell Fest. Beje, festivalio programoje nuskambėjo ir gana pesimistinė gaida. Pasirodo, jis nėra labai pageidaujamas Volynėje, ir jos valdžia laukia kokio nors rimto incidento, kad galėtų uždrausti šį renginį. Ta proga žiūrovai ir dalyviai buvo perspėti padoriai elgtis ne tik festivalio zonoje, bet ir už jos ribų, antraip gali būti, kad penktasis Open Hell Fest buvo paskutinis. Norisi tikėti, kad taip nebus…

Daugiau informacijos apie festivalyje dalyvavusias grupes galima rasti šiuose puslapiuose:

www.sweb.cz/crusher.crusher
www.locomotive.szm.com
www.obtest.lt arba www.obtest.webpark.cz
www.geocities.com/SunsetStrip/Cabaret/1356
www.aversesefira.com
www.hypnos.cz
http://w1.262.telia.com/~u26204103
www.avenger.web.wo.cz
www.mortifilia.kgb.cz
www.mujweb.cz/www/colp
www.sungate.sk
www.ingrowing.wz.cz
www.8ung.at/darkfall
www.undercover-records.de
www.redblack.cz/silentstream
www.vesperiansorrow.net
www.total-desaster.de
www.debustrol.hyperlink.cz
www.redblack.cz/root
www.centinex.org

Birutė Surinėnaitė

Views All Time
Views All Time
1561
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

+ 62 = 71