Norinčius kurti filmus vėl kvies „Vasaros media studijos“

Praūžus Lietuvos kino apdovanojimams visus mylinčius kiną pasitinka dar vienas, jau tradiciniu tapęs, kino projektas „Vasaros media studija”.

Jau vienuoliktą kartą vykstantis edukacinis projektas vėl buria kino studentus bei profesionalus leistis į kino kūrybos bei gamybos labirintus. Kasmet „Vasaros media studija”, gilindamasi į aktualiausias jaunojo lietuviško ir europietiško kino problemas, ieško naujos aktualios temos, kuri praplėstų jaunųjų kino kūrėjų teorines ir praktines žinias profesionalios kinematografijos srityje.

Nuo birželio 20 iki liepos 5 dienos dalyviai klausys paskaitų, dalyvaus individualiuose užsiėmimuose su dėstytojais, patys kurs filmus. Dviejų savaičių projektą sudaro teorinė dalis – paskaitos, kurias skaito tarptautinio lygio kino profesionalai, ir praktinė dalis – trumpametražių filmų kūrimas tarptautinėse grupėse.

Straipsniai 1 reklama

Dešimt filmavimo komandų, kuruojamų Lietuvos bei užsienio profesionalų, gilinsis į duotos temos bruožus bei bandys įgyvendinti meninius stilistinius atradimus savo sukurtoms istorijoms pasakoti.

Kiekvienais metais studentai gauna apibrėžtą filmavimo užduotį. Ankstesnių projektų metu dalyviai jau analizavo dialogo, darbo su aktoriais, vaizdo, muzikos ir garso kine aspektus. Šiemet jaunieji kūrėjai bus skatinami profesionaliai ir originaliai pažvelgti į dokumentinį pasakojimą. „Vasaros media studijos 2009” idėja yra glaudžiai susijusi su Europinio lygio kultūriniu reiškiniu – projektu „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009”. Taigi „Vasaros media studijos 2009″ temos atskaitos tašku tapo Vilnius, šiemet tituluojamas Europos kultūros sostine. „Vasaros media studijos” dalyviai bandys atsakyti į iškeltą uždavinį tema – „Vilnius – profesionalioji dokumentika didžiajam ekranui’.

Remiantis šia tema, kūrybinė dalyvių užduotis bus stebėti gyvą kultūrinį miestą, susirasti dokumentinio filmo idėją jame ir intensyvių seminarų bei praktinių užduočių metu sukurti 10 trumpametražių filmų kaip vientiso dokumentinio filmo sudedamąją dalį. „Vasaros media studijos 2009 ” yra galimybė pasiūlyti jauniesiems kino kūrėjams pažvelgti į Vilnių kaip įvairiapusį kultūrinį reiškinį savomis akimis, originalia kinematografine forma atskleisti įvairiausius charakterius ir gyvus personažus. Šis projektas suteikia studentams galimybę tobulėti profesiškai ir asmeniškai, plėsti pažiūras bei išmokti naujų kino gamybos dalykų.

Pasirinkta tema duos galimybę pažinti Vilnių ne tik užsienio studentams, tačiau ir miesto gyventojams pamatyti jį kitokį.

Dirbtuvių dalyviams padės intensyvūs teoriniai ir praktiniai seminarai, kuriuos ves pripažinti kino profesionalai iš Didžiosios Britanijos, Bulgarijos, Belgijos, Suomijos, Lenkijos bei Lietuvos. Witold Starecki (Didžioji Britanija), režisierius, prodiuseris bei įvairių filmų scenaristas, atskleis nesuvaržyto mąstymo galią dokumentinio filmo kūrime. Audrius Stonys (Lietuva), visiems kino mylėtojams gerai žinomas kūrėjas, kels tiesos klausimą kine, gilindamasis į faktus bei interpretacijas. Kodėl privalome mylėti Rytų Europos dokumentiką, pasakos daugiau nei 20 metų dirbantis dokumentikos srityje Tue Steen Muller (Danija). Anne Levy-Morelle (Belgija), pedagogė bei režisierė, sieks gilesnio žvilgsnio į dokumentikos autentiškumą. Heikki Ahola dokumentinių filmų režisierius, montuotojas ir pedagogas (Suomija) gilinsis į skirtingas trumpametražių dokumentinių filmų perspektyvas. O nepriklausomų filmų kūrėjas bei scenaristas Bartek Konopka (Lenkija) ieškos netikėto požiūrio dokumentinėje istorijoje.

Šie dėstytojai skaitys paskaitas anglų kalba, ves intensyvius mokymus, scenarijų rašymo konsultacijas, koordinuos filmavimų eigą bei prižiūrės filmų montažo darbus.

„Vasaros media studija‘ yra Europos Komisijos MEDIA Training programos projektas. Jį organizuoja Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijos Mokomoji kino ir TV studija. Tarptautiniai projekto partneriai – Helsinki Metropolia University (Suomija), Latvian Academy of Culture (Latvija) ir National Academy for Theatre & Film Arts NATFA (Bulgarija). Pagrindinė projekto iniciatorė ir organizatorė Inesa Kurklietytė.

Projekto dalyviai ne tik bendrai dirbs, bet ir pramogaus. Organizatoriai ruošia atidarymo iškilmes, Joninių nakties šventę, įvairiausių filmų peržiūras bei uždarymo ir apdovanojimų ceremoniją.

Tradiciškai geriausi filmai bus apdovanoti kūrybinių dirbtuvių uždarymo metu. Sukurti darbai bus sujungti į vientisą dokumentinį filmą, o geriausieji bus apdovanoti tradicinėmis skulptoriaus A. Kuzmos sukurtomis „Žuvimis”. Visi besidomintys ir mėgstantys kiną turės galimybę išvysti šį filmą liepos 5 dieną Mokytojų namų kiemelyje Vilniuje.

Views All Time
Views All Time
4107
Views Today
Views Today
2
Tags:

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

66 + = 70