Migruojantys paukščiai

Le Peuple Migrateur

Paukščių migracija – tai savotiškas gamtos stebuklas, kurio negali paaiškinti nei vienas mokslininkas.

Muzikinis dokumentinis
Režisierius: Jacquesas Perrinas, Jacquesas Cluzeaud, Michelis Debats.
Scenarijaus autorius: Stpfany Durnd
Vaidina: Gandrai, ereliai, žvirbliai, pingvinai, antys, pelikanai, žąsys, gervės, albatrosai, papūgos ir kiti paukščiai (per 1000 skirtingų rūšių).
Sukurta: Prancūzija, Italija, Vokietija, Ispanija, Šveicarija (2001)
Trukmė: 92 min. (1 val. 32 min.)
Originalo kalba: anglų
Premjera Lietuvoje 2002 m. gruodžio 27 d.

Straipsniai 1 reklama

Ištisus metus paukščiai migruoja į šiltus kraštus, t.y. į savo gimtasias vietas. Tūkstančius kilometrų trunkančioje kelionėje jiems tenka susidurti su daugybe netikėtumų ir pavojų, kuriuos dažniausiai sukelia blogas oras, kankinantis nuovargis, brakonierių pinklės ir ginkluoti medžiotojai. Jie iš visų jėgų stengiasi neatsilikti nuo savo bandos, nes tik tokiu atveju turi galimybių išlikti gyvi. Vieni paukščiai skrenda be sustojimo dieną ir naktį, antri – stengiasi pailsėti bet kokioje įmanomoje vietoje (netgi ant vandenyne plaukiančio laivo denio), o treti – nebeišlaiko tokio intensyvaus tempo ir žūsta.

Jie išdidžiai skrenda virš didžiųjų miestų (Paryžius, Niujorkas dar su pasaulinio prekybos centro dangoraižiais), didingų kalnų (Himalajai), smėlėtų dykumų (Sahara), bekraščių vandenynų (Atlantas, Ramusis, Arkties) ir kitų nuostabaus grožio vietų (Didysis kanjonas, Amazonės džiunglės, Sibiro taiga, Islandijos ledynai). Jie sumaniai naudojasi vėjo kryptimis, puikiai orientuojasi pagal saulę ir žvaigždes, todėl kiekvieną kartą neklysdami suranda kelią į pamėgtas vietas, kur prasideda ilgas neršto procesas. Tai dar vienas neįtikėtinas gamtos dėsnis, kad paukščiai sulaukia savo palikuonių tik tose pasaulio vietose, kuriose jie patys gimė.

Kadangi šiaurinė vasara tęsiasi labai trumpai, paukščiai privalo kuo greičiau apmokyti mažylius skraidymo meno ir paruošti juos sudėtingiausiam gyvenimo išbandymui – pirmajai migracijai.

„Migruojantys paukščiai” – tai nuostabus, magiškas ir poetiškas filmas. Jo kūrėjai suteikia žiūrovui nepakartojamą galimybę paskraidyti kartu su paukščiais ir pamatyti pasaulį iš paukščio žvilgsnio. Kad visa tai būtų įgyvendinta, kūrybinė grupė specialiai sukonstruotais begarsiais lėktuvėliais (motoriniais deltaplanais) skraidė paskui paukščius po visą pasaulį. Naujausių technologijų dėka pirmą kartą kino istorijoje operatoriui pavyko atsidurti netgi pačiame paukščių bandos viduryje ir filmuoti juos iš neįsivaizduojamai mažo atstumo. Sunku patikėti, bet filme nėra nei vieno specialaus efekto, o absoliučiai visi paukščiai yra gyvi. Filmavimo metu kūrybinė grupė (ją sudarė 450 žmonių, įskaitant 17 pilotų ir 14 operatorių) aplankė net 36 šalis – nuo Nepalo iki Peru, nuo Kenijos iki Vietnamo, nuo Indijos iki Libijos). Pavyzdžiui, vien tik dėl pingvinų operatoriai skrido į Antarktidą, pelikanus filmavo Senegale, o su albatrosais susitiko tik Naujoje Zelandijoje.

Net 4 metus užtrukusių filmavimo darbų rezultatas – 350 valandų medžiagos, iš kurios buvo sumontuotas 92 min. trukmės unikalus filmas. Jis jau buvo rodomas Berlyno, Toronto, Maskvos ir Karlovy Varų kino festivalių programose. Vien tik Prancūzijos kino teatruose Jacqueso Perrino komandos sukurtą stebuklą pamatė 2,69 mln. žiūrovų.

Daugiau apie filmą:
http://www.peuplemigrateur.com/

Views All Time
Views All Time
2395
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

37 − = 30