Klaipėdą drebinantis šokių bumas neslūgsta

Uostamiestyje veikia per dešimt šokio studijų, ir nė viena jų lankytojų stoka nesiskundžia. Klaipėdiečiai laisvalaikį leidžia ne tik mokydamiesi madingų pramoginių šokių, bet ir arabiškai raitydami pilvą, darydami įspūdingus salto breiko būreliuose ar trypdami polką folkloro ansambliuose.

Uostamiestis yra ir vienintelė vieta visoje šalyje, kur galimybę išmokti šokti turi net invalidų vėžimėliuose sėdintys žmonės.

Šoka ir neįgalieji

Straipsniai 1 reklama

Dešimtmetį gyvuojančiame pramoginių šokių klube „Svajonė“ jau antrus metus užsiėmimai organizuojami ir neįgaliems klaipėdiečiams. Klubo vadovas Alvydas Soraka dienraščiui sakė, kad stuburo traumas patyrę bei išsėtine skleroze sergantys žmonės čia įgyvendina savo svajonę vėl judėti.

„Jie juda pagal specialiai pa-rinktą muziką. Jeigu toks žmogus pajaučia ritmą, jis išmoktus judesius gali pritaikyti ir šokiams pagal rokenrolą ar salsą“, – aiškino žinomas šokėjas. Jis pasakojo, kad „Svajonėje“ neįgalieji juda be asistentų – šalia jų nėra sveikų partnerių. „Tai nėra tradiciniai poriniai šokiai. Neįgalieji šoka po vieną“, – sakė A.Soraka.

Iš viso „Svajonėje“, be neįgaliųjų grupės, šoka dar šešios klaipėdiečių grupės. Nors šokti norinčių vyrų visada būdavo gerokai mažiau nei moterų, pastaruoju metu ir jie vis dažniau praveria studijos duris. „Apskritai žmonės domisi pramoginiais šokiais, ateina, skambina. Svarbiausia – nugalėti drovumą“, – įsitikinęs A.Soraka.

Paklaustas, ar jam teko girdėti apie šokių klubuose vyro ar žmonos ieškančius klaipėdiečius, šokėjas patikino: „Nemanau, kad kas nors ieško specialiai, tačiau tokių atvejų, kad klube susipažinę žmonės sukurtų šeimą, buvo ne vienas“.

Ateina atsipalaiduoti

Uostamiestį jau pasiekė užsienyje itin populiari šokių atmaina „Line Dance“. Šio šokio vardu pavadinto klubo vadovė Rūta Židžiūnienė dienraščiui pasakojo, kad „Line Dance“ – Lotynų Amerikos, kantri, fanky stiliaus, airiškų, graikiškų šokių mišinys. „Visi šokėjai sustoja į linijas ir mokosi žingsnelių. Tai patogu, nes nereikia partnerio, kurį neretai būna sunku rasti, o ir pažintis su įvairių šalių šokiais praverčia“, – sakė klaipėdietė.

Klube „Line Dance“ šokti mokosi moterys, kurių amžius – per 30. Aštuonios treniruotės kainuoja 60 litų. „Turime penkias moterų grupes. Vyras – tik vienas. Sutinku, šokio profesionalais klubo nariai tikriausiai niekada netaps, tačiau jie to ir nesiekia. Mokosi dėl savęs, dėl turiningo laisvalaikio. Organizuoja patys sau vakarėlius, kurių metu bendrauja, rodo, ką spėjo išmokti“, – aiškino R.Židžiūnienė.

Praėjusių metų rugsėjį veikti pradėjusio klubo vadovė neneigė, kad šokio studija – ne sporto salė. „Čia žmonės ateina atsipalaiduoti, nors gauna nemenką fizinį krūvį. Dažnam noras išmokti šokti yra didžiausia gyvenimo svajonė“, – tikino klubo vadovė.

Vestuvėms – valsas

Šokių studijos „Merengo“ vadovė Inesa Kasperaitienė prisipažino, kad prieš kurį laiką į pagalbą dar du šokių instruktorius pasikvietė ne šiaip – dviese su vyru jie nebepajėgė priimti visų norinčiųjų mokytis pramoginių šokių.

„Anksčiau į pirmąją pamoką ateidavo vos kelios poros, o pastaruoju metu surenkame pilnas grupes. Šokių banga Klaipėdos neapleidžia jau nebe pirmus metus ir vis didėja. Nemanau, kad masinis susidomėjimas šokiais greitai atslūgs. Turime „Žuvėdrą“, formuojasi pramoginių šokių tradicijos“, – įsitikinusi I.Kasperaitienė.

Šiuo metu „Merengo“ šoka apie 150 jaunų ir suaugusių klaipėdiečių, o mėnesio klubo nario mokestis yra kelios dešimtys litų. Paklausta, ar mokiniai turi papildomų išlaidų specialiai aprangai ar avalynei, vadovė sakė, kad tuo rūpinasi profesionaliai šokti susiruošę klubo nariai. „Iš kiekvienos grupės tokių būna viena dvi poros. Kelios jų mūsų klube šoka net šešerius metus“, – aiškino I.Kasperaitienė.

„Merengo“ vadovė sakė, kad neretai į klubą kreipiasi ir specialioms progoms besiruošiantys klaipėdiečiai. „Būna, kad ateina pirmadienį ir prašo surepetuoti šokį vestuvėms, kurios – jau šeštadienį. Neatsisakome. Žmonės per iškilmes nebenori šokti bet kaip, jiems rūpi nustebinti svečius. Esame išmokę šokti valsą ne vieną garsią jaunųjų porą“, – naująją madą komentavo I.Kasperaitienė.

Krato pilvukus

Prieš kelis mėnesius sporto centre „Kitonija GYM“ pilvo šokių pamokas vesti nusprendusi aerobikos trenerė Aurelija Kiaupienė neapsiriko – nuo šiol kiekvieną savaitę ji dėsto jau dviem grupėms klaipėdiečių.

„Ir susidomėjimas tik auga. Mano pamokas lanko keturiasdešimt moterų. Pilvo šokis – tai ir sportas, ir malonumas. Pilvą turėti nėra privalu. Šoka ir liesos merginos“, – juokėsi A.Kiaupienė. Dešimties tokių treniruočių ciklas kainuoja 80 litų.

Pasak instruktorės, moteris šios pamokos žavi tuo, kad pastebimai tvirtėja jų raumenys, o pačios treniruotės nėra tokios sudėtingos kaip aerobika. „Vilioja pietietiška muzika, noras gerai atrodyti, galimybė atsijungti nuo kasdienybės. Aišku, pilvo šokį moterys geriausiu atveju galės sušokti tik savo vyrui, tačiau joms svarbiausia – treniruotėse patiriamas malonumas“, – sakė A.Kiaupienė.

Ji nemano, kad susidomėjimas egzotiškais šokiais padidėjo todėl, kad žmonėms kiek pabodo pramoginiai šokiai. „Kiekvienam – savo aistra. Yra paklausa, bus ir pasiūla. Pilvo šokiai Lietuvoje tik atranda savo gerbėjas“, – tikino „Kitonija GYM“ instruktorė.

„Prisijaukino“ ir tėvus

Nors šiuolaikinių šokių galima išmokti kone kiekviename jaunimo klube, labiausiai savo šokių studijomis yra pagarsėjęs klubas „Saulutė“. Čia keturiose grupėse šoka apie 150 jaunųjų klaipėdiečių. Beveik 60 jų pasirinko hiphopo šokių grupę.

Klubo direktorė Audronė Labuckienė „Klaipėdai“ pasidžiaugė, kad nuo praėjusių metų šokiais viliojami ir „Saulutės“ auklėtinių tėvai. „Norėjome, kad klubas taptų mikrorajono centru, todėl į veiklą įtraukėme ir tėvelius. Iš jų kol kas mokesčio neimame – bandome prisijaukinti“, – pasakojo direktorė.

A.Labuckienė patikino, kad kiekvienais metais į klubą šokti ateina vis daugiau klaipėdiečių. „Šokiai užgožė visus kitus būrelius. Manau, kad viskas priklauso nuo grupės vadovo, bet gali būti, kad jaunimas šokius renkasi ir veikiamas mados tendencijų“, – spėliojo ji.

Užtvindė kiemelį

Tačiau šiuolaikiniai šokiai vilioja ne visus – nemažai klaipėdiečių nori išmokti tradicinių tautinių šokių. Klaipėdos etnokultūros centro specialistė Irena Niūniavaitė dienraščiui sakė, kad į centrą nuolat kreipiasi folkloro ansambliuose šokti norintys žmonės. „Gaila, tačiau mūsų kolektyvai perpildyti. Siunčiame entuziastus pas ansamblių vadovus, kad susitartų asmeniškai. Kartais duodame ir kitų Klaipėdos folkloro ansamblių koordinates“, – aiškino I.Niūniavaitė.

Tačiau šiokią tokią išeitį klaipėdiečiams Etnokultūros centras vis dėlto siūlo – nuo birželio jo kiemelyje tradiciškai organizuojamos folkloro vakaronės. „Pradžioje lankytojų nebuvo daug, tačiau pernai jie tiesiog užtvindė kiemelį. Pašokti užklydo net keli užsieniečiai. Jeigu ir šiemet atsiras norinčiųjų, tokius vakarus galėtumėme pradėti rengti jau pavasarį“, – žadėjo I.Niūniavaitė.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *