Informatorius

Insider, The

Šokiruojanti drama apie tiesos kainą. Pagal tikrą įvykį

trileris/drama
Režisierius: Michael Mann
Scenarijaus autorius: Marie Brenner, Eric Roth
Prodiuseriai: Pieter Jan Brugge, Michael Mann
Vaidina: Al Pacino, Russell Crowe, Christopher Plummer, Diane Venora, Philip Baker Hall, Gina Gershon
Muzika: Pieter Bourke, Lisa Gerrard, Graeme Revell
Sukurta: JAV (1999)
Trukmė: 160 min. (2 val. 40 min.)
Originalo kalba: anglų
Premjera Lietuvoje 2000 m. rugpjūčio 11 d.

Straipsniai 1 reklama

JAV, 1994-ieji. Sudalyvaukite televizijos naujienų šou „60 minučių” – CBS kanalo laidoje, kurios autoriai atskleidžia visą tiesą apie valdininkų korupciją ir nebijo „slidžių” temų! Arba bent jau turėtų nebijoti.

„60 minučių” epizodas su Džefriu Vigandu taip ir nebuvo parodytas. Beveik neįmanoma garsiai pasakyti tai, ko nenori išgirsti labai galingų ir turtingų žmonių ausys. Net ir tuomet, kai gyveni Amerikoje.

Kodėl Džefris Vigandas sutiko dalyvauti „60 minučių”? Gal dėl to, kad jis buvo niūrus, savo ne itin šviesiu gyvenimu ir byrančia santuoka nepatenkintas vyriškis… Gal dėl to, kad jį įkalbėjo laidos autorius Lovelas Bergmanas – aršus profesionalas, iš toli užuodžiantis skandalingą medžiagą… Gal dėl to, kad jis tiesiog norėjo atskleisti tiesą.

O tiesa buvo tikrai skandalinga. Cigarečių kompanija, kurioje dirbo Džefris Vigandas, žinojo, kad jų gaminamos cigaretės yra labai kenksmingos sveikatai. Negana to, kompanija apgalvotai kenkė vartotojams, didindama nuodingųjų medžiagų kiekį savo produkcijoje. „60 minučių” norėjo, kad tiesa išaiškėtų, tačiau… kaip tokiais atvejais įprasta, lemiamą vaidmenį šioje istorijoje suvaidino pinigai ir galingų struktūrų įtaka. Tačiau kas apsaugos tą, kuris vienas išdrįso stoti prieš savo darbdavius, demaskuodamas jų veidmainystę ir nenumalšinamą pinigų troškulį?

„Oskaro” laureato Alo Pacino („Moters kvapas”, „Karštis”, „Velnio advokatas”), šiame filme sukūrusio įtaigų Lovelo Bergmano personažą, atskirai pristatinėti nereikia. Kitas puikus aktorius – Russelas Crowe'as („Greitas ir negyvas”, „Los Andželas slaptai”, „Gladiatorius”) šiame filme talentingai įkūnija svarbiausią istorijos personą, hamletišką, nervingą ir įvairialypį Džefrį Vigandą. O pats filmas turi daug prasmių. Tai istorija apie šeimos išdavystę. Tai istorija apie tai, ką kiekvienas mūsų žino, bet dažnai nenori sau pripažinti: kad ir koks svarbus tu būtum savo darbe, jei tiems „iš aukščiau” prireiks, greitai būsi sunaikintas. Stabilumas yra iliuzija.

Filmo režisierius – Michaelas Mannas, nuo 1981-ųjų „Vagies” iki 1995-ųjų „Karščio” ir kultinio policinio serialo „Majamio policija” puikiai analizavęs tamsiojo pasaulio dėsnius. Naujausiame savo filme (beje, režisierius garsėja dideliais tarpais tarp projektų – tai byloja apie kruopštų pasiruošimą) M.Mannas atsisakė vizualinių trilerio kanonų – puikiai surežisuotų susišaudymų ir gaudynių scenų. Bet įtampa nuo to nė truputėlio neatlėgo. „Informatorius” – ne eilinis pasakojimas apie „kietą” vaikiną, kuriuo norisi žavėtis, tai dramatiška istorija apie paprastą žmogų, už tiesą sumokėjusį milžinišką kainą.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *