Folkloro era Lietuvoje

Į pirmąją savo gyvenime folklorinę ekspediciją Algirdas Klova išvyko 1979 metais. Nuo tos dienos prasidėjo jo darbas folkloristikos srityje. Iki šiol tų ekspedicijų aplankyta kelios dešimtys, apvažiuoti visi Lietuvos regionai, susipažinta su dainomis, šokiais, instrumentine muzika, instrumentais ir jų gamintojais, smulkiąja tautosaka, paprastais kaimo žmonėmis. Turbūt ekspedicijos ir pastūmėjo paruošti du išsamius darbus, kurie buvo perskaityti tarptautinėse konferencijose Rygoje, Vilniuje, Palangoje: „Lietuvių liaudies instrumentai tautosakoje ir žmogaus gyvenime”, „Lietuvių folkloro sintezavimas su kitais muzikos žanrais”. A.Klova yra sudaręs ir išleidęs virš dešimties folkloro pavyzdžių rinkinėlių: „Sūpuoklinės”, „Linksma diena mums prašvito”, „Štai atabėgo baikštusai elnias”, „Lietuvos kaimų muzikantų polkos, valsai, maršai” ir kt. Drauge su firma bonifa paruošė ir išleido MC seriją „Lietuvių folkloro ansambliai”.

Į Vilniaus Universiteto folkloro ansamblį „RATILIO” (vad. Zita Kelmickaitė) A.Klova atėjo dar būdamas studentu 1981 metais. 1983 – jų pabaigoje pradėjo oficialiai vadovauti „Ratilio” instrumentinei grupei ir dirbo iki 1988. Jubiliejaus proga su šia grupe paruošė atskirą koncertinę programą, kurioje parodė visą instrumentikos evoliuciją nuo lentos iki modernios kapelos. Su šiuo ansambliu koncertavo Rusijoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje ir Šveicarijoje, darė įrašus radijui, filmavosi TV laidose.

„VYDRAGA” – lietuvių folkloro ansamblis. 1988 m. jį įkūrė ir iki šiol vadovauja Algirdas Klova. Ansamblis pats rengė folkloro ekspedicijas, buvo įkūręs jaunimo folkloro studiją, įrašė ir išleido LP, 4 MC, 1CD, paruošė virš dešimties skirtingų muzikinių programų, kuriose atsispindėjo visa Lietuvos folkloro istorija, nusifilmavo 4-e Lietuvos TV programose, padarė Lietuvos radijo fondams virš 3 valandų muzikos, neapsiribojo folkloro konservavimo, bet kūrybingai jungė jį su kitais žanrais. „Vydraga” dalyvavo dešimtyse koncertų, festivalių ir kitų renginių Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Argentinoje, Vokietijoje, Danijoje, Švedijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir kt.

„VYDRAGA” 1996 metais buvo perorganizuota į penkių žmonių instrumentinę grupę. Šia sudėtimi išleido CD ir pristatė jį NATO būstinėje Briuselyje. Dalyvavo festivaliuose Lietuvoje, Latvijoje, Farerų Salose, grojo Expo 2000 Hanoveryje. Repertuare Lietuvos ir kitų pasaulio šalių folkloras.

„GRIEŽYNĖ” – 1992 metais A.Klova drauge su A.Luniu sumanė ir įgyvendino tarptautinį instrumentinės folkloro muzikos festivalį. Jis rengiamas kas dveji metai. Į jį atvyksta pavieniai muzikantai ir nedidelės grupelės, instrumentų meistrai, kiti entuziastai. Festivalyje yra groję muzikantai iš Peru, Lenkijos, Irano, Norvegijos, Rusijos, Latvijos, Danijos, Suomijos, Airijos ir kitų šalių. Festivalio ribose rengiamos parodos, susitikimai, šokių mokyklos, klubiniai vakarai, folkloro kinas, vorkšopai ir kt. Išleidžiama kiekvieno festivalio MC. Prodiuseris – A.Klova.

Views All Time
Views All Time
2112
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

55 − 45 =