Enigma

Tai nebuvo vien karas tarp sąjungininkų ir vokiečių. Tai buvo ir kiekvieno žmogaus karas su jo asmeniniais priešais

trileris
Režisierius: Michael Apted
Scenarijaus autorius: Tom Stoppard, pagal Robert Harris romaną
Prodiuseriai: Mick Jagger, Lorne Michaels
Vaidina: Dougray Scott, Kate Winslet, Saffron Burrows, Jeremy Northam
Muzika: John Barry
Sukurta: Vokietija, D.Britanija, JAV (2001)
Trukmė: 117 min. (1 val. 57 min.)
Originalo kalba: anglų, vokiečių
Premjera Lietuvoje 2002 m. kovo 1 d.

Po Lietuvos žiūrovams gerai pažįstamo filmo „U-571”, kuriame pasakojama apie amerikiečių povandeninio laivo įgulą, Antrojo pasaulinio karo metais pavogusią vokiečių povandenininkų slaptų pranešimų dekodavimo techniką „Enigma”, premjeros Didžiojoje Britanijoje kilo skandalas. Aukščiausi šalies politikai tuomet viešai apkaltino Holivudą iškraipant istoriją ir amerikiečius visada vaizduojant kaip nugalėtojus. Tikroji istorija byloja, jog Valstijos tuomet net nebuvo įsitraukusios į karą, o „Enigmą” pirmieji perėmė ir atkodavo britai.

Straipsniai 1 reklama

Tomas Džerikou (D.Scott) – vienas tų žmonių, kurio darbai galėjo nulemti Antrojo pasaulinio karo eigą. Jis genialus britų matematikas, sugebėjęs iššifruoti vieną iš sudėtingiausių nacių „Enigmos” sistemų, kuri buvo naudota šiame kare. Kodas „Shark” („Ryklys”), kurį perprato Tomas, buvo naudojami „U-botuose” – vokiečių povandeniniuose laivuose, kurie nuolat atakavo ir skandino sąjungininkų laivus. Pastaraisiais per Atlantą į Didžiąją Britaniją buvo tiekiamos ginklų ir kitokių būtiniausių karo reikmenų siuntos.

Tačiau triumfas, kurį Tomas pasiekė po daugybės bemiegių naktų ir visiško nervinio išsekimo, truko neilgai… Jis vėl iškviečiamas į britų dekodavimo centrą, kuriame kilusi panika – į Britaniją pajudėjo milžiniškas sąjungininkų laivų konvojus, o vokiečiai netikėtai pakeitė visus kodus. Niekas nebežino, kur plaukia „U-botai”, niekas nebegali pasakyti, kurioje Atlanto vietoje rezgamos priešo pinklės… Tačiau kodėl vokiečiai pakeitė kodus? Nėra jokios abejonės, kad dekodavimo centre yra šnipas, pranešęs, jog „Rykliu” naudotis nebėra saugu. Tačiau kas jis?

Pirmiausia, įtarimo šešėlis krenta ant Tomo. Desperatiškai ieškodamas atsakymo į mįslę, jis sužino, kad kažkur dingo gražuolė Kleir (S.Burrows), kuri dirbo dekodavimo centre ir su kuria jį siejo vėliau paslaptingai nutrūkę intymūs ryšiai. Ar galėjo ji būti vokiečių šnipė? Reikalai visiškai susipainioja, kai jos bute Tomas randa iš centro dingusius keturis koduotus pranešimus… Įkalbėjęs jos kambario draugę Hester (K.Winslet) pagelbėti dingusios moters paieškose, Tomas susiduria su vis daugiau problemų…

Tai nebuvo vien karas tarp sąjungininkų ir vokiečių. Tai buvo ir kiekvieno žmogaus karas su jo asmeniniais priešais.

„Aš penkis mėnesius maudžiausi skaičių jūroje, – sako aktorius D.Scottas, kurį Lietuvos žiūrovai puikiai pažįsta kaip pagrindinį blogiuką iš superhito „Neįmanoma misija 2”, – Susitikau su veteranais, kurie karo metais plušo prie „Enigmos” dekodavimo. Bendravau su Kembridžo matematikais, kad suvokčiau, kiek reikia laužyti galvą, kad atkoduotum sudėtingiausią sistemą”. Be to, ir taip lieknas aktorius privalėjo numesti kelis kilogramus svorio, kad primintų žmogų, kuris dienų dienas sėdėjo prie sudėtingiausiai užkoduotų karo pranešimų… Tačiau „Enigma” – ir meilės, užsimezgusios įtemptais karo metais, istorija.

Scenarijų filmui pagal Roberto Harriso romaną parašė garsus „Oskaro” laureatas Tomas Stoppardas („Įsimylėjęs Šekspyras”, „Vatelis”, „Saulės imperija”), režisavo Michaelas Aptedas („Gorilos rūke”, „Aš ir Izaokas Niutonas”), kurio paskutinysis filmas – Džeimso Bondo nuotykis „Ir viso pasaulio negana” – tapo pasauliniu superhitu. „Enigmos” prodiuseris – „The Rolling Stones” vokalistas Mickas Jaggeris, kurio kompanija „Jagged Edge” iš dalies finansavo „Enigmos” kūrimą, taip suplanavo juostos filmavimo darbus, kad „Titaniko” žvaigždė K.Winslet būdama nėščia dar spėjo suvaidinti prieš pagimdydama dukrelę Mią, o ekrane jos stipriai suapvalėjusių formų nesimato… Dar viena filmo moteris – kol kas tikrai Holivude tobulų apimčių buvusi manekenė Saffon Burrows, kurią Lietuvos žiūrovai spėjo įsidėmėti kaip taip pat „šlapio” filmo „Gili žydra jūra” gražuolę.

Daugiau apie filmą:
http://us.imdb.com/Title?0157583

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *