Berlyno kino festivalis

Trečioji diena: Tai bent „Monstrų balius”

Nuostabi vaidyba

Trečiąją festivalio dieną vainikavo jauno šveicarų kilmės režisieriaus Marco Forsterio drama „Monstrų balius” (senas angliškas terminas „Monster’s Ball” reiškia nuteistojo mirties bausme žmogaus paskutinę dieną žemėje). Joje pasakojama apie du skirtingų rasių žmones, kuriems likimas buvo negailestingas ir žiaurus. Jie neteko artimųjų, bet surado užuojautą vienas kito meilės glėbyje. Pirmiausiai, šis liūdnas filmas išsiskiria puikia aktorių vaidyba. Pretendavusi į „Auksinio gaublio” premiją Halle Berry vaidina neturtingą moterį Leticiją, kuri neišgali susimokėti už kuklų butą, dirba padavėja ir augina saldumynus labai mėgstantį sūnų. Jos vyras (tai reperio Seano Combso, geriau žinomo pravarde „Puff Diddy” vaidmuo) yra nuteistas mirties bausme už žmogžudystę. Egzekuciją elektros kėdėje turi įvykdyti kalėjimo budelis Hankas, kuris paveldėjo šią profesiją iš tėvo ir mokina jos savo sūnų (įsidėmėtinas jaunosios kartos aktoriaus Heatho Ledgerio pasirodymas).

Straipsniai 1 reklama

Seksas

Leticija neįsivaizduoja, kad jos vyro gyvenimą nutraukė būtent Hankas, o šis visai nenutuokia, kokią moterį įsimylėjo. Jų santykių kulminacija – tai beveik keturias minutes trunkanti sekso scena, kurioje Halle Berry ir jos partneris Billy Bobas Thorntonas (abu nusipelno bent jau „Oscaro” nominacijos) vaidina visiškai nuogi. Kai kurie žurnalistai šį aistringą epizodą jau pakrikštyjo 46-erių metų aktoriaus ir režisieriaus Billy Bobo Thorntono kerštu savo žmonai Angelinai Jolie, kuri visai neseniai filmavosi sekso scenose su ispanu Antonio Banderasu. Tuo tarpu, koviniame trileryje „Operacija: Kardžuvė” krūtinę apnuoginusi Halle Berry vėl pateko į apkalbų sūkūrį. Niekam nežinomi „buhalteriai” jau paskaičiavo, kad vien tik už sekso sceną (beje, JAV kino teatruose ji yra 53 sekundėmis trumpesnė) populiarioji aktorė užsidirbo papildomą milijoną dolerių.

Muilo opera

Daug vilčių buvo siejama su prancūzų kino veterano 60-mečio Bertrando Tavernier naujausiu filmu „Leidimas” („Laissez-passer”), kurio seansas vyko sausakimšoje pagrindinių festivalio rūmų salėje. Tačiau beveik trijų valandų trukmės komiška drama pasirodė pernelyg sunkiu išbandymu ne vienam žiūrovui. Jame atpasakojama tikrais įvykiais paremta istorija apie prancūzų kino raidą nacių okupacijos laikais II-ojo pasaulinio karo metu. Pagrindiniais juostos herojais yra 1992 m. miręs legendinis prancūzų kilmės scenaristas Jeanas Aurenche ir režisierius Jeanas Davaivre, pagal kurio atsiminimų knygą yra sukurtas „Leidimo” scenarijus. Filmas tikrai grandiozinis (vaidmenis atlieka 115 aktorių), tačiau pakankamai nuobodus, pernelyg ištęstas ir labai panašus į televizijos serialą, kuriame labai mažai veiksmo, bet labai daug kalbų. Nors reikia pripažinti, kad kai kuriuose epizoduose režisieriui pavyko publiką prajuokinti iki ašarų.

Ir vėl lietuviai

Be oficialių festivalio programų Berlyne veikia Europos kino mugė, kurioje naujausią savo produkciją reklamuoja ir parduoda viso pasaulio kino kompanijos. Tarp daugelio kitų joje pirmą kartą dalyvauja Lietuvos kino studija, pristatanti re?isierių Algimanto Maceinos, Henriko Vaigausko, Algirdo Selenio, Dianos Matuzevičienės, Jūratės Leikaitės, Audriaus Stonio, Linos Venslovienės, Vytauto Landsbergio jaun., Algirdo Tarvydo dokumentinius ir animacinius filmus. Tačiau įdomiausia ne tai. Viena Brazilijos kino kompanija „Grupo Novo de Cinema” mugėje siūlo susipažinti su dokumentiniu filmu, kurio pagrindiniais herojais yra … lietuviai. Jis vadinasi „Eldorado – lietuviai Brazilijoje” („Eldorado – Os Lituanos No Brasil”). Jį režisavo lietuvių klimės režisierius Julius Zizas. Jame pasakojama neįtikėtinai mistinė, lyg ir tikrovėje įvykusi istorija, kai 30 tūkst. lietuvių atvyko į Braziliją, tikėdamiesi gauti pažadėtos žemės sklypą ir pradėti visiškai naują gyvenimą. Tačiau jų svajonės labai greitai subliuško ir atvykėliai turėjo pasitenkinti alinančiu darbu kavos plantacijose. Lietuviai tapo vergais.

Views All Time
Views All Time
3054
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

21 − 13 =